自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-4-21 21:46

係囉。

佢無諗過會捱死
一個已死既人又如何叫人捐款?

男爵府

無話可說 發表於 21-4-20 13:38
唉…所以呢d老婆咪自私囉…捱死左老公
當搵2萬,住公屋最少都要2000,1個細路加2老都可以ftm,但3 ...

個老婆學歷唔高,又有3個仔,唔做FTM 可以做咩? 點自私法?

子爵府

SullytheMonster 發表於 21-4-21 21:12
所以最後咪捱到英年早逝囉。
有啲嘢唔係你自己覺唔覺得,唔憂慮、唔未雨綢繆,可能呢一刻你過得到,但現實 ...

但現實上好多人都係咁, 有幾多捱死左?

珍珠宮

testher 發表於 21-4-21 23:32
個老婆學歷唔高,又有3個仔,唔做FTM 可以做咩? 點自私法?

樓面,餐廳,食品廠好多都無乜學歷,賣菜,地產,保險,地盤工,裝修打雜工,好多,只要肯做,都好多。

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-4-21 23:38
樓面,餐廳,食品廠好多都無乜學歷,賣菜,地產,保險,地盤工,裝修打雜工,好多,只要肯做,都好多。
...

咁邊個湊仔? 3個仔喎,唔係3個女喎, 一個老人家湊得晒,咁到時可能唔係捱死個老公,係捱死阿嫲? 定請工人?但請工人人工可能仲貴過佢打工喎

珍珠宮

testher 發表於 21-4-21 23:40
咁邊個湊仔? 3個仔喎,唔係3個女喎, 一個老人家湊得晒,咁到時可能唔係捱死個老公,係捱死阿嫲? 定請工 ...

咁所以咪要計劃生育囉。1皮養5個人,未計養老人。覺得夠既,咁咪夠囉

珍珠宮

testher 發表於 21-4-21 23:40
咁邊個湊仔? 3個仔喎,唔係3個女喎, 一個老人家湊得晒,咁到時可能唔係捱死個老公,係捱死阿嫲? 定請工 ...

我親戚做地盤散工,一個月2皮。另一親戚做食品廠工人,一個月萬6,加加班費,差唔多萬八

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-4-21 23:42
咁所以咪要計劃生育囉。1皮養5個人,未計養老人。覺得夠既,咁咪夠囉

咁唔生都生咗啦,生咗就要湊架啦,唔洗負責? 錯咗既野講返轉頭有咩用呢? 而且人哋都唔想個老公死咗架,個老公都好勤力搵錢架,佢擺明就有心臟病自己唔知啦,成日心口痛,但既然發生咗咁不幸事件,唔幫忙都算,唔好再踩多人幾腳啦,好慘架

花生蘿蔔    發表於 21-4-22 08:17

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-4-21 23:43
我親戚做地盤散工,一個月2皮。另一親戚做食品廠工人,一個月萬6,加加班費,差唔多萬八
...

咁你想表達啲咩? 表達叫個老婆做地盤? 女人喎, 當佢做食品廠啦、搵$16000 咁講工人人工加食宿都洗佢7-8000/月啦,啲仔真係唔洗人理? 佢返工搭車食飯都要錢,加加埋埋淨返幾多? 公屋又可能因入息再加租呢?

子爵府

testher 發表於 21-4-21 23:46
咁唔生都生咗啦,生咗就要湊架啦,唔洗負責? 錯咗既野講返轉頭有咩用呢? 而且人哋都唔想個老公死咗架, ...

你既說話正正係我既心聲
除左你, 大部份人都踩多幾腳
佢無諗過會死, 亦心甘情願去捱, 點解仲要落井下石

男爵府

crt1234 發表於 21-4-21 23:54
你既說話正正係我既心聲

係,睇完啲留言覺得呢度啲人有啲都幾無同情心,件事無人想發生,一個女人湊3個都唔容易,個嫲嫲幫得幾多吖? 個爸爸唔攞綜援自力更生又話人唔啱,我睇完啲留言好無言

水晶宮

tong831 發表於 21-4-21 15:13
最大10歲,如果生1個,老婆一早可以做PT,唔駛捱死老公,呢宗悲劇完全可以避免 ...

當反面教材囉,攞呢啲case來警誡下自己啲仔女,將來唔好行成咁囉。一子錯,滿盤皆落索。

再者,公共福利,唔係話你想申請就有,未申請之前,交租呢,養細路呢,樣樣都係錢,未見官先打八十大板。有人教同冇人教,相差好遠,我唔知嗰對男女嘅父母係點教佢哋計劃將來,如果有好好計劃,根本唔會生咁多個,而且點都搞好個生活問題先囉。學樓上話齋,佢哋個大仔都成10歲,根本個媽媽都可以做兼職幫補吓。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

testher 發表於 21-4-21 23:59
係,睇完啲留言覺得呢度啲人有啲都幾無同情心,件事無人想發生,一個女人湊3個都唔容易,個嫲嫲幫得幾多吖 ...

同情心⋯⋯對個案中三名小孩確實有,但沒有多餘大愛給愚昧的人。

伯爵府

唔好話我涼簿....得萬幾蚊人工點解唔計劃吓先要BB, 第一個當你唔識避孕, 之後都識呀?同埋我唔信一日做足24小時,中間一定有少少休息時間. 同埋現時D傳媒講d唔講D好誤導人

不過都希望遺孀及小朋友要堅強面對

子爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-4-21 23:42
屋企有兩個老人 其實幫手睇 睇一陣 個老婆可以去做下parttime 幫補下

大宅

小源 發表於 21-4-19 18:49
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/612755/%E6%AF%8F%E6%9B%B424%E5%B0%8F%E6%99%82-%E8%B2%A8%E6% ...

咁個環境仲生三個小朋友,自身原因都好大囉,先37歲真係唔抵

男爵府

淘心 發表於 21-4-21 08:06

窮人的思維是,生多幾個,政府養。仔大女大就問孩子攞錢洗。窮 ...

這個想法太偏激了,一竹篙打一船人。

即使這個案,事主生前也是自食其力的。

象牙宮

testher 發表於 21-4-21 23:32

茶餐廳,小食店,街市菜檔....呢d唔使學歴掛,睇肯唔肯做啫!幫到幾千都好丫,3個小朋友比老人家看管一陣囉…

男爵府

crt1234 發表於 21-4-21 23:54
你既說話正正係我既心聲

我捐左,小小心意。
我睇01報導人哋無拎綜援,自食其力。老爺同老公負責搵錢,但老爺失業幾個月,所以老公先OT搵多d。
其實一個人走得咁突然,就算老公銀行啲錢亦唔係一時三刻攞到出嚟,如果有買保險,都唔會即刻收到錢。捐錢只係幫人燃眉之急,安頓好現況。老婆要賺錢,搵工都要時間。BK文員月入三萬,有時起上嚟梗係唔使驚,但凡間係有好多手停口停的家庭。何必

男爵府

omother 發表於 21-4-22 09:20
這個想法太偏激了,一竹篙打一船人。

即使這個案,事主生前也是自食其力的。

同意

係親子網見到咁多涼薄留言,真係打個突

首頁
45678...10

尾頁

跳至