自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mommyli 發表於 21-7-30 11:20
我每幾年都有講過我出去做嘢。之前亦有朋友介紹工比我。佢唔俾我做仲比佢日鬧夜鬧話我唔知足。佢角度工人 ...
老實講,你似乎嫁著個精神病人。尼個世界有好多精神有問題的人,你要自已走出來。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mommyli 發表於 21-7-30 11:24
我依家就係咁。其實無錢無生活我唔介意。我只係介意點解活到好似單身咁,但係仲要日日睇人面色做人。已經 ...

你娘家幫唔幫到你呀?

大宅

mommyli 發表於 21-7-30 00:51
哈哈哈 多謝你引我笑

唔係。我都唔知我鍾意佢d咩。以前可能盲目。依家突然間醒咗就好迷失。突然 ...

我都係。以前好愛,依家無感覺。

伯爵府

你老公只當你係工具人,冇當你係老婆,可能你地位同工人差唔多

侯爵府

mommyli 發表於 21-7-30 11:24
我依家就係咁。其實無錢無生活我唔介意。我只係介意點解活到好似單身咁,但係仲要日日睇人面色做人。已經 ...

其實可以去工聯會之類學嘢,當識多個朋友, 既然佢冷暴力,你亦唔雖要同佢商量,只同佢交待就得,學完嘢佢會介紹工作,想做就做!無興趣做就讀第二樣,你圈子只得佢,大家都辛苦,同埋男尊女卑对一個家庭也不是好事

伯爵府

LisuBB711 發表於 21-7-30 10:48
想改變現狀,一定要踏出第一步。一味怨一味搵原因,問點解,有啲嘢冇原因嘅,女人要自強,先有地位。如果你 ...

我依家就係想咁。不過要踏出第一步真係好難。所以等9月開學後我就會自己顧自己,出去搵工。係唔係佢都唔滿意咁我不如比個機會自己先。以前真係好天真,覺得愛可以改變任何人或事。依家終於肯醒但係有又有
好多牽掛。日日都喊住同自己洗腦叫自己加油。我期待我唔再喊嗰日。希望嗰日就係我可以重新振作嘅日子

侯爵府

星人mama 發表於 21-7-30 10:53
我老公都係咁,冷暴力,真係好討厭。呢廿年來,我覺得自己係一個人,每次同佢講離婚,佢話我自私,唔理仔女 ...

比得家用多嗎?比得多當同屋主,無就叫佢食蕉

伯爵府

licpd 發表於 21-7-30 11:26
老實講,你似乎嫁著個精神病人。尼個世界有好多精神有問題的人,你要自已走出來。
...

佢有睇心理醫生。但係唔肯聽。所以已經無辦法。我都曾經比佢搞到有精神病,當時佢仲用粗口鬧我痴線

伯爵府

kayen 發表於 21-7-30 11:42
比得家用多嗎?比得多當同屋主,無就叫佢食蕉

剛剛夠俾家庭開支。有時新年有利是又有d錢剩我會買嘢俾自己tum自己。佢會話我貪錢。

男爵府

mommyli 發表於 21-7-30 11:43
佢有睇心理醫生。但係唔肯聽。所以已經無辦法。我都曾經比佢搞到有精神病,當時佢仲用粗口鬧我痴線
...
我有個朋友距老婆都係好多問題,後來食藥好著好多,起碼無聼距講要離婚。好似家族裏都有精神病之類。

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

冷暴力,即係乜?

伯爵府

2024年龍年勳章

宜家計劃都唔遲,一步一步黎,物價貴要求加家用,要求加小朋友學習開支,慢慢增加私己,有時間搵PT做,增值自己,keep好d,打扮下,為離開的一天做好準備

伯爵府

licpd 發表於 21-7-30 11:45
我有個朋友距老婆都係好多問題,後來食藥好著好多,起碼無聼距講要離婚。好似家族裏都有精神病之類。
...

佢宜家有食藥。但係我唔知會唔會有好轉。

佢嘅自私完全係屋企人教出嚟。父母都係自私。零家庭觀念。我都唔知藥幫唔幫到呢d心態上嘅問題

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

肥肥寶 發表於 21-7-30 11:37
你老公只當你係工具人,冇當你係老婆,可能你地位同工人差唔多

對工人都唔會冷言冷語啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你c6控制住你,一d自由都無!長此落去唔係辦法

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 21-7-30 11:49
對工人都唔會冷言冷語啦
仲差過工人,工人有糧出

伯爵府

jm 努力
要自強
加油
對自己好啲

珍珠宮

我又覺得未去到要離婚地步,但如果相方無共同有趣嘅話題,傾偈都係以「問題」為主題,係人都覺得無趣啦。
依家先調節下心態,搵吓家庭以外嘅樂趣,自己開心咗,身邊人都係感覺到會開心啲,將來就算唔係糖黐豆,亦起碼唔會水溝油。

男爵府

mommyli 發表於 21-7-30 11:41
我依家就係想咁。不過要踏出第一步真係好難。所以等9月開學後我就會自己顧自己,出去搵工。係唔係佢都唔滿 ...

頂住。你唔去改變的話, 咁嘅現狀就算冇惡化, 持續多三幾年你都一定會抑鬱. 而家似收埋比人養, 對你公主咁比佢收一世做井底蛙都仲值,而家係收埋黎冷待, 等於軟禁
你咁後生, 出去見下人接觸下社會,你個世界唔應該衹得屋企幾百呎。佢唔支持預左, 反正做乜都唔支持㗎啦,唔係去偷去搶, 點解唔比個機會自己走出個困局?

我之前都有十年時間做ftm,但我冇工人。經濟上得佢一人撐係有d抆抆緊,家庭關係都會有d緊張.之後出返去做嘢, 接觸人多左,亦有了一定的家庭貢獻, 人也自信左,大家關係亦好左好多。
我知你問題不在經濟上,但投入社會,除了可能引起對方短暫反對,對你身心都一定有好處.加油..

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

kcpak 發表於 21-7-29 23:24
唔好介意我咁講,你哋出現情緒問題多
我曾經有好幾年同同c6互相睇唔順眼,好惡劣關係,最後分居先反省過去 ...
你分居那半年,大家有冇食過藥物,去治療情緒?

首頁

尾頁

跳至