自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 20-6-5 09:43
呢樣我都養過,由一隻大肥蟲在泥入面開始
真係幾核突,講真,成條手指咁大啊
...

我呀仔都養過幾年, 甲蟲幼蟲在泥入面, 成條手指咁大, 之後成為甲蟲, 過程很奇妙

公爵府

tutik 發表於 20-6-5 09:16
蠶蟲都好可愛,之前係金魚街搵唔到, 菜蟲都入我個樽度畀佢睇幾日,最後阿仔養咗第二樣更加核突嘅。。。。 ...

甲蟲係咪ladybug?
定係日本小朋友會用個膠箱養果隻? 2,3月時屋企門口有隻手掌心咁大隻,個頭係好似蟹鉗,唔係獨角果隻…原本第一日佢係前兩家門口反肚,第二日佢係第一家到第二家中間,第三日佢係第二家到我家近門口,唔知係咪俾人踢走佢,我地又唔敢用手執屍,我叫老公你掃埋一邊,佢係正路中心又會俾人踢,遲下姐姐洗走廊會處理,點知佢一掃反番轉佢,仲識行未死 老公嚇到彈開左,我同老公講“ 師主,你功德無量,拯救咗一條生命,佢等左三日,終於有你好心拯救左佢”

男爵府

cindy8108 發表於 20-6-4 14:42
上個月給小朋友養了幾條蠶蟲得到了一些蠶卵,忘記放進雪櫃,數天之後全數孵出來,有一百多條幼蟲,不忍心殺 ...

樓主,好奇一問,放入雪櫃就唔會孵化?一路都會係蠶卵?

侯爵府

Martin媽咪 發表於 20-6-5 09:30
我呀仔細個時, 蠶蟲, 甲蟲, 蜥蝪, 陸龜, 全部都養過, 我全部都OK, 唔覺核突 ...

佢養兜蟲,已經第三代,以為成虫釘咗就算,㸃知會産卵,用專用土孵化, 等成大半年再結蛹,十幾個罌,過程罌頂成日有烏蠅, 一、兩個月要清理,用火槍燒!真係好恐怖。
呀仔耐唔耐反開啲泥揾下佢,又讚佢哋叻,真係核突!呢條粗過蠶蟲一倍。

男爵府

我小學時都養過,老師要每個同學養一條,好易養,我就咁放個大透明膠盒,餵佢食葉都幾得意,最後變蝴蝶,印象隻蝴蝶唔係好靚,但值得小朋友觀察,照顧由蠶蟲變蝴蝶的過程

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tutik 發表於 20-6-5 10:11
佢養兜蟲,已經第三代,以為成虫釘咗就算,㸃知會産卵,用專用土孵化, 等成大半年再結蛹,十幾個罌,過程 ...

可以養三代咁長情
我地果時買兩隻,L左一隻,孚出黎係母蟲,養左叮左就無養了
要間中掘佢出黎檢查沖涼

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

S_family 發表於 20-6-5 09:53
定係日本小朋友會用個膠箱養果隻? 2,3月時屋企門口有隻手掌心咁大隻,個頭係 ...

好彩你地唔覺意救左佢

伯爵府

但自己去摘樹葉可以咩,吾驚俾人鬧?

侯爵府

S_family 發表於 20-6-5 09:53
定係日本小朋友會用個膠箱養果隻? 2,3月時屋企門口有隻手掌心咁大隻,個頭係 ...

掌心咁大好罕有,呀仔買一对連個玻璃缸、泥、啫喱七佰大兩。

大宅

回覆樓主:

樓主,我想要呀
有冇都多謝先

複式洋房

floralw 發表於 20-6-5 11:12
樓主,我想要呀
有冇都多謝先

仲有一百多條冇甘快送完

複式洋房

26days 發表於 20-6-5 09:58
樓主,好奇一問,放入雪櫃就唔會孵化?一路都會係蠶卵?

是啊,好似冬眠狀態

複式洋房

肥肥寶 發表於 20-6-5 10:30
但自己去摘樹葉可以咩,吾驚俾人鬧?

有機會俾人鬧
不過一日兩三片樹葉應該OK掛

公爵府

tutik 發表於 20-6-5 11:02
掌心咁大好罕有,呀仔買一对連個玻璃缸、泥、啫喱七佰大兩。

咪就係圖二果隻lo!開頭第一日見佢已覺奇怪,香港有ga咩?點解冇la la係走廊出現咁大隻?仲要廿幾樓,佢個樣唔似識飛,我有諗過係咪有人養,但三日都冇紙仔揾佢,我諗佢野生
我同老公講,日本小朋友好鍾意捉黎養,好似話貴ge要幾萬yen一隻,我諗依隻都幾百蚊港紙,老公話“咁我係咪要捉番佢黎賣左佢?” 我話你咪搞,你救番佢為我地積福,由佢自己生活la,第二朝已經唔見左佢
之前$12店買左依隻上鏈玩具,當時大仔入屋洗完手即去揾,問我“媽媽,依隻咪出面果隻蟲lo”

侯爵府

S_family 發表於 20-6-5 11:22
咪就係圖二果隻lo!開頭第一日見佢已覺奇怪,香港有ga咩?點解冇la la係走廊出現咁大隻?仲要廿幾樓,佢個 ...

鍬形虫,應該有人養,走犯囉!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

tutik 發表於 20-6-5 10:11
佢養兜蟲,已經第三代,以為成虫釘咗就算,㸃知會産卵,用專用土孵化, 等成大半年再結蛹,十幾個罌,過程 ...

你以上個經歷, 我都試過, 兜蟲成蟲後, 死了, 呀仔做標本用透明膠箱放

大宅

樓主,你好呀!我想要十條,可以嗎?謝謝你先!

男爵府

樓主、 我想要, 可以送我幾條嗎? 謝謝

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

樓主我都想要幾條 ,可以?
旺角東火車站交收可以?

複式洋房

BingoJoey 發表於 20-6-5 22:07
樓主我都想要幾條 ,可以?
旺角東火車站交收可以?

可以周日下午四時旺角東站得唔得?

首頁
45678...10

尾頁

跳至