心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

kitblack 發表於 21-11-2 15:21
係咪中國人傳統思想影響,因為係“家人”所以其中有人被無止境傷害都要繼續照顧?
病人係人,照顧家人個個 ...

可能係習慣左對「家人」永遠都係所謂嘅「真性情」
因為你係我屋企人,所以唔需要咁客氣,太客氣就係虛偽
因為你係我屋企人,所以先同你講真話(冇意間hurt到對方都覺得只係為佢好)
因為你係我屋企人,所以對我好係應份,表現差少少即係你唔緊我唔錫我

以家人嘅名義去傷害我地身邊最親嘅人,
到底要點先至肯醒

水晶宮

愁塵 發表於 21-11-2 20:51
可能係習慣左對「家人」永遠都係所謂嘅「真性情」
因為你係我屋企人,所以唔需要咁客氣,太客氣就係虛偽
...

叫媽媽脾氣收斂吓,與其諗離婚點解唔諗溝通?2對1點都治到佢。

大宅

一個家,如果阿媽唔開心,做家人的請氹番佢先。(當湊小朋友)
因為佢如果唔開心,受害的一定係家人!

好多年前已老人家講的(佢地一家非常幸福美滿)

男爵府

回覆樓主:

你阿媽叫親情勒索,不可理喻。 我媽都係咁。 我爆咗佢一鑊,佢好咗啲。但咁大個人,唔應該繼續 spoil 佢。
做人要有底線, 要 say no 要企硬。 人愈大,就應拒絕唔識合自己的生活方式,要行自己的路。 唔應為了討好誰而活。

複式洋房

spikenard 發表於 21-11-3 08:55
叫媽媽脾氣收斂吓,與其諗離婚點解唔諗溝通?2對1點都治到佢。

佢依家唔肯同我老豆溝通,當佢唔存在
我一講老豆佢就發脾氣或者扮聽唔到
我地屋企情況係佢1個食住我地2個

複式洋房

monfong500 發表於 21-11-3 20:16
一個家,如果阿媽唔開心,做家人的請氹番佢先。(當湊小朋友)
因為佢如果唔開心,受害的一定係家人!

都要佢受氹先得(T_T)

水晶宮

愁塵 發表於 21-11-5 14:42
佢依家唔肯同我老豆溝通,當佢唔存在
我一講老豆佢就發脾氣或者扮聽唔到
我地屋企情況係佢1個食住我地2個: ...

爆佢1鑊,情況唔改善送佢入老人院,往往照顧者冇精神病都搞到抑鬱病。
佢冇辦法扮聽唔到,講,一路講,3個鐘都講,初段大家會好火爆,1個鐘後會平靜d, 再過多半個鍾,就能收火,慢慢傾。我講真,因大家的怒氣發洩晒出嚟

複式洋房

farm712 發表於 21-11-3 23:40
你阿媽叫親情勒索,不可理喻。 我媽都係咁。 我爆咗佢一鑊,佢好咗啲。但咁大個人,唔應該繼續 spoil 佢。 ...

呢個道理我明,要改都要時間
同埋佢依家呢個情況,我老豆已經表態話:

目前一切以我媽為優先,其他野擺埋一邊
我忍左佢咁多年,都唔差在忍多佢幾年(忍到的話),最多忍到我兩腳一伸果刻
依家主動同佢提婚姻輔導/離婚,刺激到佢又中風嘅話
到時個責任唔係我同你負擔得起

我真係唔識點樣拿揑得好
點樣可以爆得醒佢而又唔會搞到佢又中風(至少唔會影響佢身體)

大宅

愁塵 發表於 21-11-5 14:44

講故事話比佢聽

大宅

愁塵 發表於 21-11-5 14:44

睇佢喜歡乜嘢,投其所好,同佢聽佛計,同佢講道理,以前你都係咁照顧自己,反而現在就唔識用?

男爵府

愁塵 發表於 21-11-5 14:57
呢個道理我明,要改都要時間
同埋佢依家呢個情況,我老豆已經表態話:

樓主,you’re not alone.
我阿媽個情況同你媽媽好相似,我爸已經頂唔到佢同我媽反面,不過搬走嘅係我媽,而且搬咗嚟我屋企,但佢性格冇改甚至更甚(可能更冇安全感),我已經全家遷就佢,但一唔高興就爆我和我的家人,我亦睇緊精神科,我最近工作又唔太開心,我更加覺得我人生好灰....... 日日以涙洗面

複式洋房

monfong500 發表於 21-11-5 15:52
睇佢喜歡乜嘢,投其所好,同佢聽佛計,同佢講道理,以前你都係咁照顧自己,反而現在就唔識用?
...

如果係咁易同佢講到道理就煩少好多野。。。

複式洋房

mami42 發表於 21-11-9 05:11
樓主,you’re not alone.
我阿媽個情況同你媽媽好相似,我爸已經頂唔到佢同我媽反面,不過搬走嘅係我媽, ...

估唔到會有有同我差唔多處境

我爸已經係社工預備正式同佢做評估,睇下係咪有抑鬱症(但都8-9成會係)
個社工都勸我爸顧左自己先,連佢地d專業人士都話未試過遇到我媽呢類咁難搞嘅例子

我同阿爸依家寧願返工反而仲可以安靜煩少陣
放假最齊人反而壓力仲大(因為唔知邊一刻佢會突然爆)

早幾日佢突然發脾氣掉到d野亂晒兼大力關門
嚇到我老豆即刻話唔舒服,又話係咪自己唔喺度頭家就可以有安樂日子過

我真係好驚遲早會出事

複式洋房

自從我媽出院之後,我爸都冇咩點喺屋企講過野
我地2個都係趁阿媽訓左先可以傾到計
主要都係我爸驚佢唔記得食藥,心情唔好之類

佢真係放到自己去最卑微嘅位置
因為知個老婆唔會聽自己講野,唔想激佢而選擇唔出聲
我媽覆診佢都想陪,但之前接出院全程黑兼已經令佢唔敢博,結果唯有我攞假同佢去

做人老公做到咁,我已經唔識形容佢到底係為左愛定係責任?
係絕種好男人? 定係世紀大蠢人?

我心痛阿爸,亦心痛阿媽
可惜我唔可以斬開自己2邊各自陪佢地

大宅

我經常見中風病人,都係一樣負能量極多。
但你真係要唔可以咁負能量去睇,病者係唔舒服先係咁,或者去學點心理治療課程你就明白佢地,點樣去正面解決問題

大宅

我知道係煩,但你要加油!

複式洋房

monfong500 發表於 21-11-9 19:16
我經常見中風病人,都係一樣負能量極多。
但你真係要唔可以咁負能量去睇,病者係唔舒服先係咁,或者去學點 ...

唔係我想咁負能量,只係佢呢種突發嘅爆發已經唔係第一次

永遠都係我地等佢「俾面」同我地講返野,肯有講有笑
一有事唔肯講你知佢嬲咩,每次我地都要提心吊膽過日子
然後就成日講以前老豆有幾唔好幾衰,又或者:

好老豆唔等於好老公,
我唔係要離間你2父女感情(但行為言行好明顯係好憎我老豆)
我唔係鬧你啊,淨係想你帶眼識人,唔好咁容易相信人(潛台詞就係話我太易信我老豆,認定佢係扮病博個女同情)

我同老豆都有唔同程度嘅焦慮同抑鬱
唔敢話100%入因我媽
但當中一定唔少得佢

瑪瑙宮

愁塵 發表於 21-11-9 18:50
估唔到會有有同我差唔多處境

嚇到我老豆即刻話唔舒服,又話係咪自己唔喺度頭家就可以有安樂日子過
...

我覺得係.

總好過一屋人攬炒.

大宅

愁塵 發表於 21-11-12 15:20
唔係我想咁負能量,只係佢呢種突發嘅爆發已經唔係第一次

永遠都係我地等佢「俾面」同我地講返野,肯有講 ...

你一定未有小朋友,你有左小朋友就會知點解媽媽咁負能量。不過你自己都要調整心態,負能量令你更加不安,心情好先做到的,慢慢學習一下。

首頁

尾頁

跳至