自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BB_nathaniel 發表於 21-9-20 19:18
全日同一個老師,教哂所有科目,最長小息係可以一個鐘。。。
要睇你想要咩囉,如果要happy school, 呢d咪 ...

嘩!長知識!

男爵府

koo_koo_0312 發表於 21-9-21 08:11
係咩節目呀?咁誇張老師唔識除法?

佢地連乘數都未必識。我C6小學時移民去加拿大。第一日返學上數學堂時,老師教8x4係點計,佢話老師係教用10-8咁去計,原來佢哋係無九因歌。自此,佢同班上其他黎自香港的同學hea 上數學堂,因為比香港淺好多

大宅

wsyggk 發表於 21-9-22 06:56
其實hea唔hea真係見仁見智,香港學生由幼稚園開始就認真讀書,程度又真係比人高好多咩?講真我唔覺。尋日 ...

内文的學生名稱看到,她/他們大都是非白種人。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Aley1204 發表於 21-9-22 07:40
佢地連乘數都未必識。我C6小學時移民去加拿大。第一日返學上數學堂時,老師教8x4係點計,佢話老師係教用10 ...

10-8即係點計?

放下自在

大宅

cattz288 發表於 21-9-22 07:56
10-8即係點計?

同問,是否8+8+8+8

水晶宮

lawiskcyu 發表於 21-9-22 07:44
内文的學生名稱看到,她/他們大都是非白種人。

係呀,佢話係少數族裔,睇相都係。所以證明公立學校d師資唔係差,老師都唔hea
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

10-8即係點計?

我估係10x4-4x2咁計。
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wsyggk 發表於 21-9-22 09:15

咁又慢又易出錯
放下自在

公爵府

小學其實係培養唔同的興趣。因為上到中學就各自發揮,如果小學已經有基礎人地會收你機會大d.

水晶宮

cattz288 發表於 21-9-22 09:16
哦 咁又慢又易出錯

有好有唔好,咁樣如果計雙位乘數可能會快少少,譬如18x3。

公爵府

牛年勳章

Rhapsody2 發表於 21-9-21 07:04
有得必有失, 全英語教學, 就唔會識中文(中文一向難學), 當連外國人都爭相學普通話, 揾機會去中國發展, 只識 ...

唔怕啦!喺BNO移民嘅人眼中,中國都就嚟滅亡,學中文做乜嘢?

象牙宮

wsyggk 發表於 21-9-22 09:40
有好有唔好,咁樣如果計雙位乘數可能會快少少,譬如18x3。

咁18× 73咪企喺度
放下自在

伯爵府

aeneas2011 發表於 21-9-22 01:00
咁點解成日話英國教育好,英國大學排名出名。
小學咁hea成日玩,中學又追到程度?
...

英國同香港教育體制差唔多,Grammar School都係有排名,係頂級嗰啲當然可以入讀頂級大學啦,但好似香港咁,你係咪咁易入到女拔/華仁?
英國有成百幾間大學,入到頭20間當然最好啦,但每年除咗自家英國人之外,亦有好多外國人爭學位,特別係中國人,所以好多本地人都未必入到,讀野雞大學畢業就算

男爵府

10-8即係點計?

老公話當時老師個意思係咁
10-8 = 2
如果8x4 即係 40-(2+2+2+2)= 32

象牙宮

Aley1204 發表於 21-9-22 10:20
10-8 = 2

佢有無覺得佢地好蠢
放下自在

男爵府

wsyggk 發表於 21-9-22 09:15

佢地唔駛背九因歌,所以係
10+10+10+10 - 2+2+2+2

男爵府

cattz288 發表於 21-9-22 10:22
佢有無覺得佢地好蠢

所以佢咪同其他香港同學hea 上囉個鬼婆老師仲問佢地點解計得咁快。
我想講佢去加拿大時係小四,8x4同九因歌係香港小二已經學左

公爵府

牛年勳章

10-8 = 2

咁如教九x九,咪可以計到放學

水晶宮

10-8 = 2