自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

水晶宮

birdbird 發表於 22-1-8 14:07
同意2樓所講, 你自己 簡單複雜化。

既然你自己都知屋企有乜, 做乜仲咁多此一舉叫工人 tick 清單? 就算唔 ...

關於網購,有少少溫馨提示,其實有一些過去購物的紀錄或者清單,我多數就住嗰個清單去再tick 及放入購物車,成個過程快好多。同埋會留意到常用嗰啲嘢有冇再做特價,如果有又會再放埋入購物車買多少少。以上係我經常網購嘅少少心得。

男爵府

回覆 ChaBean 的帖子

完全正確,聽到佢哋每次講 I forgot to check 真係好嬲

水晶宮

Astra00 發表於 22-1-8 16:05
關於網購,有少少溫馨提示,其實有一些過去購物的紀錄或者清單,我多數就住嗰個清單去再tick 及放入購物車 ...

所以唔明㸃解樓主要用 1-2hr 網購。

公爵府

BK Milk勳章

阿豬媽@C 發表於 22-1-8 16:03
回覆 秋天與楓葉 的帖子

可能JM 有啲誤會。所謂的ownership, 係解standing up for her job. 即係佢要清楚 ...

你錯啦!你先係個家既女主人,你先要清楚自己個家既野,佢只係打工外傭思想係你唔會炒到佢,佢仲乜要留意個家要d乜嘢先,你唔要佢佢搵下家容易過你搵其他人。

水晶宮

阿豬媽@C 發表於 22-1-8 15:05
回覆 vivibabyvivi 的帖子

其實你講得啱,有時壓力都幾大。有時都會喺度諗有冇必要呢?

但係而家照知咁上嚟問大家,已經見到你個方法冇成效,費時失事啦,難道你時間唔係成本呢?你管理一個屋企,簡單野複雜化,呢度唔係公司,公司人多,你建立一個系統,你嘅做法係啱,但係你屋企人少,啲嘢亦都唔需要咁複雜,就算今次買少咗,咁過幾日再補買返囉,最緊要提工人用到最後一件嘅時候一定要提你買。你最緊要呢樣姐,其他嘢我覺得問題唔大。

水晶宮

birdbird 發表於 22-1-8 16:06
所以唔明㸃解樓主要用 1-2hr 網購。

我都有啲時候會仔細再望下有冇其他筍野平嘢嘅,但我唔會俾自己超過半個鐘咁去買囉,同埋有啲網購,我多數係一路喺公司食住飯,一路用手機買嘅。

男爵府

回覆 Astra00 的帖子

謝謝分享。我自己有2 過shopping list 係個account 度,通常我要買嘅嘢都喺裏面。開返呢兩個list, click add to cart 就可以了。

不過有時有啲嘢out of stock, 或有時要買夠一定價錢,再買啲零食,或者格價等等就花咗啲時間。

謝謝提醒,我下次要控制好啲時間。

男爵府

swanmonki 發表於 22-1-8 15:38
呢個post好有潛力成為經典post! 就憑empowerment 一個字

其實我真心笑咗出嚟只可以話每個人嘅經歷唔相同,所以有唔同嘅生活態度

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

阿豬媽@C 發表於 22-1-8 14:30
回覆 vvevv 的帖子

知道係知道,但係想將權力下放. Empowerment.
閣下原意係好。但係會不會好似樓上各位話齋,over 左呀?
你而家果個叫「家」, 不是D 咩野「大戶人家(即係你口中的大家樂)」
jm 一旦冇左個姐姐5得,係冇左對「對野的手」即係冇左個「人頭」, 而非因為冇左個「某一個人」而麻煩。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

阿豬媽@C 發表於 22-1-8 13:50
屋企個工人姐姐,已經工作左幾年。 依家屋企唔係電梯直到,要行一層樓梯。 喺體恤佢年紀比較大嘅情況之下 ( ...

姐姐唔會有drive幫你做咁多野,因為佢覺得自己無責任. 既然係人的問題,咁唯有自己跟返。 我姐姐下下都係等D野完全無曬先突然同我講屋企無紙巾無米...扇我幾獲之後我就每星期都check下D貨,提早買定先。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

你既time management都有問題,亦太依賴工人!佢揀完後,你可以好快睇下屋企有冇,除非你屋企好大、你又成日唔喺屋企,否則唔會花好多時間;你睇完再adjust個list,跟住先買!
你亦太理想化同簡單複雜化,佢只係一個工人姐姐,唔係你公司既下屬!唔好期望太高,否則你會好辛苦!

男爵府

龍山仔仔 發表於 22-1-8 16:24

其實我真心笑咗出嚟:hehe ...

X 2
我唔明點解請個工人負責打理家頭細務, 而要求個工人要有ownership。工人咁有career goal 你仲驚

大宅

tszchungmama 發表於 22-1-8 15:58
係囉, 一來佢哋做又36, 唔做又36, 二來佢哋唔志在份appraisal 又或者佢哋唔想都升
管工人同公司管理唔同 ...

正中問題核心! 所以佢對自己的工作無ownership好正常! 因為佢根本無drive去做得更好!因為就算做得好人工唔會有好大變化。加上佢地民族本來就係hea, 佢地真係唔會對自己有要求。佢地做野多數係execution only,唔好對佢地expect太多。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

阿豬媽@C 發表於 22-1-8 16:03
回覆 秋天與楓葉 的帖子

可能JM 有啲誤會。所謂的ownership, 係解standing up for her job. 即係佢要清楚 ...
可能離題。樓主ftm 嗎?
既然樓主咁緊張, system, empowerment, 又ownership又下屬
不如出番野來打工啦 ,應該會滿足哂你要求。
一個外傭,簽得合約,又不是公司的一般員工(長工, 冇事冇幹不被抄, 年資年假累積),你其實想佢有幾多責任心呢?
我不幫外人說話,工人越來越差, 係事實,而樓主呢一套好明顯你工人5 buy。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

一層樓梯啫,咪最多上網買油,米,重嘅野,餃子呢啲佢自己買,樓主想工人姐姐好用心檢視咩需要買咩唔需要買,難啲囉

男爵府

印/菲傭見人入lift 係唔係都會禁下個開門制,香港人就多數唔會禁。
印/菲傭(尤其係印)幾個係細商場條路中間傾計遠處見到有人行過會輕輕拉開同鄉,讓個位比別人行,香港人繼續霸氣企係路中間傾,有d仲會覺得其他人disturb緊佢地,超你兩眼

珍珠宮

回覆樓主:

其實樓主整個system好比心機嘅,都係叫工人檢查返tick返有咩要買姐,不過工人做不到也沒辦法,唯有自己處理吧 做僱主真的不能對工人有咩期望,費事整到自己不開心

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

正如其他JM講,你自己check存貨好過,告訴姐姐你只會check會買最重嗰几樣,其他佢自己買

男爵府

回覆 阿豬媽@C 的帖子

雖然我唔會好似你咁樣做,但我建議你轉變一下。
如果你想俾個list姐姐check,你唔好叫佢tick邊樣要訂.
個list直接叫佢check每項目仲剩幾多。
咁樣佢就唔可以乜都tick.

佢可能以為佢認為需要訂就tick. 你又冇講明每樣要剩返幾多先可以tick.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

janicetsang 發表於 22-1-8 17:31
回覆 阿豬媽@C 的帖子

雖然我唔會好似你咁樣做,但我建議你轉變一下。

好提議,睇到每樣項目剩幾多,等樓主自行決定買定唔買。

首頁
45678...9

尾頁

跳至