自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

科興好似講明懷孕唔比打,因為對未知影響冇數據。復必泰就話衡量風險利弊,但其實佢都冇數據證明冇影響。所以結論係懷孕唔應該打。其實疫苗發明先1年到未夠?我諗真係無data對bb有咩影響。

伯爵府

如果懷孕中,咪等生完先打囉!

備孕就打左先備啦,有人備10年都無,唔通病毒等你咩?

打左可以預防重症,減低死亡率,自己條命都無埋,仲備乜鬼孕呀?
至於打完又話可能有副作用,都係可能性啫,保命緊要過副作用啦!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我覺得係可以合理的, 好多人都話醫生唔會因為咁寫醫生紙,其實真係問咗醫生唔肯呢,定係自己估呢
總有離別的時候

伯爵府

Robinrobinrobin 發表於 21-12-29 12:22
邊有得咁講架,準備有bb都唔敢打住啦

我自己打晒針,但我唔會judge 人地打唔打

我都打晒針。
同你嘅諗法一樣。
人地唔打一定有佢嘅原因。

BK呢度有啲人嘅留言都幾涼薄。

佢地眼中,唔打針係c罪

珍珠宮

littlesister 發表於 21-12-29 12:18
之前未懷孕又唔打針,你朋友都係自作孽

你講依句就真係喇
狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

珍珠宮

玩具勳章

polliebb 發表於 21-12-29 15:06
我係講針都打左成年,有心打想生b之前就可以打,唔係叫佢而家大肚打,明唔明
...

我係講人地唔想枝針有任何野影響bb,如果打晒針之後又有bb,點知有無影響,你明唔明

公爵府

咁如果打左隔幾個月先試下懷孕呢?

公爵府

chingnc 發表於 21-12-29 15:55
我係講人地唔想枝針有任何野影響bb,如果打晒針之後又有bb,點知有無影響,你明唔明
...

之前已打齊兩針

複式洋房

Chowying 發表於 21-12-29 15:29
我覺得係可以合理的, 好多人都話醫生唔會因為咁寫醫生紙,其實真係問咗醫生唔肯呢,定係自己估呢
...

我朋友驗出同時有兩種癌症(因發現得遲,擴散轉移),做了化療、電療,近年接年要全身麻醉開刀切除身上兩個器官,現在食緊鏢靶藥,最近照又發現有新黑點(即又多了一個地方有癌細胞),要再轉鏢靶藥。

問咗醫生,唔肯寫紙,因為現在沒有任何實驗證明疫苗同佢現在的病情及鏢靶藥成份有衝突或影響,所以不能出醫生信,咁我朋友問:咁到底有冇人做過實驗,證明現在的疫苗成份同我現在藥物係冇問題?醫生話未有,因疫苗新,而現在的鏢靶藥又有很多種,所以無做過這方面的研究。

所以,我覺得醫生唔肯寫紙證明不適合打疫苗唔係覺得你身體健康可以安全打針,而係無實際科學數據證明你唔適合打,咁到時打完針有乜問題,都唔一定同支疫苗有關,可能只係你本身健康有問題。

咁我朋友的身體狀況到底適唔適合打針,佢有自己考慮,我哋朋友之間唔會討論佢要打定唔打,因為佢的抗癌之路已經行得好辛苦,佢真係出事,我哋都會唔安樂。

珍珠宮

虎到金來勳章

chingnc 發表於 21-12-29 15:55
...

咁咪過半年先準備有囉,不過係驚過3年都係驚,正如之前日本有幅射,都有人話去完日本3年內唔好大肚啦,真係咁驚咪繼續3日test一次囉

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

littleTi 發表於 21-12-29 15:58
我朋友驗出同時有兩種癌症(因發現得遲,擴散轉移),做了化療、電療,近年接年要全身麻醉開刀切除身上兩個 ...

多謝分享。香港 d 醫生好自保
總有離別的時候

男爵府

howmuch 發表於 21-12-29 15:03
你的問題,好唔科學。

你個結論又好科學?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

polliebb 發表於 21-12-29 15:59
咁咪過半年先準備有囉,不過係驚過3年都係驚,正如之前日本有幅射,都有人話去完日本3年內唔好大肚啦,真 ...

就算過半年、一年
都唔知有無影響
而家成堆孕婦、肚入面既bb、出左世既bb都係做緊白老鼠

珍珠宮

虎到金來勳章

littlefunpig 發表於 21-12-29 16:04

就算過半年、一年

都係嗰句,咁驚咪繼續3日做一次test囉

伯爵府

親子王國15週年勳章

BGCOME08 發表於 21-12-29 15:05
老實講,假如關事,寧願佢早D流咗,好過生咗出黎先發現有事。

我理解點解備孕媽,同懷孕媽都唔 ...

關唔關事根本冇而家機會知道

我只知道個媽媽有怪自己
其實就算唔係打針,個B冇咗,個媽媽都會怪自己那樣各樣,早知唔飲咖啡,早知唔食一d嘢
心理上好大壓力

利申,冇叫人打或唔好打,只覺得個媽媽好慘

男爵府

回覆樓主:

如果係我懷孕 ,我吾會打。

水晶宮

Dreamingday 發表於 21-12-29 16:03
你個結論又好科學?

請問我講過什麼結論?

複式洋房

littleTi 發表於 21-12-29 15:58
我朋友驗出同時有兩種癌症(因發現得遲,擴散轉移),做了化療、電療,近年接年要全身麻醉開刀切除身上兩個 ...

每個人打唔打疫苗也有不同的考慮因素(政治原因不在這裡討論),但身體健康因素的,真係人人不同,就好似懷孕時人人反應不一樣,有人懷孕仍可大吃大喝,有人日日頭暈作嘔,自己可以大吃大喝陀B舒服,也不會話頭暈作嘔的人自作孽、抵死呀。自己身體健康打完針無任何副作用係應該感恩,而唔係話其他未打針的人自私或應該早死早着,說話何必咁涼薄呢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

polliebb 發表於 21-12-29 16:05
都係嗰句,咁驚咪繼續3日做一次test囉
而家連2針都未打, 唔係唔打就炒人咩?
仲可以3日一test?
應該無得唔打針麻

複式洋房

Chowying 發表於 21-12-29 16:02
多謝分享。香港 d 醫生好自保

其實唔關香港d醫生事,係政府衞生署有一份表格要填,要政府醫生(其他私人醫生唔清楚情況,我朋友去政府醫院的)寫出疫苗中那些成份和這病人的身體狀況有乜嘢關係,會有乜嘢可能影響,要求醫生寫出病人那個時間內不適宜打針,之後到期再返去再填表續期決定可唔可以打針。即係好似開病假紙咁樣,要逐次複診睇情況再決定是否合適,所以醫生也是跟指引做事。

首頁
45678...10

尾頁

跳至