自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

forgive?forget? 發表於 21-10-14 14:26
我屋企人case
新買樓裝修中
收到一個不知名嘅銀行信

我果封係一封通知已批卡嘅信,唔係信用卡。所以我先覺得奇怪,到底銀行有沒有講大話,我真係唔知,總之誠信已破產。佢再寄第二張卡嚟,我已唔想要。

珍珠宮

talking123 發表於 21-10-14 14:22

https://www.google.com.hk/amp/s/m.discuss.com.hk/am ...

真係好好笑
下一代應該滴曬汗,唔知你係邊一代,千奇唔好代表我呢代。

水晶宮

talking123 發表於 21-10-14 14:30
我果封係一封通知已批卡嘅信,唔係信用卡。所以我先覺得奇怪,到底銀行有沒有講大話,我真係唔知,總之誠 ...

我上面都有講,我都收到地址正確但另一信用咭申請人信件,由於地址正確(我一直用呢個地址同時收到同一銀行我戶口嘅信件),咁寄去我地址我當然有權拆信啦,先發現我地址疑被人盜用或銀行發錯。我通知銀行,銀行話會取消對方申請。個case同你有d似,分別係你十分肯定對方個地址係錯? 如果你封信真係用左某人地址寄左俾某人呢?

大宅

Elenalan 發表於 21-10-14 14:38
我上面都有講,我都收到地址正確但另一信用咭申請人信件,由於地址正確(我一直用呢個地址同時收到同一銀行 ...

我好肯定我地址無錯,如果有錯,唔會收到真正嘅信用卡。到底係咪銀行出錯,之後講大話定係點,我真係唔知。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我覺得冇嘢可以做到,如果樓主確定銀行個地址係啱嘅,咁就追究郵差囉,一定係郵差派錯,既然派錯就唔知派咗去邊一度?所以邊個打電話去銀行根本上冇辦法可以追蹤到,想搵返拆錯信嘅女士,告佢什麼盜竊?點搵到?加上唔係佢主動攞封信,人哋派錯俾佢,至多話佢開錯信,點都冇可能係盜竊。我諗樓主深深不忿的話,唯一可以做,取消張卡唔要囉。

大宅

麟媽媽 發表於 21-10-14 14:48
我覺得冇嘢可以做到,如果樓主確定銀行個地址係啱嘅,咁就追究郵差囉,一定係郵差派錯,既然派錯就唔知派咗 ...

當然啦,所有戶口都會取消。

水晶宮

talking123 發表於 21-10-14 14:41
我好肯定我地址無錯,如果有錯,唔會收到真正嘅信用卡。到底係咪銀行出錯,之後講大話定係點,我真係唔知 ...

如果我代入你個case, 我就係錯收你信果位收信人,因為封信用我地址寄去我屋企而收件人不存在該地址。正如上面都有人講,我最怕俾人錯/盜用電話、地址借$或申請咭,咁嘅情況下收件人我一定通知銀行,至於是否取消那人申請係銀行自己處理。

所以你冇證據對方是否拆錯信(你根本冇見過果封信個地址),你要追究都一定向銀行追啦,銀行取消申請都要核對個人資料。

我都係同一間銀行遇到咁嘅事!

大宅

Elenalan 發表於 21-10-14 14:50
如果我代入你個case, 我就係錯收你信果位收信人,因為封信用我地址寄去我屋企而收件人不存在該地址。正如 ...

追究已無用,無錯佢再寄過張信用卡俾我,但我已唔想要。邊個錯都好,總之已對此銀行失去信心,取消所有戶口,連出糧都會轉去其他銀行。我唔想再討論,謝謝各位熱心姊妹!我已處理了,不用再回覆!

伯爵府

talking123 發表於 21-10-14 14:30
我果封係一封通知已批卡嘅信,唔係信用卡。所以我先覺得奇怪,到底銀行有沒有講大話,我真係唔知,總之誠 ...

嗰個人仲特登放字條落信箱話要攞返啲信
人人都知開立銀行申請一定要確實住址證明
佢咁樣更加一定要通知銀行「無此人」
地址俾人盜用申請銀行戶口可以好大件事
同一道理,你開立銀行信用卡出咗啲咁嘅狀況
你取消張卡亦都好正常
每個人都需要保護自己

珍珠宮

2024年龍年勳章

收到財務公司信,收件人不認識,但地址是對的,我立刻通知財務公司,公司個小姐仲話好多人用假身份證,假地址去騙財。

銀行做法是保障自身利益,亦無可厚非。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

talking123 發表於 21-10-12 20:42
我冇見過封信,果封係一封已批咗張卡嘅普通信件。我收到係張正式嘅信用卡。
...

既然你無見過封信, 你点知銀行有無寫錯地址寄錯俾人, 如果銀行寫錯地址, 咁個女人取消不明來歷的信用卡係無錯, 為防止他人盜用佢地址申請信用卡。 錯在銀行寫錯你地址。

大宅

saladhk 發表於 21-10-14 15:26
既然你無見過封信, 你点知銀行有無寫錯地址寄錯俾人, 如果銀行寫錯地址, 咁個女人取消不明來歷的信用卡係 ...

邊個錯都好啦,唔想再討論。

珍珠宮

talking123 發表於 21-10-14 15:28
邊個錯都好啦,唔想再討論。

算啦樓主,當自己唔好彩,呢間銀行你都係唔好用,禁低級嘅錯誤都可以犯,仲話拆信果個人無問題

拆信果個又係懵嘅,地址名都唔係自己又打去cut card,我都好奇怪點解有部分人覺得錯在你

首頁

尾頁

跳至