自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

侯爵府

superkingdom 發表於 22-1-25 09:06
中學好多夠打左七成,一變種咪又係停
.正苦應該考慮九成接種%比中學面授半日,otherwise,市民只會覺得唔知打泥做乜

水晶宮

畀面勳章

Mrs.Luckycat 發表於 22-1-25 08:35
呢句真。就算達標(接踵率達七成),政府一句疫情嚴重,一樣會停面授課。龍門任政府擺,作為家長,不要抱 ...

咪就係囉,講乜鬼打針,我哋中學八丶九成打曬針呀,我以為會轉半日,但咪一樣話停就停

MrBeast    發表於 22-1-25 09:43

水晶宮

畀面勳章

MrBeast 發表於 22-1-25 09:14
.正苦應該考慮九成接種%比中學面授半日,otherwise,市民只會覺得唔知打泥做乜
...

完全同意!所以我相信而家咁搞法,小學接種率唔方高,有啲人覺得打完針都冇學返,仲點會打

伯爵府

ernbe 發表於 22-1-25 07:53
科興同復必泰都係750萬劑,復必泰比較缺

咁成日硬推復必泰

伯爵府

daijuju 發表於 22-1-25 08:44
好明顯你冇追po,講多嘥氣,市民有權監察批評,復冇比數據係事實,其他國家有兒童針打香港冇亦係事實,你 ...

你批評人就得,人哋批評你就唔得,而家啲人真係惡,咁你都唔啱睇咪skip,冇資格叫人收聲,係你自己講架,咪有口話人無口話自己

男爵府

有個方向都好既,其實小學面授半日都夠,長期zoom好擔心小朋友對眼睛。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

鴨鴨比 發表於 22-1-25 08:52
遲早完,以香港淨係計omicroa 情況復活節假後,可能巳經被賣豬仔打第六針

中學生打針七成咪一樣爆到九彩 ...

你善忘姐,
當然有幼稚園生中過招,
同班師生被送入檢疫營. 全校其他師生強檢.
幼兒咁細個, 當然要家長陪.

水晶宮

畀面勳章

鴨鴨比 發表於 22-1-25 08:52
遲早完,以香港淨係計omicroa 情況復活節假後,可能巳經被賣豬仔打第六針

中學生打針七成咪一樣爆到九彩 ...

其實d學生大部份係由外面惹到丶響出面接觸同學(我記得有一兩單係去上同學屋企,咁啱個同學俾屋企人惹到)不是校內傳播,否則應該會好似嗰啲疫廈咁,入面傳來傳去

另外小學幼稚園學生生活單純d,中學生停課好多一樣會出街,尤其高中,唔係你話禁佢足就禁佢足

所以我自己覺得中學應該維持返半日,唔出去除罩食飯

侯爵府

daijuju 發表於 22-1-25 08:57
新聞話冇數據。我聽劉宇隆教授講座亦話美國BNT從來冇交過數據比佢哋。所以佢地係唔知幾多心肌炎個案。但基 ...
係復星唔交,數字係有,如果唔係美國都唔會批,細胃亦唔會建議5-11打。e加香港打bnt 會抽針(或打大比),降低心肌炎風險

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

tailinlin 發表於 22-1-25 09:12
小學生返半日其實好好,一於以後返半日啦

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 22-1-25 09:24
你善忘姐,
當然有幼稚園生中過,全校師生入晒檢疫營. 咁細個, 當然要家長陪.
...

入晒去檢疫但冇人中招

珍珠宮

MrBeast 發表於 22-1-25 09:25
係復星唔交,數字係有,如果唔係美國都唔會批,細胃亦唔會建議5-11打。e加香港打bnt 會抽針(或打大比), ...

當初12-17都堅持科興要交先可以打啦。其他po我見到之前有jm回過你。who係只批准緊急使用。藥廠亦不建議自行稀釋。打復冇問題。唔該佢哋交齊數據同埋入兒童針先比人打。否則極不負責任。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

keep-calm 發表於 22-1-25 09:09
請問國際學校係咪都跟依個指引?知道停課前,國際小學返全日,國際中學就唔知使唔使跟七成打針指引
...

國際學校及私校冇收政府津貼,
所以不歸教育局管
可自己決定

財政全靠收學費(部份更收巨額保證金), 停不停課, 全日定半日,
米飯班主(家長)有say

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

教職員接種率應該同小學生接種率分開計,應該要求教職員接種率100%, 已經有成年時間俾佢哋打都唔打。而小學生都係剛剛才開放打針,都要俾時間家長接受同安排。再者,宜家仲有唔少人,包括bk會員不停恐嚇想打疫苗的人,危言慫聽,嚇唬人哋注射疫苗會令身體有缺陷、有殘障,會悔恨一世,家長點放心咁快俾子女打針?

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 22-1-25 09:24

你善忘姐,

佢daddy惹返嚟架,再累全班
Found out 冇一個同學仔中

佢daddy 叻仔平安夜零晨兩點book 到房去百佳酒店,同陸田園群組—》洪門宴—〉西環高樂花園私竇

Housing 出左memo A team 大把師兄讚佢叻仔,有冇家變就冇人知

重點幼稚園就傻間間比人困21日,啊權貴警務處處長入一日即扭計要出嚟!對唔對得住出面捱生捱死捱通頂嘅兄弟去生日會咁開心喇!

男爵府

daijuju 發表於 22-1-25 09:35
當初12-17都堅持科興要交先可以打啦。其他po我見到之前有jm回過你。who係只批准緊急使用。藥廠亦不建議自 ...
係儸, 無理由科興交到復就無! 我地有我地既把關吾係WHO話得就信嗮!

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 22-1-25 09:24
其實d學生大部份係由外面惹到丶響出面接觸同學(我記得有一兩單係去上同學屋企,咁啱個同學俾屋企人惹到) ...

地利亞考試中左個老師同吾同級同學

珍珠宮

ernbe 發表於 22-1-25 09:06
半日面授乜事都冇,返全日一齊食飯就有可能引爆,停面授變網課

我絕對支持半日

侯爵府

tailinlin 發表於 22-1-25 09:12
小學生返半日其實好好,一於以後返半日啦

反對反半日。
只會助長家谷小朋友返補習班。
小學應該開放下午時間俾小朋友上運動和興趣班,保持身心和社交健康。

珍珠宮

licpd 發表於 22-1-25 09:40
係儸, 無理由科興交到復就無! 我地有我地既把關吾係WHO話得就信嗮!

或者人哋唔approve稀釋,唔會比稀釋數據
係香港專家自行決定稀釋,唔關人事
美英(緊急)澳紐加全部用兒童針,免稀釋

他批評藥廠在疫情嚴峻情況下,既未有改善兒童復必泰供應問題,亦拒絕提供成人復必泰「標示外使用」相關數據,對藥廠做法感到失望。https://www.wenweipo.com/a/202201/23/AP61ecfdcbe4b03103e0c5c736.html

首頁
45678...17

尾頁

跳至