自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

老翻太太 發表於 21-2-9 11:59
調轉晒d嘢來講,係校長老師唔想做,我唔明白大家檢測咗可以安心返學,點解唔做?
...

真係唔明點解咁驚檢查

侯爵府

老翻太太 發表於 21-2-9 14:43
未必係家長事,係關係到傳媒點樣報導,好似罐頭事件咁,傳媒係咁話有幾多%嘅罐開唔到,但報導bno就識調返 ...

講得好,,大家慢慢醒覺啦!
香港傳媒的確有問題,希望政府正視,
大學傳播學系如果唔可以正視並且努力建立專業,只會越來越貶低自己 ,
不過我好懷疑幾多現任記者係傳播新聞系出身,就憑而家入行做記者人工,有幾多大學新傳系畢業生肯制

大宅

leopak 發表於 21-2-9 13:34
今朝個傷台話根本唔應該老師檢,依家係d學生感染,唔關老師事喎。
仲話學生幾百人,老師先得幾十個。

作為一個有責任感 真心為學生既老師
我唸唔到有咩原因唔帶頭檢疫

大宅

rich8 發表於 21-2-9 16:59
無根據嘅嘢就唔好亂咁噏

如果黃人都識咁做就天下太平喇

男爵府

虎到金來勳章

如果家長要覆課,理應同學校反映,吾明老師點解可以話吾檢測就可以吾做,個D老人院的職員,某D機構的員工,已經定期檢測左一段時間啦!

男爵府

小彬女 發表於 21-2-9 14:21
校長/老師根本唔想復課, 只係想有糧支 (做過檢測都難咩)

停課老師要做既野多幾倍,講嘅負責任囉你
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

大宅

water55 發表於 21-2-9 21:50
停課老師要做既野多幾倍,講嘅負責任囉你

對,學費照交,家長學生是持份者,亦是最終受害者。

男爵府

開心吸收勳章

呢啲唔湯唔水嘅政策

換一個方法,如果政府話為咗學童早日覆課,會派人去學校為所有老師兩星期一檢,個個拍爛手掌啦,得到輿論支持,邊個夠薑話唔驗?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

jaycee_mami 發表於 21-2-9 12:45
其實在school hall考試有危機, 一個中, 百幾人一齊入隔離營

中學生入營都仲可以自己照顧自己,如果小學生要入,真係攪唔掂,就算比一個家長陪,如果有兩個以上小朋友既家庭,咁點,真係全家休息14日。 如果係咁,我都唔會比小朋友返學,因為咁樣攪唔掂,唔係個個家庭可以夠人手。

水晶宮

emilylam 發表於 21-2-9 18:51
邊間學校肯全體檢測咪可以復課囉!邊間學校老師唔肯就無得復課,睇下d家長嘈唔嘈? 見到人哋間學校復課,家 ...

復課|中學校長會調查:9校擬兩周一檢全面面授 九成維持1/3回校
https://www.hk01.com/article/585667?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
接收最快疫情警報!立刻下載App: https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb

只有九間肯做

水晶宮

1314625 發表於 21-2-9 23:48
復課|中學校長會調查:9校擬兩周一檢全面面授 九成維持1/3回校
https://www.hk01.com/article/585667?ut ...

得9間

珍珠宮

好媽媽勳章

歌莉亞 發表於 21-2-9 16:55
老師點解唔想復課呢?
復唔復課都要返工架
唔復課又唔係唔駛返工

咪系,其實老師日日有番工,就算上午zoom,下午大把野做,d 人唔信都無辦法

子爵府

ganggang 發表於 21-2-10 00:16
咪系,其實老師日日有番工,就算上午zoom,下午大把野做,d 人唔信都無辦法
...

總之呢度一講復唔復課/檢測,就有好多人出黎話老師根本唔想復課/拒絕檢測其實佢地係咪問晒全香港所有老師呢?我明每個行業都有唔盡責任既員工,但唔可以一竹篙打一船人,識幾個係hea 既老師就話所有老師都係hea,咁好唔公道!

仲有果個咁既教協真係垃圾,成日話代表老師,我識既老師朋友成日都話教協出少句聲當幫忙!佢地根本冇反對檢測,根本老師幾想實體課,又預備zoom又改網上功課又追功課,佢地話忙過平時過百倍!況且好多校長根本唔會比老師wfh ,疫情好嚴重時仍日日要返學校zoom,下午開會!

不過咁講都係冇人信老師

男爵府

牛年勳章

bbq. 發表於 21-2-9 20:37
其實我唔明點解,教育局要老師定期檢驗先可復課?咁學生唔使驗有乜意思?

政府冇話小朋友唔使檢測, 事情一定要一步步來,小朋友比老師多好多,加上小朋友唔夠18歲,要家長同意,即牽涉好多個家庭,其實個複雜度係大咗,大家唔好將佢混為一談,又怪政府。 事實上亦都好多人話唔畀小朋友返學㗎,而家你迫佢檢查,然後迫佢返學, 好多家長會同政府死過。 小學facebook群組,好多都反對 全面復課㗎

水晶宮

湘 發表於 21-2-10 00:35

政府冇話小朋友唔使檢測, 事情一定要一步步來,小朋友比老師多 ...

之前有人post話要求復課好多jm和應,我已經話之前明明好多家長反對,有人覆我反對果d唔係真正家長喎 其實呢d群眾密集接觸容易傳播的場所就應該定期檢測啦,全部院舍都實行緊,教育界仲為政治立場反對緊,結果無人得益。 繼續網課到2046

公爵府

我地學校出左通告
增取同教育局申請3月尾全面復課
如果學生都要檢測先可以上學我地無問題會配合
上星期先強檢完

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

金黑街矇 發表於 21-2-9 12:46
同意!

我覺得邏輯上係有問題...理論上學生「唔除口罩返學校有安全距離地考試」應該係「安全」嘅,佢而家 ...

就係因為咁
我決定2/22 學校全校復課都唔返

要咁多人一齊入隔離營
姐係政府都覺得返學唔安全
佢地已經係禮堂
又隔咁遠

我女只會全日係課室
仲要同 同學 老師交流
一定高風險過班中學生

象牙宮

回覆樓主:

因為唔復課,政府煩少好多野!唔超過50宗,我覺得係可以返學!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ikokam 發表於 21-2-9 14:04
望下街上幾多廢青,幾多小朋友出街玩單車,滑板車, 你唔復課佢地咪一樣照出街玩 冇風險咩? ...

出街玩唔會比人拉入隔離營
返學校考試會拉入隔離營

返學考試風險大過出街玩

瑪瑙宮

coconutchung 發表於 21-2-9 21:06
我學校話年假後復課,一星期一日,我不會俾阿女返住先。現在每日都基本上是二十至四十宗確診,過年肯定好 ...

我地全面復課1-5都要返
好彩...學校留左句
如果家長擔心可以繼續用zoom
不用回校上課

首頁

尾頁

跳至