自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Etcetc 發表於 21-8-27 10:02
隔離酒店同普通市民staycation 酒店入住率、人手, 清潔, 保安等規格未必相同, 成本會唔同。唔可以咁樣比。 ...

同意!成本一定比普通住酒店或Staycation平,因為入住率超高,間房有問題都未必有其他吉房比你換,無清潔無服務,連床單毛巾都唔會換,仲要一住21日唔系更加應該平D咩?

珍珠宮

念念 發表於 21-8-27 07:37
我唔贊成用政府設施
咩叫成本價?政府收咩價位都都實有人嘈
又俾啲傳媒大造文章

竹篙灣總共有3500個單位,只有180個正在使用。

https://www.chp.gov.hk/files/pdf/quarantine_centre_tc.pdf

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

ycmami 發表於 21-8-27 07:44
我仔剛入住隔離酒店,係$700 一晚包三餐,唔明點解外傭要收$800

我仔上月住Regal Airport 590一晚。

珍珠宮

.

侯爵府

三國1 發表於 21-8-21 14:46
集中檢疫唔代表唔駛僱主負責,加上係僱主需要用工人何解唔係僱主付費而要政府付費
...

我認為僱主同外傭都應該要負責檢疫酒店嘅錢
防止外傭跳工

珍珠宮

Lopopo 發表於 21-8-27 16:26
我認為僱主同外傭都應該要負責檢疫酒店嘅錢
防止外傭跳工

要保障僱主

侯爵府

星架坡這方面不嬲都做得比香港好,好奇佢地點處理

珊瑚宮

ernbe 發表於 21-8-28 09:54
要保障僱主

有些食品公司請人, 都要驗身
驗左唔做, 顧主邊個保障
要請工人就自行承担風險 , 話晒係自願請, 無人迫你請。
申利, 我有請工人

男爵府

Moonlight819 發表於 21-8-26 22:33
其實外傭隔離根本不需要住四星洒店,還要21日全部由僱主負責,完全不合理,不如住五星級酒店吧!政府真的: ...

勞工處真係堅離地,而家大把平嘅酒店,點解指定一間酒店,仲要咁貴。

佢哋有冇諗過雇主俾三丶四萬請海外工人,但一啲保障都冇,工人可以入屋第一日就話唔做。

人哋政府識得保障自己工人,而家工人來港冇乜成本,我哋個勞工處就乜都要香港僱主負擔,有冇搞錯?!

珍珠宮

回覆樓主:

使咁多錢請佢哋嚟,根本斷約要即遣返唔比再批visa搵新工亂跳槽,呢啲唔管下!

珍珠宮

昨日東張西望訪問了那間酒店,証實之前根本沒有那麼貴一晚,即是現在提高價錢欺騙政府和僱主!

大宅

ernbe 發表於 21-8-27 11:24
竹篙灣有800個單位,9月底再多700個。香港現時清零,會唔會有好多閒置單位?
...

一間酒店都400個,點解要搵竹篙灣?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ernbe 發表於 21-8-27 11:24
竹篙灣有800個單位,9月底再多700個。香港現時清零,會唔會有好多閒置單位?
...

自己要請工人,要香港人幫佢找檢疫費傻的嗎?
香港人真係奇怪,又要做少奶奶又唔想洗錢。
工人加人工又多多聲氣,叫香港政府幫你請埋好唔好?

真係好刻薄又孤寒

珍珠宮

Anpanmama 發表於 21-8-28 11:42

同意不應香港人埋單。如果僱主付成本價?

其實如果有足夠檢疫設施,酒店不應用作檢疫用途。如果酒店內交叉感染再流入社區導致第五波,又是誰埋單?

菲律賓和印尼都是高風險地區。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ernbe 發表於 21-8-28 12:31
同意不應香港人埋單。如果僱主付成本價?

其實如果有足夠檢疫設施,酒店不應用作檢疫用途。如果酒店內交 ...

我響另外個post都講,就算佢哋有針卡都信唔過,本身佢哋貪污嚴重所有嘢都可以用錢買返嚟,更何況係呢啲證明文件更加唔證明到啲乜嘢嘢。
奈何香港一班如狼似虎嘅雇主明明自己理由請工人,但好似講到係政府同全香港人嘅責任咁,先至係最討厭!

珍珠宮

cbeyond 發表於 21-8-28 10:13
有些食品公司請人, 都要驗身
驗左唔做, 顧主邊個保障
要請工人就自行承担風險 , 話晒係自願請, 無人迫 ...

驗身唔駛$16000咁多

珊瑚宮

ernbe 發表於 21-8-28 13:12
驗身唔駛$16000咁多

一間公司得一個人個職員?無人會走?
請得, 就預咗有費用要承担
其實疫情都咁耐, 都唔係唔知費用多左。
覺得貴,可以唔請, 有選擇權喎。

男爵府

Anpanmama 發表於 21-8-28 11:42

我唔覺得涼薄,係淒涼! 喺香港做僱主一啲保障都冇,我就係book 左呢間酒店,加埋agent 費,機票一共用左$37000請一個工人!仲未計我等左6個月既時間。如果姐姐嚟到做幾個月唔做,我啲錢就冇晒但政府一啲保障我地既政策都冇!上個姐姐仲借左財務走咗佬,呢啲蘇州屎又係要我地收拾!

大宅

agnesmama 發表於 21-8-28 14:43
我唔覺得涼薄,係淒涼! 喺香港做僱主一啲保障都冇,我就係book 左呢間酒店,加埋agent 費,機票一共用左$ ...

你請工人係你嘅事,點解要香港政府保障你?傻的嗎!?我贊成由工人負擔部份費用,但關政府乜嘢事?

珍珠宮

Cc334 發表於 21-8-28 15:01
你請工人係你嘅事,點解要香港政府保障你?傻的嗎!?我贊成由工人負擔部份費用,但關政府乜嘢事?:nothin ...

不是叫政府負擔費用,是叫官員用腦,為什麼外傭比一般香港人還衿貴,指定要住那一間四星酒店,而那酒店因為是唯一外傭隔離酒店,現在的價錢較它上個月還貴了很多!

首頁
45678...16

尾頁

跳至