時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

ChaBean 發表於 20-6-7 11:41
佢地從小教育係大陸唔好,我朋友細個跟父母移民去台灣讀完大學先返香港,佢話歷史書教大陸係"共匪"
菜菜子 ...

中國大陸本來係國民黨,之後共產黨打贏左,退守台灣。所以對佢地黎講,係被侵略,唔通會教共產黨係好人

公爵府

BK Milk勳章

10101010 發表於 20-6-7 11:12
死左就冇仇報、太傻了

佢唔似會自殺既人,而且死之前發個fb都睇唔到有自殺行為。

子爵府

R.I.P.

侯爵府

germany 發表於 20-6-7 09:58
可能輸唔起睇唔開吧! 如果唔係香港今次事件,韓國瑜已經做咗總統,昨日連高雄市長都冇埋,仲要罷免票數多過 ...

可能佢知道跟住就開刀嘅就係曾經支持韓嘅人, 菜八婆斬草除根。 睇下四年之後邊敢挑戰佢?

大宅

ricecooking 發表於 20-6-7 00:33
台灣政治好黑暗,youtube有片証明蔡英文得票如何造假,票站票箱唱票者,記錄得票全部串謀造假
...

似曾相識

大宅

ChoiVictor_FB 發表於 20-6-7 12:21
咁你就錯啦
罷韓活動,係韓國瑜當選之後兩個月就已經開始運作架
o個時韓國瑜都未話要選總統

唔講真係唔知
之前以為韓淨係識吹水, 果陣話要打造咩高雄迪士尼, 又成日講咩發大財, 諗住佢都係講多過做。

覺得台灣成日話係民主大國, 咩係台灣先呼吸到自由既空氣, 問10個有9個年輕人都話想移民去台灣 (我以前都係咁諗), 但去過台灣覺得同大陸既鄉下無咩分別, 台北可能市中心會好D, 但周邊地區都係殘殘舊舊, 反而大陸D一線城市發展得好勁, 最impressed係佢地d科技, 好多都好先進, 但大部分台灣市民都寧願選擇佢地自以為既自由而唔要經濟, 咁都無野好講了。

公爵府

BK Milk勳章

violett 發表於 20-6-7 14:05
唔講真係唔知
之前以為韓淨係識吹水, 果陣話要打造咩高雄迪士尼, 又成日講咩發大財, 諗住佢都 ...

我諗起台灣人成日講大陸人食唔起茶葉蛋。

子爵府

ChoiVictor_FB 發表於 20-6-7 12:21
咁你就錯啦

你好熟台灣!希望有機會的話你可以講多啲。
香港人,成日以為台灣好好,我以前都曾經咁諗!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

alice0606 發表於 20-6-6 23:49
韓市長係做到野的人,

祝福左好多市民,

所以呆灣經濟只會越來越差
若要人不知 唔好咁低B !  : P

子爵府

何必!
RIP

男爵府

環保接龍勳章

唔講真係唔知
之前以為韓淨係識吹水, 果陣話要打造咩高雄迪士尼, 又成日講咩發大財, 諗住佢都 ...

台北市中心都好唔掂,幾年前諗住台灣好好就去玩一次,點知喺台北中心地區睇到嘅都非常落後,當然好失望,覺得自己去咗幾十年前嘅廣州。

珍珠宮

唔講真係唔知

香港都有好多人只要自由不要經濟

Love and Kindness are never wasted.

複式洋房

mlcbb 發表於 20-6-7 12:24
中國大陸本來係國民黨,之後共產黨打贏左,退守台灣。所以對佢地黎講,係被侵略,唔通會教共產黨係好人:ha ...

岩啊,以前蔣生生前成日話毛澤東係共匪澤東

但係佢地被日本殖民之後又聲都唔敢喎
日本皇軍一樣係台灣殺左好多人
台灣軍隊奮力還擊
以前都會寫下輝煌事績
依家台灣既教科書只會寫同日本打過仗
輕輕打過
反而成日吹捧抗擊共產黨既人

其實依家既台灣人咪又打係侵略者
原住民先係台灣主人
但係台灣人又會久唔久岐視原住民
依家都有架

仲有好多黑歷史,
例如國民黨岩岩過去台灣既時候
好多人染左當地既肺病
佢地相信原住民有抵抗力
殺左好多原住民黎製藥

複式洋房

fionacat 發表於 20-6-7 14:51
你好熟台灣!希望有機會的話你可以講多啲。
香港人,成日以為台灣好好,我以前都曾經咁諗!
...

係有時睇多o的國際新聞同台灣新聞姐
香港新聞黎黎去去都係o個三幅屁
成日用"懷疑","疑似","可能","憂心"等等字眼洗腦
有依o的都唔駛睇,用得依o的字眼就即係無證據啦
所以香港新聞水準越來越差,咩證據都無就吹到有為止
順便講句,香港年輕人最鍾意既台灣都有類似假新聞法架
有NCC依個部門審查,不過當然啦,依個部門又係政治正確,睇顏色黎捉人

香港人去台灣旅遊緊係好好啦
港幣係o個面好用,少少錢就做大野
你掉番轉角度睇,你係o個面返工,變成你賺雞碎咁多但係服侍人做大爺
你會點睇?
其實咪同香港人好憎內地人黎港消費一樣囉
有錢就係大爺
唔同既係,你係香港賺到錢可以去台灣消費,係台灣賺到錢你要去香港消費就難了

複式洋房

babycam 發表於 20-6-7 15:51
香港都有好多人只要自由不要經濟

所以香港人真係好傻

台灣同香港唔同架
佢地無得揀行經濟先成日話自己有自由
如果唔係咪咩都無
台灣同香港一樣都係倚靠大陸經濟
台灣出口四成都係大陸
仲有ECFA俾好多優惠台灣
成日話台灣抗共先鋒,但咪一樣出口咁多去大陸賺錢,咁台灣咪即係奶共囉
口裡說不,但身體很誠實,同某色經濟圈一樣

但香港有得俾你揀行經濟
有o的人自己搵唔到就想拖其它人一齊死
見到依o的人就自己小心做朋友啦
自由經濟可以並行
但你話邊個比重多o的我就揀經濟
等我有錢之後我想去邊個我鍾意既地方做大爺都係隨我選擇
但係有自由無經濟,你搵極都要係島裡面生活,等同大o的監倉姐,但o的人被養住又唔覺喎

別墅

咁你就錯啦
台灣真系黑暗

侯爵府

TAKTAKB 發表於 20-6-7 00:09
台灣只有繼續落後於大陸,不過由於是罪犯天堂,好多香港人想移民去台灣,嚮往果度高度犯罪自由 :qu ...

臭味相投

別墅

台灣好似香港咁,利用大量文宣及傳媒製造新聞攻擊反對派下台,呢啲陰獨招數一啲都唔光明正大,只是要一黨獨大,順我者生,逆我者亡,對人民福址弊多於利。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

ChoiVictor_FB 發表於 20-6-7 16:57
所以香港人真係好傻

台灣同香港唔同架

你咁講,我好想喊
身邊太多人話要攬炒……又話唔介意俾尾角利用。我話咁外資會撤走,得返中資。呢位教師同我講,中資鬼有錢咩……要支持攬炒……支持小孩子為大家付出

男爵府

germany 發表於 20-6-7 00:23
菜菜子好冷血,佢唔會內疚。

佢係阿扁 2.0

首頁

尾頁

跳至