懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

carmen17thjan 發表於 21-9-16 10:00
係咪因為醫生已經吸走好多?
聽聞醫生開刀時係會清走, 但我唔知佢點清, 同埋我係醫院時有個資深姑娘幫我按過一次肚加快子宮收縮, 所以我頭2日係醫院已經排左好多惡露

子爵府

Anbelle 發表於 21-9-16 10:05
其實我係自己唔用薑水洗手, 因為薑我會敏感, 沖涼我勉強都有用薑水沖但搞到我起粒粒, 炒米茶我飲左2星期就 ...

我以前第一胎都係,一飲炒米茶就生飛滋,勁爆好多粒,之後就無飲,第二胎又飲到喎,咪一直都當水飲,不過我見好多媽媽係成村人都話又煲唔到薑焗唔掂炒米茶,又話bb衫洗唔切,原因係話太忙,無時間整

子爵府

calbeexcalbee 發表於 21-9-16 00:13
你好好彩
唔係個個B都瞓
抽著個一日可以扭16個鐘嘅高需求寶寶

放低佢喺安全嘅位置,再一邊整野一邊留意佢嘅動靜,唔係個個人屋企都成村人輪流抱住個b,一腳踢嘅媽媽都係要自己做,抱住個b乜都唔洗做

大宅

第一胎比99呃左冇請陪月咩都冇準備,身體變差不過學識左湊B
第二胎因為知道未必接受得到陪月嘅方法只係訂左月子餐,老公會準備炒米茶,一打二冇難道
所以,馬死落地行,冇嘢做唔到

大宅

carmen17thjan 發表於 21-9-13 22:37
綜合各位意見,我搵左麗豪月子中心喇!約左20/9去參觀,如無問題都會join喇!希望順順利利!
...

請問宜家幾錢join

大宅

Hanna6 發表於 21-9-20 13:12
請問宜家幾錢join

如圖

別墅

carmen17thjan 發表於 21-9-10 17:03
又係我呀各位,之前曾經開過post問過大家坐月無人幫,無訂月子餐情況下點解決一日3餐,好多媽媽回覆都正面 ...

我嗰陣堅決唔請陪月!請工人!自己媽咪嚟煮嘢俾我食同幫手!人奶唔餵!餵奶粉!最後工人疫情關係遲咗三個月到!由返屋企諗住自己媽咪幫手!間中偷瞓吓!但原來唔得!BB一喊係瞓唔到!媽咪幫手都無咩分別!最後我淨係叫亞媽一星兩次買餸俾我放底就走!最多滿月後亞媽到咗自己走出街食下午茶!三個月以來!都係自己做哂所有嘢!老公返嚟煮晚餐及夜晚幫手開支奶!半夜奶自己搞鬧鐘起身餵奶!屋企全部自己搞掂哂包括BB沖涼洗衫!到而家BB一歲真係一條片都無換過!(emoji)(emoji)可能大家覺得無可能!有一樣嘢就係坐月期間第一餐我一定會煲飯自己食!我諗返起都唔知點解嗰陣時做得到!

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 21-9-10 18:36
回覆 carmen17thjan 的帖子

oh 咁你真係要take care,因為第一胎其實好多嘢你都未遇過

認同,啲人成日話趁未生有得瞓好瞓了,其實抵消唔到坐月嘅無得瞓,嗰種眼瞓係一合埋眼已經發緊夢,一路恰住一路掃風,仲要扎醒話比自己知抱住啊b唔瞓得,要捉實bb

大宅

carmen17thjan 發表於 21-9-10 17:03
又係我呀各位,之前曾經開過post問過大家坐月無人幫,無訂月子餐情況下點解決一日3餐,好多媽媽回覆都正面 ...

初生bb正正常常好容易湊
食訓屙
我大女當時無請陪月無工人,奶奶幫下手咁都好輕鬆渡過

但有d bb 黃膽 ,又會掛住訓,飲奶飲得慢 飲成個鐘,我細女就係咁,加成日嘔哂d奶,變相又要再餵成個鐘,有時又要去醫院照燈
個時我已經請左二個工人,加陪月,都好忙好崩潰

我覺得唔請工人同陪月都無問題
但你自己身子都要緊,訂月子餐,生完又累又痛,都唔會想煮,你身體都唔調好點湊bb

別墅

加油

大宅

除非妳有個超強隊友堅肯洛手落腳幫手,唔介意喂夜奶換片沖涼洗衫煮飯洗碗買送和日用品,同埋唔會下下都依賴你,事無大小都走離問你, 如果你得一個人真係會崩潰,有過湊B經驗另計。

大宅

坐月好重要,當然有啲人會話馬死落地行或者有啲野係迫出嚟,我都明。但係講真,嗰一個月點都會過架啦,不過最緊要係點過,坐一個好月真係好重要。

親身例子
我一開始生完對啲傳統野不以為然,照掂生水,點知到第10日啲手指痛到訓訓下都會痛醒

秋天生完但係重好熱,長開冷氣同洗頭沖涼,而家返風落雨會風濕準過天文台

重有好多,之後去睇中醫調理,個中醫話最好係生多個reboot 個身體重新嚟過

所以月個個都坐,但係坐得好好緊要,唔好虧待自己既身體

大宅

carmen17thjan 發表於 21-9-20 13:36
如圖

謝謝

大宅

想請教各位,秋冬天磅洗通常幾多日有得攞?因為坐月會住酒店,諗住拎去酒店附近洗衣店洗。

首頁

尾頁

跳至