自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

jojoplanet 發表於 20-9-6 10:56
最幣我覺得不止是青春期問題。

大仔由細好固執而家變本加厲

有想過是自閉症狀?
即係以前所講的亞氏保加
他們難以接受別人意見
我大仔就係
但智力正常
甚至比一般人高
所以好似好有自己嘅諗法
但係有一些偏執的位置
令佢哋錯曬
亦難溝通和相處
[img align=right][/img]

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

jojoplanet 發表於 20-9-5 23:35

嘩我同你好岩..我話你唔想讀留番個位比人

千祈唔好講悔氣說話,如果佢哋真係話唔再讀書,你係咪可以接受?!
大人要講得出做得到,小朋友先會知你係認真!相反,如果成日都只係得個講字,小朋友就真係會當你發噏風!
不如離開屋企兩個星期至一個月啦,俾啲時間自己抖吓,怕你太激心會屈到病!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

jojoplanet 發表於 20-9-6 11:35
- 佢近视深得快配左矯視眼鏡已証明可有效控制也自知帶眼鏡好煩。已帶左四年有多但每日仲要提仲要時間多多 ...

以前聽過人講,勞氣時唔好望眼前,諗吓將來。

- 近視,係好心痛佢唔處理好,不過佢唔緊張你都無符,唯有安慰自己,再差佢大個都仲可以激光矯視,一了百了。當然唔同得佢講。

- 執書桌,而家肯好好執拾嘅細路,真係萬中無一,you are definitely not alone,一年清到一次已經執到,要感恩。

- 讀書,如果佢清楚後果都唔願努力,父母就要慢慢調整期望,做好心理準備,同佢講吓IVE有乜嘢啱讀,等佢知入U非必然。亦以免佢真係萬一失手DSE,以為入唔到U就世界末日無晒方向。

- 剪頭髮,真係小事,等老師話佢好過。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我有3個仔女
大女資優(功課自動波)但有焦憂傾向(有心理學家follow)
2仔資優(但成績一般)但自閉(亞氏)加有些抑鬱(俾老師罵得太甘)
細仔自閉症狀(亞氏)加自信心低
讀書好有壓力(半夜夢醒換衫返學,撞頭向牆等)
每天也難
我偶然會放自己3日假
自己去旅行,可以全日不說不聽
叉足電又再面對
加油

wcpcelia    發表於 20-9-7 15:43

男爵府

jojoplanet 發表於 20-9-5 22:57

我比你嚴重因為我係兩個仔令我想走。

樓主唔好介意, 唔好下下同小朋友你地令我想死(係堅果隻)離家出走, 咩自己有幾偉大, 幾大犧牲果d,佢地唔buy 之餘, 重會好反感

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Joant 發表於 20-9-6 11:34

而唔係全然係你嘅責任,that’s their lives,難道你做錯,你會要父母為你負責?知易行難,但試下明白 ...

琥珀宮

歌莉亞 發表於 20-9-6 11:49
佢講咗無錢,先走唔到,否則佢走咗十世
。又係嗰句,女人要愛自己多D, 內心要夠強大,可以比自己唔開心一 ...

所以咪話可以早出晚歸(唔洗錢),也可以住一兩晚酒店甚至賓館(好平大部分人也比得起)

男爵府

jojoplanet 發表於 20-9-5 21:02
心累到唔想講!
me too. 每日過得好辛苦!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

去長洲hea一日,心情也不同

珍珠宮

yanfaifai 發表於 20-9-6 12:25
有想過是自閉症狀?
即係以前所講的亞氏保加
他們難以接受別人意見

我覺得不是。2歲時唔講野有懷疑做過評估。

珍珠宮

QNDEC 發表於 20-9-6 12:39
樓主唔好介意, 唔好下下同小朋友你地令我想死(係堅果隻)離家出走, 咩自己有幾偉大, 幾大犧牲果d,佢地 ...

全對!佢地無感覺的

珍珠宮

心語 發表於 20-9-6 13:37
me too. 每日過得好辛苦!

我要返工壓力己好大。坐低就一唔食住個包一唔做。放工回家己8-9點。細仔返到去叫佢攞d功課出來睇講十次都無反應我覺得佢學哥哥。

大仔一唔岩聽又駁嘴。我基本上由7:30起身做到11點

yeung_ma    發表於 21-5-2 17:51
yeung_ma    發表於 21-5-2 17:51

男爵府

好媽媽勳章

回覆 jojoplanet 的帖子

頂住到正式開番學,所有嘢就會慢慢變番正常架喇.

珍珠宮

jojoplanet 發表於 20-9-5 20:42
21歲被阿媽殺既個案。重選佢應該走開下還是應令這悲劇發生

所以我覺得嫁過黎d 啊姐好叻

呢代人又唔同以前咁孝順, 老左嚴你負累佢添
間唔史返黎食餐飯關係可能重好

好過獸鬥!

伯爵府

Joant 發表於 20-9-6 11:54
唔係錯,但某程度上,都真係佢選擇,反而我覺得你太好了,乜都幫佢諗哂,但佢唔會咁諗,只覺得你煩,所以 ...

係因為強逼症囉,唔執好自己感到唔舒服
,而仔女又係都同你唱反調,咪比佢地激到生蝦咁跳。正常人係覺得無問題的,你唔執我理得你。
我老公就係咁,當年個女同一般正常青春期少女一樣,會hea會玩手機,張枱唔執,間房混亂(應該咁講,係唔符合我老公要求)我老公日日走去執個女間房,要整齊企理先舒服,我已多次話又唔係你間房,唔好咁緊張,你係要教佢執唔係幫佢執,又要一路執一路勞氣,又破壞關係,為乜?主要係佢唔跟你嗰套,同你理想的同,咁其實會惡性循環,當時佢2個火星撞地球,激死我。大了,自然就會改,就會明白,唔好對佢地管得太緊,因為反效果越大。

別墅

jojoplanet 發表於 20-9-5 20:21
我都好想走,乜都唔駛理!

我試下響另一個角度安慰下你, 樓主加油~
我生仔時隔離床個女人bb一出世就喺深切治療部, 佢仲問定姑娘點樣處理bb後事。 你就接受你個仔響性格同生活上的不完美, 但係佢四肢& IQ健全。 我知道你擔心佢前途,但仲算佢第二時份工唔係一份理想的工作,佢都可以有一個快樂嘅人生。

珍珠宮

hyhyhy 發表於 20-9-6 17:40

我試下響另一個角度安慰下你, 樓主加油~

每當最激氣時就回想當初對佢的期望只係開心同健康。

剛同細仔去公園傾左一振。原來佢都覺得哥乜都自己岩自己最委屈。當然細仔都有唔岩。

出年11/15歲我估兩個打交都似

男爵府

好媽媽勳章

jojoplanet 發表於 20-9-6 11:35
- 佢近视深得快配左矯視眼鏡已証明可有效控制也自知帶眼鏡好煩。已帶左四年有多但每日仲要提仲要時間多多 ...
唔係你唔啱,而係佢哋唔明.
大仔喱個年紀好在意自己嘅形像同朋輩對自己嘅觀感,試吓同佢講,"如果唔帶矯視眼鏡,遲啲近視再加深,就要帶放大鏡咁款嘅眼鏡,唔帶又睇唔到嘢,個樣又seven,最大獲係深近視連con都帶唔到喎,你諗你喇."...講咗就算,等佢自己諗.
書枱就由鬼佢亂啦,咪幫佢執添喎,話知佢得一個角落用.
頭髮又係,唔剪又係由得佢,得閒串佢一兩句,"唔知你啲同學見到你個頭,厚到好似成頂冷帽咁會唔會忍唔住讚你好型!".
同年青人溝通,用語盡量用番啲貼近佢哋年紀,如果唔係佢哋大多數都聽唔入耳,即係唔啱channel.
攪得番好個關係,你嘅情緒問題都會好番.
就開學喇,頂住

別墅

jojoplanet 發表於 20-9-6 17:51
每當最激氣時就回想當初對佢的期望只係開心同健康。

剛同細仔去公園傾左一振。原來佢都覺得哥乜都自己岩 ...

哥哥青春期受荷爾蒙影響會固執啲,青春期之後性格會蛻變, 你就慢慢淋水,唔好急躁,等待佢開花之日,佢第時諗返一定好感激你

男爵府

jojoplanet 發表於 20-9-6 15:24
全對!佢地無感覺的

我地做媽媽的, 口(emoji)說做什麼不緊要, 但心裡介意得要死, 我自己細個讀書唔掂, 其實亦知道讀書真係要配合天時地利人和, 唔係容易成功。比左適合的環境畀佢地, 佢哋讀唔到都無辦法, 而且讀書真係長途賽, 小學到中學可以破產, 小學零分到中學可以升上第一,所有野好似賭一舖⋯

首頁

尾頁

跳至