少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 露比EE 的帖子

腋毛就易睇同易講好多

珍珠宮

thob 發表於 22-6-20 23:33
回覆 goodsnooky 的帖子

點解生育要困難?

因為xXY男仔產生嘅精子較少。

別墅

夠啦,生育只需一

複式洋房

回覆 露比EE 的帖子

呢一代嘅年青人真係好少同父母傾有關自己發育嘅嘢,覺得難以啟齒,成日收收埋埋, 佢地只會同同輩傾甚至比較。難得你個仔肯同你個老公有關自己發育嘅事,連自己生陰毛都肯講,咁你可以叫你老公仔借呢個機會,向佢灌輸多啲性教育嘅嘢, 始終爸爸講會好過媽媽講,大家係同性會比較方便。
講返我自己啦,我係一個80年代初出生嘅中年男士,當年嘅性教育知識十分貧乏,父母都會比較保守唔會同仔女討論呢啲嘢,全靠自己摸索。但我當年又十分早熟,好早已經踏入青春期, 嗰時我五年班升六年班時大約11歲已經開始發育,以嗰個年代嚟講男仔係好少有呢個歲數發育,全班只有我同埋另一個同學係咁,加上自己仲係年少,真係乜都懵盛盛。當時啱啱上完小五健教科青春期課堂冇耐就開始,當年嘅教材講青春期呢方面冇講得咁深入詳盡, 只有講男仔大概係十二、三歲開始發育,就唔會講話有早有遲,因人而異,自己所以就冇諗過11歲咁快已經發育。 你知男仔小息時去廁所會用尿兜,去廁所成日畀人笑我大jj,自己都當時冇為意,到上咗六年班開學上游水堂時,換衫又畀人笑我大jj,自己都開始有少少尷尬。到學期中段時 開始變聲,自己就冇為意啦,畀人笑我走音。到咗六年班畢業營嗰段時期,開始出陰毛,嗰陣時係好少好少好幼嘅,好似啲汗毛仔咁,自己好驚呀點解下面會多咗啲咁嘅毛仔嘅,我冇諗過嗰啲係陰毛雛形, 因為自己當時好天真以為陰毛一出嚟就已經係好長好多, 因為我見到大人嗰啲就係咁, 自己就好驚因為就快要去畢業營驚沖涼時畀人哋見到自己點解會咁,會笑我。到咗去畢業營嗰陣沖涼,人哋個個沖完涼就赤裸裸咁出嚟著衫,自己就遮遮掩掩唔敢畀人睇到自己下面多咗啲毛同埋條jj咁大, 但自己又要偷睇人哋其他同學有冇人又會好似我咁,結果我望到個個條jj都係好細又冇毛毛,自己當時好驚係咪出咗問題。 到咗小六升中一嘅暑假時,有一朝瞓醒條底褲濕濕地立黐黐,咁我覺得好驚, 但又開始有少少醒覺唔通我真係夢遺, 加上嗰陣啲陰毛已經多咗好多,咁於是我鼓起勇氣問我爸爸,仲要畀埋佢睇,佢淨係笑左一笑話我大個仔喇,就冇答我啲乜嘢,我再追問佢,只係話我大個啲慢慢就知咩事。之後升上中一冇耐已經出腋毛,咁我就完全知道自己係真係進入咗青春期。

別墅

回覆 dennis1008a 的帖子

咁你小學會唔會未扯大過啲大人😂都見過好多大人未扯幾細

複式洋房

回覆 thob 的帖子

咁又唔會,因為都係發育初起步階段,初期發現時都只係比起同年齡嘅細佬仔大些少。到咗後來就越來越大,已經明顯比其他同學嘅大。到咗出陰毛時,已經有一d細size嘅大人咁大。如果到咗有一般成人嘅size咁大,已經係發育開始兩年後嘅事,至於發育得最快速時間,係出陰毛前後嗰一年時間,真係明顯變大得好快。
早發育嘅人長大後jj嘅size會唔會比遲發育嘅人大呢?係唔會嘅,好似我同我嘅小學同學,我小五升小六(11歲)時發育,佢就中二(13歲)時發育,大個後佢不但高大過我(179cm),咁我都唔矮(175cm),jj佢都大過我,佢係偏大size,我係正常中位數size,所以早、遲發育對身高及jj size係冇絕對關係,最重要係後天因素,例如飲食營養吸收,同埋運動。

別墅

回覆 dennis1008a 的帖子

六年班就有細size大人咁😏你見過個小學同學扯喇咩影響JJ大細應該係先天同肥瘦

大宅

goodsnooky 發表於 21-9-10 17:09
回覆 露比EE 的帖子

我二仔十三歲,祇有165cm高,俾同班男同學矮一個頭,但佢啲同學大一至兩年,仲未發育 ...

我個仔14歲得157高咪仲矮,我想帶佢睇醫生但我上網check過男仔14歲係157至16幾都正常,唔知啱唔啱呢

珍珠宮

s4c 發表於 22-7-27 19:12
我個仔14歲得157高咪仲矮,我想帶佢睇醫生但我上網check過男仔14歲係157至16幾都正常,唔知啱唔啱呢
...

我諗男仔發育有快有慢,轉眼間我個仔已經14歲,而家身高大概有177厘米,所以我諗你個仔可能係遲發育嗰種。身高好多時候都係跟隨父母嘅基因,如果你老公高的話,你個仔會有較大嘅機會高大。

大宅

goodsnooky 發表於 22-7-27 20:17
我諗男仔發育有快有慢,轉眼間我個仔已經14歲,而家身高大概有177厘米,所以我諗你個仔可能係遲發育嗰種。 ...

希望係啦,不過我女都有165,佢16歲

珍珠宮

s4c 發表於 22-7-27 20:19
希望係啦,不過我女都有165,佢16歲

165 厘米喺香港女仔嘅身高嚟講已經算唔錯,如果你真係擔心嘅話,你可以帶你個仔去睇吓醫生,不過我覺得你個仔應該仲未發育。

侯爵府

s4c 發表於 22-7-27 19:12
...

我仔都係差唔多16歲先發育,有jm教我book政府診所睇完再轉介去医院,我仔去医院驗血後話正常,咁又見佢開始高d就無理佢,依加17歲半172cm!

別墅

165直情係好好嘅身高

珍珠宮

thob 發表於 22-7-30 05:53

165直情係好好嘅身高

你又知?你自己有仔女?

別墅

最受歡迎身高(女仔)都係咁上下

洋房

露比EE 發表於 21-9-10 16:19
我仔比其他男仔遲發育,男仔整個發育期一般幾耐呢?

一般早熟15歲就停止長高,你可以見醫生check 下

首頁

尾頁

跳至