自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

大笨鐘 發表於 21-9-7 20:07
睇埋對方出發點,可能佢真係純粹覺得你玩得,同你玩吓。幼兒將個箱放自己個頭,好常見。你個小朋友細個唔 ...

唔可以覺得玩得就容許,玩過火出意外就係咁教出嚟,有啲危機感,要自細教懂小朋友保護自己、保護身邊嘅人係好重要。

男爵府

bunboymom 發表於 21-9-7 17:01
已經嚴懲了,老師叫了佢向同學道歉

可能我講得唔清唔楚,聽老師講係一班男仔玩,互相整蠱大家,追逐下, ...

咁如果玩開期間發生,加上佢仲咁細,都情有可原。。希望今次得教訓,以後唔好玩咁癲。
至於嫲嫲,真係要嚴肅同佢講,老人家要尊重,不能嚇,不能推撞,玩都唔得。

跌親骨撞親頭可大可少

公爵府

2024年龍年勳章

tfortail 發表於 21-9-7 20:18
個個欺凌者都覺得自己出發點唔係要傷害人ga la,係同佢玩咋嘛,就算傷害左人,都係唔小心玩大左咋嘛:censu ...

好多家長都係咁 「玩吓之嘛!」容許小朋友將自己嘅快樂建築喺別人痛苦身上

水晶宮

可能我講得唔清唔楚,聽老師講係一班男仔玩,互相整蠱大家,追逐下, ...

奶奶有照x光?老人家跌一跌可大可小

水晶宮

bunboymom 發表於 21-9-7 16:54
奶奶之前屋企湊都無咩問題架,阿仔間中百厭都無事

我覺得佢太耐係屋企,平時屋企百厭極都有個譜,一返學 ...

同係屋企太耐唔關事!識到新同學就控制唔到,應該唔係一般百厭咁簡單!可能真係睇YouTube 有樣學樣,或者小朋友真係有ADHD,其實而家呢代好多小朋友都有,早d發現,可以盡早幫到小朋友

珍珠宮

2024年龍年勳章

bunboymom 發表於 21-9-7 15:11
上年開始大半年疫情,到今年四月阿仔返兩個月學又放暑假,所以阿仔一直都由奶奶幫手湊,我平日朝九晚六工作 ...
用紙皮箱笠住同學同跳出來大聲嚇人都係好離譜嘅行為...
你要正視, 帶佢同人哋道歉(包括你奶奶), 等佢知道自己做錯咩事

侯爵府

6歲,即小一?
小一返學去到新環境,新同學都可以夠膽咁玩,除了話佢真係好曳之外,唔知講咩好。佢一向都咁熱情,好動?
至於嚇老人家,完全接受唔到,我會嚴懲。

男爵府

loveclementine 發表於 21-9-7 16:55
自細就教要分尊卑,對老人家一定要遷就,奇怪真係有人覺得咁玩唔過火
...

同意。。長幼有序。老人家身體同心靈同後生/小朋友有別。

有d野有人覺得玩下有乜大不了,但每個人尺度不同。想起個例子,初中生在玩下心態下彈女同學bra帶,好多閙兩句走開,終於有一個女仔告到去校長,記了大過。涉事男生家人覺得罰太大,個仔衹係玩下
但對方角度,係性騷擾。。
所以,何必以"玩下"爲名犯險?

用戶要求終止服務

牛年勳章

多謝你,因為欺凌係指「不斷蓄意傷害或欺壓別人的行為」,所以我唔認為你小朋友已經去到欺凌嘅程度。
我小朋友已經大個仔,幼兒嘅行為我印象唔深刻喇~ 有時會出咗界,不斷提點囉~ 佢幼兒階段都要起碼講幾次先入耳,愈大當然愈識睇人眉頭眼額,亦更知規矩,佢乖過我好多~
既然你 99 身手唔算敏捷,叫個仔唔好同佢玩喇~ 搵 c6 了解吓 99 諗法,比時間佢休養吓先啦~ 叫阿仔同佢講,唔知道會令受傷,好唔開心,請佢原諒。

大宅

sharonhwyc 發表於 21-9-7 16:48
我仔細個都ADHD,都食過魚油丸
完全唔覺有幫助,最好就係睇醫生
同埋醫生都話

我表姐個女adhd,醫生真係有開過魚油丸

公爵府

2024年龍年勳章

eledak 發表於 21-9-7 21:14
同意。。長幼有序。老人家身體同心靈同後生/小朋友有別。

有d野有人覺得玩下有乜大不了,但每個人尺度不 ...

女生呢類個案有見過,個男仔拉女生的底褲邊,男生被罰後阿媽大鬧話玩吓啫!又對其他家長講話人哋唔玩得⋯後來,謎團解開,原來父母有鋪癮互摸互摷
點解知道?!大家等放學時見到⋯就係平時係屋企學識玩慣、玩得、隨便可以玩吓嘅問題

寶石宮

回覆樓主:

疫情同活躍不應混為一談

用戶要求終止服務

牛年勳章

loveclementine 發表於 21-9-7 17:03
唔可以覺得玩得就容許,玩過火出意外就係咁教出嚟,有啲危機感,要自細教懂小朋友保護自己、保護身邊嘅人 ...

我無話容許,只係唔認為去到欺凌咁嚴重,小朋友要教,係一個過程。
我對我個仔都好有要求。
未經許可,請勿轉載

琥珀宮

loveshp238 發表於 21-9-7 15:45
個對象係老人家仲甘樣嚇佢 都唔過火?老人家跌一跌可大可小 睇你回應就你係咩人
...

過度活躍就可以推走晒所有野
而家好多家長對子女管教都比較寬鬆

公爵府

2024年龍年勳章

大笨鐘 發表於 21-9-7 21:22
多謝你,因為欺凌係指「不斷蓄意傷害或欺壓別 的行為」,所以我唔認為你小朋友已經去到欺凌嘅程度。
我小 ...

其實樓主小朋友6歲,小一喇,唔算幼兒

用戶要求終止服務

牛年勳章

loveclementine 發表於 21-9-7 17:32
其實樓主小朋友6歲,小一喇,唔算幼兒

剛剛升小一,幾日啫,比少少寬限都可以。剛剛開始學小學規矩。
未經許可,請勿轉載

公爵府

2024年龍年勳章

大笨鐘 發表於 21-9-7 21:31
我無話容許,只係唔認為去到欺凌咁嚴重,小朋友要教,係一個過程。
我對我個仔都好有要求。
...

你只係諗個人感覺,但係有啲危險嘅動作係咪要一早教呢?樓主個仔6歲了,應該已經識要照顧長輩、學識唔好做影響呼吸會窒息嘅動作,例如:用物件笠頭、玩窗簾繩纏頸⋯小朋友自細就要學保護本能,6歲都做呢啲行為算欺凌了。

公爵府

2024年龍年勳章

大笨鐘 發表於 21-9-7 21:35
剛剛升小一,幾日啫,比少少寬限都可以。剛剛開始學小學規矩。

升小一幾日,不等於剛出生幾日唔識性

用戶要求終止服務

牛年勳章

loveclementine 發表於 21-9-7 17:40
你只係諗個人感覺,但係有啲危險嘅動作係咪要一早教呢?樓主個仔6歲了,應該已經識要照顧長輩、學識唔好做 ...

當然要分辨危險行為,正常6歲小朋友點都識。紙箱笠頭會窒息?封咗個底?問返樓主小朋友當時情況,係玩得失分寸,係要教,未去到危險。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

loveclementine 發表於 21-9-7 17:42
升小一幾日,不等於剛出生幾日唔識性

你小朋友升小學,學校無適應期嘅?
未經許可,請勿轉載

首頁
45678...13

尾頁

跳至