時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

三國1 發表於 20-7-29 20:03
媒體唔好再分化啦!少d 埋怨,多些感恩,人都會開心d

而家媒體剩係製造話題,完全忘記社會責任

其實凡事都有多個角度,點解次次都要將唔方便嘅影響放大?

傳媒可以讚賞配合措施嘅人,增加社會凝聚力,大家齊心抗疫,而唔係搞分化囉!

侯爵府

iPhoneX 發表於 20-7-30 07:57
昨日蔣麗芸都有鬧政府做得唔啱,要市民大眾咁辛苦喺街食飯問特首同市長有乜感受。現在連蔣都轉咗黃,竟然走 ...

呢d 唔係叫黃
建制係做實事,有唔啱會鬧,做得啱會撐
唔係黃嗰d 為反而反分裂社會

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

buyroc 發表於 20-7-30 08:03

而家東張係單向式, 一面倒

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

真係好心噏

珍珠宮

BK Milk勳章

肥嘟媽 發表於 20-7-29 21:26
自閉位係最好
今日幾位同事一齊叫外賣, 有位同事講買完係某房間一齊食, 我即回一句, 而家仲一齊食, 梗係各 ...

冇錯呀, 各自食, 唔好聚埋食啦, 呢個時候要做孤獨精

珍珠宮

BK Milk勳章

cancan^^ 發表於 20-7-30 08:04
呢d 唔係叫黃
建制係做實事,有唔啱會鬧,做得啱會撐
唔係黃嗰d 為反而反分裂社會

係, 作為代議士, 議員係監察政府, 唔係盲撐

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

"張東" 要訪問下啦某D公司高層叫佢地暫時批准同事們在公司食晏至得架
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

keykeyman 發表於 20-7-29 19:48
睇到眼火爆,句句問:係咪好辛苦 好唔方便 好麻煩....?

真係想講,政府唔係咁做,有無更好建議?

其實....... 會唔會,有部分人,係本身平時都係咁食架呢?
有時帶個女落街,尤其夏天,經過單車徑旁D起樓地盤,見D貨van送飯盒到地盤後,佢地就就咁坐地下就食!果時女女仲細,問叔叔點解唔去餐廳食,叔叔仲好好人答佢,話自己一身臭汗沙塵,費事入餐廳整污糟,影響人地食飯!

子爵府

呢個節目只會不斷煽動仇恨政府情緒, 所以一到七點半就轉台, 費事睇到眼火爆.

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ChingYee123 發表於 20-7-29 19:59
抗疫措施如果好方便既話,就唔係叫措施啦!政府好得閒呀依家?

咪就係!D磚家掟完磚業說話又龜縮!真係今日的我打倒昨日的我!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

buyroc 發表於 20-7-30 08:03

而家D人立場行先!抗疫慳D啦!醫生都係立場行先.....妄顧病人利益!所以今次比沙士難搞!人人唔齊心抗疫!推幾辣措施都冇用!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

熱血勳章

sandra28 發表於 20-7-30 12:19
而家D人立場行先!抗疫慳D啦!醫生都係立場行先.....妄顧病人利益!所以今次比沙士難搞!人人唔齊心抗疫! ...

同意

男爵府

回覆樓主:

又要措施有效,又要措施唔影響人

真係要靠嗰啲一日出嚟鬧鬧鬧嘅天才諗

大宅

jimliu713 發表於 20-7-30 06:36
之前d大集團有守規矩封枱, 只得50%座位開放。 但小店果d就冇, 係咁咦圍板。
...
冇錯!之前加設圍板及分隔坐位,限入坐人數,探熱、消毒等規例其實做得唔錯,今次第三波主要係入境檢疫及追蹤做得唔夠及有漏洞,任何入境人士都不應有豁免!

建議在疫情期間,食肆應不設搭枱,同住一屋以四人為限可同桌進食,每枱必須有圍板間隔!
政府對違規食肆必須加重懲罰,如:禁止營業數星期和巨額罰款!

希望市民各守本份,同心抗疫,唔好為咗個人私慾,危害社會大眾健康!
祝願疫情盡快消逝!

子爵府

回覆樓主:

佢大把同事平日開工都喺街邊捧住個飯盒食,佢夠唔夠膽問佢地慘唔慘,叫公司改善

大宅

可不可以向tvb投訴

大宅

三國1 發表於 20-7-29 20:03
媒體唔好再分化啦!少d 埋怨,多些感恩,人都會開心d

暴動到疫症,最衰其一係班黑媒,不停宣染負面、歪理攪分化,講真,我知仲有有良心既醫護同記者,但我都偏向對呢兩大行業反感,因為黑醫黑記佔大比數。警察入院又好、捐血又好,都係黑護照顧。黑記梗唔駛講啦,新聞、視頻睇唔少反光衣黑記啦。

大宅

sanjoe 發表於 20-7-29 20:09
叫東張派一千比在街外吃飯的員工

係呀!開放東張屎望個錄影廠比人食飯囉!

大宅

hei007 發表於 20-7-30 22:40
暴動到疫症,最衰其一係班黑媒,不停宣染負面、歪理攪分化,講真,我知仲有有良心既醫護同記者,但我都偏 ...

記者?呢一年自己已經打爛自己招牌啦

首頁

尾頁

跳至