自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

水晶宮

畀面勳章

hellokitty111 發表於 21-7-7 15:30
我覺得對今年dse 考生有點不公平!

請問點解?
我聽過話定咗某%名額俾IB學生升local大學

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 21-7-8 10:14

請問點解?

我87樓有些回應你可以參考

或者睇下其他貼,呢2日回應

水晶宮

畀面勳章

bbc2018 發表於 21-7-8 10:25

謝謝

水晶宮

畀面勳章

bbc2018 發表於 21-7-8 10:25

原來係咁,即是話佢哋會搶得多d熱門科目的quota

咁我又覺如果咁樣又唔係真係影響十分之大,起碼已經限咗只得某%的IB生入讀,只係佢哋可能多啲人揀到大熱科目

但其實另一方面,好多IB生會海外升學,尤其好叻嗰啲,我身邊讀IB的將來都係會去外國

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 21-7-8 10:37
原來係咁,即是話佢哋會搶得多d熱門科目的quota

咁我又覺如果咁樣又唔係真係影響十分之大,起碼已經限咗 ...

今年訪問DBS17個lB狀元,有12個留低香港讀大學

呢2年有啲人吹到名校幾多幾多人走,DBS幾多幾多人走,睇數字最實際

可能有啲原本無諗住咁高分才報外國,如果早些大派送,可能更少人走

其實大學係一級級影響選科,A level,lB呢二年大派分數,亦好影響來年的學生

大宅

bbc2018 發表於 21-7-8 10:51

呢2年有啲人吹到名校幾多幾多人走,DBS幾多幾多人 ...

情況非常令人擔心

珍珠宮

Fukfukkamkam 發表於 21-7-8 10:55
情況非常令人擔心

事實上讀得lB或A-level的學生家長通常比較有能力,佢哋大部分會有2手準備,香港升學唔理想會外國讀,所以最受影響我自己覺得會係DSE學生

男爵府

熊豆沙 發表於 21-7-8 10:12
香港啲家長為咗啲仔女入名校,讀神科,有咩做唔出。
買地址,借地址,搬屋去名校網,宜家IB 發水咁多,仲要 ...

亞爸亞媽幫手做?小學生咩?(emoji)

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

月亮免 發表於 21-7-8 11:03
亞爸亞媽幫手做?小學生咩?(emoji)

中學大學生家長玩法係請人幫手做. 讀得IB 都較有財力, 讀咁耐都係為咗個試, 呢D錢點會慳?

伯爵府

142526 發表於 21-7-7 15:29
dse均真D

考香港DSE生嘅考生先系真材實料的保証

sonet    發表於 21-7-8 11:21

水晶宮

畀面勳章

bbc2018 發表於 21-7-8 10:51

呢2年有啲人吹到名校幾多幾多人走,DBS幾多幾多人 ...

我冇睜呢段新聞呀,反而睇咗英基,46個狀元有24個海外升學,未計嗰啲未決定留唔留港嗰啲

不過唔緊要啦,呢啲教育制度嘅嘢,我呢啲小市民控制唔到總之學生們自己盡力就無憾

男爵府

bbc2018 發表於 21-7-8 08:21
你EK,BK兩邊走,點會唔知今年lB大賣包,本地lB狀元45分由上年23人,增加到130人,43分已經差唔多可以入醫 ...

我小朋友好細, 有排都未上大學
但聽到里個消息都好震驚, 一直講大學收生無問題係兩條隊的根本自圓其說, 可能正正佢地係今年的得益者
有種無明的心痛, 考公開試果隻壓力真係好大, 重要而家發水成甘, 如果因為甘失去左自己本身可以得到的野, 真係好無奈

用戶要求終止服務

牛年勳章

QNDEC 發表於 21-7-8 13:33
但聽到里個消息都好震驚, 一直講大學收生無問題係兩條隊的根本自圓其說, 可 ...

人生本來就充滿無奈,盡力就可以
未經許可,請勿轉載

子爵府

hellokitty111 發表於 21-7-7 15:30
我覺得對今年dse 考生有點不公平!

係十分之不公平!有乜理由突然間多咁多狀元?數目多到驚人!唔止香港,全球都係!全球13xx個狀元,比以往增加1000個

伯爵府

QNDEC 發表於 21-7-8 13:33
但聽到里個消息都好震驚, 一直講大學收生無問題係兩條隊的根本自圓其說, 可 ...
對大熱科目borderline 或只多1分嘅dse學生最慘

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

lovelybaby2015 發表於 21-7-8 13:13
我冇睜呢段新聞呀,反而睇咗英基,46個狀元有24個海外升學,未計嗰啲未決定留唔留港嗰啲

不過唔緊要啦, ...

st paul 就話13個狀元,只有4個打算留港,其實每年比數都相約,暫時都未見係咪真係有咁大影響

IB今年分數提高,確係愕然,舊年就緊,相信收生部門唔會只係單睇分數,所說嘅不公,單以補習計,無論邊個學制,都已早存不公

水晶宮

畀面勳章

MM2H 發表於 21-7-8 13:49
st paul 就話13個狀元,只有4個打算留港,其實每年比數都相約,暫時都未見係咪真係有咁大影響

IB今年分數 ...

同意

簡單d,夠成日話有$學生資源多,窮學生輸在起跑線啦,夠唔公平啦。現實世界係咁㗎啦,邊有絕對公平

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

MM2H 發表於 21-7-8 13:49

IB今年分數 ...

我同意IB舊年係緊

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 大笨鐘 的帖子

夾硬將DSE, 同IB 比較, 意義係邊?學位, 都係留俾認真讀書, 成績好嘅人.
要講唔公平, 唔係個考核A 同考核B 本身問題.
佢地都係受監管, 係國際認可. 公平公開公正. 鬆手咩? 全球都係個條CURVE.今年係大派, 其實我都好愕然. 點解會咁多. 但全部同一個基制.

就好似DSE, 所有人都係UNDER DSE 個基制進行考核.
DSE 係香港自己SET 出黎, IB 係全球運作.
DSE 科通識係咩? 全球大學學府, 十居其九都唔計呢科. 係HK人自己承認, 夠奇怪啦.
咁又要考? 咁DSE基制係咁丫嘛. 唔係點?

要話唔公平, 就話大學收生準則啦, 問佢點解兩個唔同考核佢地都接納.
叫香港所有大學淨係收DSE 考生.
然後放棄晒所有IB 同學, 等佢地全部去晒外國發展啦.
咁樣應該符合晒部分人口中的所謂公平喇.
IB 考生自由選擇, 外國嘛, 讀得IB, 預左去. 香港又肯收, 佢地又肯留, 咪留囉.

其實, 由始至終, 從來無話咩人唔可以讀IB.
依家有平民IB . 平好多. 覺得IB 著數, 快報名. 唔好蝕俾DSE. 難考又唔抵.

用戶要求終止服務

牛年勳章

Queenie_0012 發表於 21-7-8 14:07
回覆 大笨鐘 的帖子

夾硬將DSE, 同IB 比較, 意義係邊?學位, 都係留俾認真讀書, 成績好嘅人.

唔公平唔係我講喎~ 你有無回錯?
未經許可,請勿轉載

首頁
45678...9

尾頁

跳至