心聲留言

跳至

首頁
45678...9

尾頁

複式洋房

horizon08 發表於 22-2-24 12:08
同感!朋友愈識得耐愈發覺價值觀不同;同對方呻某D嘢時,佢只會話:我咁咁咁,咪比你更慘更嬲?!(我同你呻, ...

人與人之間相處真係好唔容易,就算屋企人相處都好易有磨擦,有時朋友或親人會講出令你不舒服的說話,但唔知幾時,可能自己都有令人不愉快的情況發生,會唔會呢個就係人與人之間點解要包容的原因?做咗人咁多年,經歷咗咁多,我而家會選擇忍,以前就係不懂忍讓,心裡不快就向朋友直言,最終友誼都淡薄了!最重要明白他不是存心傷害你,可能當時真係好不爽,過一兩天就唔好擺喺心,唔好比自己咁多負能量.....

別墅

StupidCyan 發表於 22-2-24 12:54
人與人之間相處真係好唔容易,就算屋企人相處都好易有磨擦,有時朋友或親人會講出令你不舒服的說話,但唔 ...

多謝你回覆!我反而掉返轉,以前會忍,但其實忍住唔出聲自己係唔開心!而隨著年紀愈大,我愈覺得要保護番多D自己的感覺,儘量避開會令自己唔開心的人同事

好似上面的情況,我以前呻完聽到對方咁回應,我無出聲,返去更唔開心就算,但現在,佢再咁回應,我會出聲:其實每人都有每人當時的唔開心,無得比,我亦唔係要同你比較!

當然,其實我有唔開心都唔會再點樣同對方呻,因根本得不到我想要的慰藉,反而仲唔開心咗

複式洋房

horizon08 發表於 22-2-24 13:11
多謝你回覆!我反而掉返轉,以前會忍,但其實忍住唔出聲自己係唔開心!而隨著年紀愈大,我愈覺得要保護番 ...

係嘅, 每個人都有自己處事方式,冇得比較,只能說不是每個人都適合做 傾訴對象! 我而家都係搵自己快樂為首選

別墅

StupidCyan 發表於 22-2-24 14:05
係嘅, 每個人都有自己處事方式,冇得比較,只能說不是每個人都適合做 傾訴對象! 我而家都係搵自己快樂為 ...

真羨慕人哋有閨密或真正啱key的好朋友

chyush    發表於 22-3-13 08:41

複式洋房

horizon08 發表於 22-2-24 20:20
真羨慕人哋有閨密或真正啱key的好朋友

係,好羨慕啲人有一班好姊妹,我一個都冇,慘慘

別墅

StupidCyan 發表於 22-2-24 21:35
係,好羨慕啲人有一班好姊妹,我一個都冇,慘慘

有時諗,莫非自己有問題?但自問一向待人真誠、considerate、唔會好似某些人對friend講刻薄說話,但到頭來,也是沒有一個密友,點解?

別墅

heunheun 發表於 21-10-31 20:27
我都好感恩個post 無沈底。明白你感受,我都曾經有個中學best friend keep 咗差唔多20年,一齊經歷笑與淚 ...

我又係曾有個小學已認識、到中學也常同我孖公仔的好友,會考後大家失聯-重逢-再失聯,到幾年前佢在FB同我相認,我很高興,看到她也表現出能搵返我也是很高興的,我以為從此大家能"happy forever",想不到只過了一年左右,一件因第三者引發的小事就讓我看到她的價值觀和我有幾唔同,更重要的是讓我發現,我在她的心目中,原來不是真的那麼重要!我真的覺得受傷,從此大家再次不再聯絡

別墅

horizon08 發表於 22-2-25 09:31
我又係曾有個小學已認識、到中學也常同我孖公仔的好友,會考後大家失聯-重逢-再失聯,到幾年前佢在FB同我 ...

幾年過去,每次想起,個心都痛一痛,覺得很可惜,偶爾也有衝動勸自己不再嬲她、放下,主動找回她,但回頭一想,她若珍惜我這舊友,當時也不會這樣對我,她身邊有大班朋友也不需要我了,每次想到這裏就放棄了

複式洋房

horizon08 發表於 22-2-25 09:08
有時諗,莫非自己有問題?但自問一向待人真誠、considerate、唔會好似某些人對friend講刻薄說話,但到頭來 ...

我都係咁,對人真誠又不計較,又算有義氣,自己都有檢討,正如我之前講,就係自己太直率,朋友做了些令我不快的事,我會直接同佢講,就係我冇忍到,如果可時光倒流,我會一一吞晒落肚,因為可識到一個同自己好夾嘅朋友,係好難得,特別係中年仕,要重新認識朋友真係好唔容易。

別墅

StupidCyan 發表於 22-2-25 12:15
我都係咁,對人真誠又不計較,又算有義氣,自己都有檢討,正如我之前講,就係自己太直率,朋友做了些令我 ...

因你直接出聲,所以佢嬲咗你?

佢呢D令你不快嘅事只係偶爾發生的單一事件,還是其實係大家對某D事的價值觀根本係有分歧所以引起?

如果係後者,我覺得即使好似我以前咁忍住唔出聲、遷就對方,其實亦不是甚麼好事!因為類似事件係會不時重覆出現,嗰種不快感覺係會愈積愈多,感覺同對方的隔閡愈大愈大,其實結果可能都係一樣

複式洋房

horizon08 發表於 22-2-25 13:34
因你直接出聲,所以佢嬲咗你?

佢呢D令你不快嘅事只係偶爾發生的單一事件,還是其實係大家對某D事的價值 ...

當時最好的朋友,是個妒忌心很強的人,經常同身邊的朋友講我說:不知我用什麽招數,冧到我當時男朋友,又話我對男人有一手,仲話如有男性朋友唔好介紹我識之類..... 佢成日有意無意問我男朋友的事,就係一次又一次在第三者講返出類似的話,令我很不快! 我就同佢反咗面,但如比我再選擇,我會用溫和手法處理,我知道她其實都很重視我這個朋友,有好多私密事都只會同我講,只係妒忌心作緒,而且;我應體諒佢可能有一個不愉快童年而導致心理有問題

別墅

StupidCyan 發表於 22-2-25 14:11
當時最好的朋友,是個妒忌心很強的人,經常同身邊的朋友講我說:不知我用什麽招數,冧到我當時男朋友,又 ...

雖然你話佢可能因有不快童年先咁,但換轉我,我頂多只容忍到平日同佢傾偈時,佢嘅回應有骨、酸溜溜咁!好似以前我個friend,表面睇黎我的婚姻狀況比她好,佢話我好幸福~平日同佢相處,總不時有意無意挑剔我、作出批評,我聽得多,其實都真係唔高興,心諗有乜得罪你?做乜做朋友做到不時俾你彈?雖然係咁,我都忍!

但假若去到你個friend向第三者講你是非、甚至直情係不實言論的程度,我絕對接受不到!坦白講,咁樣仲算朋友嗎?

複式洋房

horizon08 發表於 22-2-28 10:06

雖然你話佢可能因有不快童年先咁,但換轉我,我頂多只容 ...

係啦,勿忽視女人妒忌心,就算親姊妹都會有,但我自問只會羡慕人,不會妒忌人!

我知我 friend係好衰!但比我再處理,會先同佢傾點解佢會咁?可能係我做咗啲令佢誤會嘅嘢呢?睇下拆唔拆得掂?!好似夫妻咁,唔會一鬧咬就離婚~始終我同佢太夾,喜好完全一樣,好難再遇到 :p 同佢反面後,直頭好似失戀咁傷心

別墅

StupidCyan 發表於 22-3-3 14:14
係啦,勿忽視女人妒忌心,就算親姊妹都會有,但我自問只會羡慕人,不會妒忌人!

我知我 friend係好衰!但 ...

如果你覺得可接受番佢,而當初又係你同佢反面(唔係佢同你反),咁不如你主動搵番佢講和吧

我都明嗰種傷心感覺 雖然已過咗幾年,但每次我一想起#107我講個friend,都好唔開心,但我唔會主動搵佢了

複式洋房

horizon08 發表於 22-3-4 11:53
如果你覺得可接受番佢,而當初又係你同佢反面(唔係佢同你反),咁不如你主動搵番佢講和吧

我都明 ...

試過 whatsapp佢喇,佢 Block咗我,唔係個個人好似我咁心胸廣寬嘛!haha...

其實我都算容易同人做朋友,只係夾唔夾到又係一回事,近幾年識咗2個同區住的朋友,一個係同我剪髮的髪型師,但佢係越南人,需然佢識廣東話,始終不是同聲同氣,另一個係大陸出生,需已來港三十年,但有時同佢去街,聽佢同屋企人講鄉下話,我真係會彈開少少:)唔好怪我,所以;識朋友唔難,要做到知己真係同見鬼一樣, 要講緣份 (黎明上身tim) :p

別墅

StupidCyan 發表於 22-3-4 12:01
試過 whatsapp佢喇,佢 Block咗我,唔係個個人好似我咁心胸廣寬嘛!haha...

其實我都算容易同人做朋友, ...

直接block埋咁決絕

大宅

大家有無覺得入5係一個大日子,好似重新開始一樣~人生下半埸

子爵府

回覆樓主:

好高興見倒呢個post,原來家家有本難唸的經。我年頭辭了職,因為做得好辛苦,諗住抖吓,但疫情忽然嚴峻,都唔緊要,C6 WFH 可以陪吓我。而家都未决定揾工定提早退休好。
大家加油!

複式洋房

VIVIANLOVEBB 發表於 21-8-27 23:05
你哋唔覺得人到咗30歲打後,好多嘢都會看得開嗎 ?

我30歲後反而好多野睇唔開

大宅

sambebe 發表於 22-3-9 00:58
好高興見倒呢個post,原來家家有本難唸的經。我年頭辭了職,因為做得好辛苦,諗住抖吓,但疫情忽然嚴峻,都 ...

唔使咁後生退休, 搵吓part-time做

首頁
45678...9

尾頁

跳至