自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

男爵府

一次黑暴,一个疫情,看到很多真面目,更令我産生無限個為什麽。

茶類愛好者    發表於 21-4-11 10:38

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

waterlilymonet 發表於 21-4-9 21:42
佢地吾係民族性不給別人添麻煩嗎

尊小禮而無大義之謂也

上一輩嘅台灣人已經話日本人係有禮無體,極度現實冷漠(表面睇唔出),只尊祟強者,礙於極大的生存壓力,無法有確立道德倫理觀,日本係全球最大嘅色情出口國。

而係日本本土,幾千萬日本男人中有一半曾召妓(只計去風俗店妓院同G埋身肉搏個d,都未計其餘擦邊球個d色情野)。

諗下有幾多日女從事過色情業?!(唔好講係外國人做呀,日本國排外,依家只得2%外國人,佢地由好耐以前已經係咁),連d 日本miss都話世上最咸但最識扮正經扮清純係日本人

真唔明點解咁多人祟日,禮儀個d係表面功夫,內裡係腐爛嘅! 我向來都唔鐘意日本人……

opclk99    發表於 21-4-10 06:08

伯爵府

2024年龍年勳章

大量幅射蠔賣黎香港,呢只連千兩都有得賣,來源地係岩手縣大船渡,唔明點解咁多人買黎食

男爵府

茶類愛好者 發表於 21-4-9 22:32
上一輩嘅台灣人已經話日本人係有禮無體,極度現實冷漠(表面睇唔出),只尊祟強者,礙於極大的生存壓力, ...
我中學時幾哈日,都係被台灣網友點醒
佢地有一班人吹,一班人反,好有趣。

茶類愛好者    發表於 21-4-11 10:41

水晶宮

以後唔駛食日本魚生

男爵府

茶類愛好者 發表於 21-4-9 22:32
上一輩嘅台灣人已經話日本人係有禮無體,極度現實冷漠(表面睇唔出),只尊祟強者,礙於極大的生存壓力, ...

講起崇日就係真係無話可說。

為左keep 住程度平時都有睇下2ch之颣的日本forum,其實吾洗好細心睇,都會見到佢地普遍嫌中,例如到而家仲會叫中國東北做「滿州」,又時時有人「講笑」要破壞三峽水峽浸死中國人,諸如此類,真係講吾到咁多。

該國之 小禮 vs 大義 之雙標就更可笑:佢地做開大佬的巴黎氣候協定,日本吾係最緊張溫室氣體排放嗎,而家好似排核水又不算一回事咁。

禁止訪問

珍珠宮

hphpphph 發表於 21-4-9 22:45
我中學時幾哈日,都係被台灣網友點醒
佢地有一班人吹,一班人反,好有趣。

我以前細個唔識野,真係覺得日本/日本人好高質素,之後知多左,唔會好似d盲目崇日X咁啦! 不過台灣始終崇日嘅佔多d,而且始終佢地國際定位較複雜,唯有黐日本跟美國……

台灣討好媚日到連慰安婦都話係佢地自願ge, 日本官員係台灣腳踢慰安婦銅像都當冇事,我真係覺得台灣搞到咁真係好慘好冇尊嚴!!

之前日本人係台灣搞咩鮭魚改名食壽司企劃已經好睇台灣人唔起

hphpphph    發表於 21-4-11 11:42

珍珠宮

waterlilymonet 發表於 21-4-9 22:51
講起崇日就係真係無話可說。

為左keep 住程度平時都有睇下2ch之颣的日本forum,其實吾洗好細心睇,都會見 ...

咪係,極度噁心!!佢地表面梗係表演得好高質好好禮貌好開明……呢d係“建前”,要知“本音” 睇下佢地匿名係網上講咩!佢地連對住親人都戴住面具,之前有嫁俾日本人嘅jm 話過佢其實唔知佢老公諗緊乜(雖然佢老公平時笑笑口無咩咁)

男爵府

茶類愛好者 發表於 21-4-9 23:13
我以前細個唔識野,真係覺得日本/日本人好高質素,之後知多左,唔會好似d盲目崇日X咁啦! 不過台灣始終崇 ...

其實日本政府本土亦有曾自願提供過慰安服務比美兵的黑歴史,導致日本生出了數以10萬計的混血兒,被日人鄙視下埸悲慘,果套叫「人証」的電影就係以呢段歴史做背景。

茶類愛好者    發表於 21-4-9 23:44

男爵府

茶類愛好者 發表於 21-4-9 23:24
咪係,極度噁心!!佢地表面梗係表演得好高質好好禮貌好開明……呢d係“建前”,要知“本音” 睇下佢地匿 ...

所以日文咪有話做人不要只聽建前,仲要讀空氣(「空気よめない」)囉。

茶類愛好者    發表於 21-4-9 23:45

侯爵府

回覆樓主:

唔敢食donki d野。。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

露比EE 發表於 21-4-9 10:18
日本捕鯨,日本將核污水排入大海,環保團體唔出声,香港填海起樓解決市民居住問題就反反反,依啲咩道理呀 ...

預咗日本遲早都咁如果係中國....全世界都即刻仆出嚟閙!環保團體、環保少女快啲仆出嚟啦而家地球需要你哋發聲!

根本就係香港政府搞乜都會反!想市民不滿政府!起樓又阻.....死人沙嶺工程...又嘈!唔通真係各區都起?!咪仲多人嘈!政府做乜都唔得!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

複式洋房

LongTimeAgo 發表於 21-4-9 10:00
係中國嘅話一早搞左個新疆綿咁嘅campaign 討伐你啦,又要賠償又盛

日本呀?咁無野我返出去做野先啦

直情雙重標準得好緊要啦,完全係對人不對事。影響全世界既幅射水你唔理,無關痛癢的棉花你搞咁大。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果換咗是中國、歐美國家一定嘈到拆天~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mongng 發表於 21-4-9 22:43
大量幅射蠔賣黎香港,呢只連千兩都有得賣,來源地係岩手縣大船渡,唔明點解咁多人買黎食

...

自從福島核電廠事故之後、日本才大量出口海鮮、因為很多國民唔食 ~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

czl115 發表於 21-4-9 11:30
咁都得?環保組織呢?

歐美支持所謂香港的環保團體、目的是搞死香港、日本排出輻射污水、佢哋點會出聲~

買基金真係好傷

男爵府

sandra28 發表於 21-4-10 01:20
預咗日本遲早都咁如果係中國....全世界都即刻仆出嚟閙!環保團體、 ...

但我最吾明嘅係,典解中國吾開聲反對,今次佢係排去太平洋而吾係大西洋喎(雖然總有一天全世界的海水都會一齊埋單,而且水循環又會降雨到中國(包括香港))

如果反對都冇用,我就只想知道今後我地有乜野可以做,除了罵街

首頁

尾頁

跳至