自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

winnie713 發表於 20-9-18 15:19
好耐之前睇啲舊文話潘迪生係佢哥哥我和朋友信以為真~ 因為潘迪生個樣幾似佢。卒之~舊年中環有佢嘅展覽見到 ...

我前排係書局搵到呢本歌迷出既書。。。裡面全部分析佢啲歌曲。。。

大宅

2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK猜猜猜慶中秋

陳百強嘅歌百聽不厭,心愛著你同等我久唔久都會聽

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

Danny係我最愛嘅偶像,由讀書時代已經開始,就算佢離開咗咁多年,我都係未變過。

子爵府

雲妮彭 發表於 20-9-18 15:23
可能就係因為性格憂鬱,多愁善感,所以容易唔開心。。。娛樂圈最講social, 唉。。。某程度上,我覺得佢唔 ...
其實我懷疑佢好早已有抑鬱症,上年我喺TV Super揾到佢個音樂特輯,應該80年代拍,有鍾保羅做嘉賓,鍾話同佢拍戲時,見到Danny 無端端一個人望住個山定海流眼淚,嚇到佢同Leslie唔知點算,Danny喺個特輯話自己比較情緒化,佢拍果部戲時應該都係得十零廿歲,男仔好少會無啦啦喊,其實可能當年仲未知有抑鬱症呢個病!

男爵府

地下鐵碰著她,好比心中女神進入夢
地下鐵再遇她,沈默對望車箱中...

生活靜靜似是湖水,全為你泛起生氣
全為你,泛起了漣漪;歡笑,全為你起

Danny 作曲,鄭國江填詞;果種意境,無人可以比較

子爵府

牛年勳章

雲妮彭 發表於 20-9-18 15:26
我前排係書局搵到呢本歌迷出既書。。。裡面全部分析佢啲歌曲。。。

今時今日仲有咁多人記得 danny, 佢的 fans 功不可抹,經常不遺餘力做善事,仲久唔久攪下佢嘅紀念及展覽,我相信佢家人應該感到驕傲。

大宅

BK Milk勳章

Catvole 發表於 20-9-18 16:20

絕對贊同

珍珠宮

小晴bbma 發表於 20-9-18 16:00
其實我懷疑佢好早已有抑鬱症,上年我喺TV Super揾到佢個音樂特輯,應該80年代拍,有鍾保羅做嘉賓,鍾話同佢 ...

喺,睇資料說他十幾歲在外國留學時已有depression,只是當時此病冇乜人知而冇處理。

伯爵府

好媽媽勳章

其實我懷疑佢好早已有抑鬱症,上年我喺TV Super揾到佢個音樂特輯,應該80年代拍,有鍾保羅做嘉賓,鍾話同佢 ...

係都唔出奇啊!真係好可惜!
永遠懷念Danny! 佢陪伴我走過青蔥歲月!

伯爵府

好媽媽勳章

winnie713 發表於 20-9-18 16:31
今時今日仲有咁多人記得 danny, 佢的 fans 功不可抹,經常不遺餘力做善事,仲久唔久攪下佢嘅紀念 ...

認同!有咩偶像就有咩質素既歌迷!哈哈!
希望好多年後,Danny歌迷仍然會懷念佢!
永遠的偶像,永遠的迷人!

複式洋房

sabun 發表於 20-9-17 20:58
前日聽made in hk李子剛鬥歌,播Danny啲歌,諗起陳百强。
後生時一向不是他fans,亦沒有太留意他的新聞,但 ...

陳百強歌我老豆成日聽

侯爵府

雲妮彭 發表於 20-9-18 15:23
可能就係因為性格憂鬱,多愁善感,所以容易唔開心。。。娛樂圈最講social, 唉。。。某程度上,我覺得佢唔 ...

係,娛樂圈唔啱佢

子爵府

小晴bbma 發表於 20-9-18 01:13
錶行close 咗?個舖位佢阿爸㗎wor !會唔會係星期日放假?我以前喺中環返工,記得間舖好似逢星期日休息!
...

我見到星期六都closed, 所以都諗可能生意差唔開啩

珍珠宮

小詠 發表於 20-9-17 22:53
因為啲無聊人傳佢有愛滋病,叫佢愛滋強,比任何人都受唔到啦

有咁嘅事?咁對Danny 真係好hurt 啊!

子爵府

熊熊老婆 發表於 20-9-18 08:42
你就好啦!
細個因為屋太窮,冇可能買演唱會飛睇佢演唱會!連買佢嘅唱片都要唔食晏儲錢先買到 :hap ...

Danny 曾在尖沙咀海城夜總會登台,我買咗張斎飲卷,冇嘢食嘅,係飲一杯果汁,記得好似都要百幾蚊。佢逐張枱咁行過,邊行邊唱,我即刻衝埋去握手,好近距離接觸,靚仔到暈咗!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

我至愛嘅Danny仔小妖...到而家都係聽住佢嘅歌...!
歌曲多感性凄美動人...!
陳百強 - 關閉心靈
https://www.youtube.com/watch?v=A8a1-mC62CM
陳百強 對不對
https://www.youtube.com/watch?v=j4P2SSRsd1M
陳百強 冷暖風鈴
https://www.youtube.com/watch?v=awGDnBFP7IQ
陳百強 一生何求
https://www.youtube.com/watch?v=jgECnV15V6M
陳百強 感情到老
https://www.youtube.com/watch?v=O_GIXQKwFmc

子爵府

牛年勳章

puzzledmama 發表於 20-9-18 20:08
Danny 曾在尖沙咀海城夜總會登台,我買咗張斎飲卷,冇嘢食嘅,係飲一杯果汁,記得好似都要百幾蚊。佢逐張 ...

唔知有冇記錯,話係佢朋友定好相熟嘅人開的,所以佢先去登台。

子爵府

Catvole 發表於 20-9-18 16:20

係,呢啲詞,而家無晒
我呢啲老餅,完全聽唔入而家啲歌

子爵府

如果佢唔係抑鬱,佢又可能作唔到唱唔倒咁感性嘅歌

子爵府

牛年勳章

小學跟父母去拜年,撘車見到巨型紫色演唱會 poster,覺到好靚好sharp
可惜,從未睇過佢演唱會。
真係好多謝佢 fans 的功勞,對於衹聽佢歌的我,有機會睇到嘉賓談及danny 過往嘅點滴,從而更深入了解這位溫文爾雅嘅王子。

首頁
45678...9

尾頁

跳至