自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

kaka1226 發表於 20-10-19 23:05
兩個初小,不過重點係我要返工,長老年紀大,9唔9幫手睇下就得,我係唔想個責任比左佢地。e家唯有一邊等aa ...

我bb今年2月出世,又疫情,所以老虎蟹都要保住份工。不過世事就係咁,唔要搭的士時一街都係,要搵時就無。所以我都一直搵唔到姐姐,AA都幫唔到幾多,自問無咁多錢請天價姐姐,我見有人開8千至1萬(emoji)只怪我無能力請。

係我最無助時,鐘點真係幫。左我一打,預算係多左,深明長久下去都係要搵工人姐姐。

我知你講邊個apps, 我都係fb見到廣告先試下用,都真係可以同姐姐直接溝通,重點唔洗等AA只彈斷約或天價姐姐!

個apps唔洗收錢就用到,真係好好。仲要中介費都平一節,宜家好期待姐姐入屋(下個月)。
咁我就完成左個持續一年既請姐姐浩瀚工程!

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

老陳皮 發表於 20-10-20 04:24
八歲讀四年級?

細仔咪8歲讀小四。(即年尾生日)
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

kaka1226 發表於 20-10-19 18:12
都係果句,仔女係自己,長老已捱大我地,盡可能唔想將個責任比佢地,所以先煩工人囉
...

好視乎長老嘅心態,如果佢哋身體狀況好好,又好樂意幫手,甚至係好渴望湊孫嘅話,其實搵佢哋幫手係雙贏,我哋放心之餘,佢哋又會好開心,佢哋會覺得自己雖然年紀大,但都唔係仔女嘅負擔,仲幫到手,得到仔女嘅信任,又可以成日見住啲孫,佢哋堅開心架
咁又未至於將個責任交晒比佢哋,如果小朋友返全日學,佢哋都只係幫手睇住兩三個鐘,同埋你都係短暫啫,等請到姐姐就唔洗煩佢哋
當然佢哋身體狀況唔好,或者唔太願意幫手嘅,就唔好麻煩佢哋啦,請住鐘點先囉

大宅

樓主,睇晒你嘅留言,你問大家就冇姐姐點算好?其實大家都比咗唔少可行嘅方法,但你全部都否決
-你有長老肯幫手,又話唔想
-唔返工自己湊,就手停口停
-放學去補習社/托管姨姨,又話驚
-搵海外姐姐,又話堅驚
-天價姐姐,又嫌貴
其實喺你心裡只係得一個解決方法,就係aa/朋友/大家介紹一個本地完約/斷約姐姐比你,但呢個時勢我唔敢講機會係零,但真係好微囉

男爵府

老陳皮 發表於 20-10-20 04:24
八歲讀四年級?

係呀,我仔超細B,年尾先九歲

男爵府

檸檬芝士餅 發表於 20-10-20 07:38
樓主,睇晒你嘅留言,你問大家就冇姐姐點算好?其實大家都比咗唔少可行嘅方法,但你全部都否決
-你有長老肯 ...

無錯,有長老幫手照顧小朋友已經好好,唔好太多要求啦。

我屋企長老寧願選擇約朋友去旅行、去行山郊遊、飲茶、行街都唔願意湊孫。

照顧小朋友出出入入起居飲食好嘥精神、時間及困身, 容易產生婆熄矛盾 。

myfaye    發表於 20-12-9 02:34

男爵府

ken6555 發表於 20-10-20 07:47
無錯,有長老幫手照顧小朋友已經好好,唔好太多要求啦。

我屋企長老寧願選擇約朋友去旅行、去行山郊遊、 ...

就係

男爵府

檸檬芝士餅 發表於 20-10-20 07:38
-你有長老肯 ...

係,我唯有等工人姐姐

wcpcelia    發表於 20-11-19 10:46

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

非常時期都要取捨,完全要合你心意好難

大宅

kaka1226 發表於 20-10-17 20:25
輸入個案又多中招,無又唔得,又要搵食,心情好擔心

搵多幾間唔同agent,冇得揀既情況下都要漁翁撒網,睇下邊間有姐姐。

男爵府

Chanstmama 發表於 20-10-20 16:36
搵多幾間唔同agent,冇得揀既情況下都要漁翁撒網,睇下邊間有姐姐。

好彩呀,自己經個apps搵到個工人,好似幾好,今個星期,同佢interview, 如果有好消息,再同大家報告

wcpcelia    發表於 20-10-21 10:32

男爵府

by_felicia321 發表於 20-10-20 01:37
我bb今年2月出世,又疫情,所以老虎蟹都要保住份工。不過世事就係咁,唔要搭的士時一街都係,要搵時就無。 ...

你個apps好唔好用?現有人介紹我一個,Searxx4xxxx(唔知呢到講唔講得?),我見佢唔洗收錢,所以一試。你識唔識?佢好多工人揀呀!

侯爵府

phchan 發表於 20-10-17 20:36
我已冇工人姐姐三個月,反而更開心。
先買一系列家電,例如:洗碗機,蒸焗爐,吸塵機……,重新編配家務給各 ...

你洗衫係早上洗? 還是晚上回家才洗?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

maynjune 發表於 20-11-19 08:11
你洗衫係早上洗? 還是晚上回家才洗?

早上放好, set 時間制,仔放學回家洗完,仔晾衫及摺衫

男爵府

我都係用apps自己請姐姐, 我姐姐好好
祝你成功~~

侯爵府

phchan 發表於 20-11-19 13:26
早上放好, set 時間制,仔放學回家洗完,仔晾衫及摺衫

Thank you
咁樣講法即係濕衣服會在室外晾過夜啦是嗎?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

maynjune 發表於 20-11-19 17:14
Thank you
咁樣講法即係濕衣服會在室外晾過夜啦是嗎?

唔會好夜,現在學校放半日,中午一點返到屋企啦。就算留校最遲到係3點返,我們是晾在室內的窗台上,不算室外。

大宅

我極之明白樓主苦況。

呢度好多人搭口話自己無左工人一腳踢/搵長老夾下就可以攪掂頭家我好佩服,但講到我得你無可能唔得,咁就不太明白樓主你

我都想抒發一下,自己都係working mom, 如果唔駛供樓,仲有層樓收租,無家庭負擔,呢刻無工人都唔駛咁徬徨啦。返得工就有公司規矩,我做過幾個機構,未遇過其他jm 啲老闆咁好人,會俾我一年半載都可以遲到早退,甚至長期請半天假。

搵長老幫手?我家庭只剩二老,佢哋住他區仲要揾工人照顧,我有時仲要請假陪佢哋複診

大宅

續....

補習社?如果個女突然朝早唔舒服同早退,補習社也不會立即幫你接手湊女吧!家長突然OT ,小朋友要留在補習社幾多點?而且近排係疫情問題,補習社亦都曾被禁營業....

我哋呢啲家庭並不是懶,要工人服待做太太果種,突然無咗工人我哋真係好痛苦。

如果政府趁失業率上升推多啲社區保姆/ 托兒服務,幫下我地呢啲家庭就好了

首頁

尾頁

跳至