自由講場

跳至

首頁
45678...67

尾頁

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 21-8-7 18:18
睇影出嚟嘅相又真係好多雜物,搬屋要全部入箱,櫃要清曬唔可以將啲嘢執曬落去就當一件,咁樣人哋唔想做都好 ...

睇落多左好多野、仲幾散下、通常係怕整爛既傢私先要包膠

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

應該同搬屋公司溝通不足,搬屋公司按大約箱數報價,如50/60箱,但最後太多雜物,多咗箱/紅白藍袋價錢都會不同,就算你唔用箱入,用紅白藍袋,都應該照計要加錢…都好正常,而且你好多嘢都未收好,櫃要盡拆,仲有膠箱都應該入箱,並唔應該咁pack…搬屋公司明顯覺得你地係好求其,而且佢應該覺得你地都唔老實在先……搬屋其實都係勞力錢……

Lyrica    發表於 21-8-7 18:52

複式洋房

smart_lam 發表於 21-8-7 17:27
左邊個架內雜物,及右邊膠箱應該入紙箱,寧願個金屬架拆唔到就咁,個架起碼可攝最頂、或車尾再放。咁多散件 ...

你見到的架只有三個,大部分都係箱同紅白藍袋,共50個箱,10個袋,一張雙人床褥加單人床褥,一個矮櫃,我無大型傢俬,因為舊傢俬全部都要佢掉,所以唔需要你所講的密斗

禁止訪問

複式洋房

little-bunny 發表於 21-8-7 18:52
你見到的架只有三個,大部分都係箱同紅白藍袋,共50個箱,10個袋,一張雙人床褥加單人床褥,一個矮櫃,我 ...

仲有一個小型洗碗機、一個小型冰櫃,兩個紅酒櫃,係噤多嘢,其他仲有窗台箍臣、小椅子等小型物件。全部報價是有拍video講得好清楚,我冇講一毫子價。謝謝(emoji)⋯⋯

珍珠宮

2023年兔年勳章

Kelloggs 發表於 21-8-7 17:55
我都係搵實惠,啲師傅大大舊,惡形惡相咁⋯
點知好溫柔好細心
我自己一個女人仔搬一屋六口人嘢,師傅仲好 ...

複式洋房

Lyrica 發表於 21-8-7 18:07
但我又驚樓主報警備咗案,到時又報警話我騷擾佢,我都怕煩

你好似係榮烽的人喎。我報咗警備案,係怕有人騷擾我(emoji)

公爵府

牛年勳章

Mrs.Chan 發表於 21-8-7 15:06
搬屋公司好多時搬到一半都係R茶錢,唔畀就劈喺度唔做唔搬,尼啲係壞規矩! ...

過過幾次,cf搬到一半R茶錢我又冇試過喎!搬完就有,不過都係滿意嘅!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

禁止訪問

男爵府

講真, 搬屋唔係計箱價?
屋企有幾多雜物, 真係得你先知, 其他人好難幫你預;
你唔夠箱用要一早出聲, 你加咗1x袋大型紅白藍都要講聲;
你都無執好, 櫃架上仲有咁鬼多野, 佢都已盡量同你包好;
另外易碎品更要一早包好, 貼好[物品名]同加上[請小心輕放]字眼;
無理由, 等到人上來仲要慢慢幫/等你整理...

wcpcelia    發表於 21-8-9 11:55
Lyrica    發表於 21-8-7 19:13

公爵府

牛年勳章

你見到的架只有三個,大部分都係箱同紅白藍袋,共50個箱,10個袋,一張雙人床褥加單人床褥,一個矮櫃,我 ...

我都覺得你d野好濕星零碎,好似果d白色袋,cf有位落手搬又易整穿袋,所以要幫你封好,小電器d電線又吊住咁冇綁好又冇貼好...
其實都見到cf有心機幫你砌好放好又包晒膠,所以佢應該都唔係有心玩野
50個紙箱係包埋定點?如果唔夠係咪要再比錢?
至於遲到,有時上張柯打做遲左所以遲到,我諗佢都預計唔到,唔好太介懷,有時真係約第一輪搬會易預時間。

Lyrica    發表於 21-8-7 19:14
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

想問你究竟知唔知乜嘢叫密斗先?

你果啲紅白藍膠袋真多,始終都唔夠入厚瓦通紙箱穩陣,如果紅白藍袋疊高車內,隨時車一郁或掟彎冧哂都似,其實你為慳果啲紙箱錢,隨時得不償失啦 ! 搬運公司都怕咗你紅白藍、及好多其他一般大膠袋雜物,根本唔知你擺乜喺袋入面,整爛時又驚你嘈,真係好難做到你生意喎 !?

Lyrica    發表於 21-8-7 19:14

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

「……啲師傅話啲箱pack得唔好,我話係紅酒想你哋小心先唔封箱」

貴重物品及易碎品
我是用巨型透明有轆膠箱
自己車自己搬的

Lyrica    發表於 21-8-7 19:15

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

黎緊8月尾到我搬,冇請搬屋公司,老公話續d續d搬

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

白毛毛 發表於 21-8-7 18:17
我睇相,我覺得搬運將紅白藍、散件,層架逐件綑好係箱上面,似係一開始時都有心幫樓主砌好搬。之後發生乜 ...

複式洋房

Sweetiess 發表於 21-8-7 18:48
應該同搬屋公司溝通不足,搬屋公司按大約箱數報價,如50/60箱,但最後太多雜物,多咗箱/紅白藍袋價錢都會不 ...

全部寫得一清二楚,其實現場要加錢可以講清楚,唔需要用咁嘅態度。而且佢係一入門口已經好差嘅態度,樓下看更都覺得佢哋凶神惡煞

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

PPgrace 發表於 21-8-7 19:14
黎緊8月尾到我搬,冇請搬屋公司,老公話續d續d搬

辛苦c自己

複式洋房

日月水火 發表於 21-8-7 18:56

我搬過幾次屋,都無試過咁嘅情況,呢間仲係朋友介紹。我話返比我朋友知今日發生呢件事,佢都好唔好意思。今晚一家四口要住酒店$2000一晚

複式洋房

Fishqqma 發表於 21-8-7 19:16
辛苦c自己

如果無大型傢俬其實可以自己搬,不過我有舊傢俬要拆走,一定要請人做

珍珠宮

little-bunny 發表於 21-8-7 19:15
全部寫得一清二楚,其實現場要加錢可以講清楚,唔需要用咁嘅態度。而且佢係一入門口已經好差嘅態度,樓下 ...

係你第一個post的形容,搬運無嘈你大型物件,即你WhatsApp 的內容,係話你雜物散修修無pack好呀。

首頁
45678...67

尾頁

跳至