自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

toffeetong 發表於 22-1-27 20:39
呢幾日ome到處開花,大家心情好沈重。
當年沙士比起而家更加難過,新冠肺炎全世界一齊爆發,而沙士就只有香 ...

我唔係香港工作,公司叫我唔好戴住「香港」章,怕客人發癲,嗰陣我覺得香港人好無辜,明明沙士唔係源自香港,但因為我哋面對同交代,變咗我哋哽晒
今次Covid感覺一樣,明明係死人美國爆先,側側膊唔提唔講,等中國爆發就賴人

琥珀宮

市面一片恐慌,愁雲慘霧,不過我工作太忙,都冇時間去驚,口罩係綁繩,令我工作

好唔方便,所以都唔係時時戴口罩,高危地方如醫院至戴。當時已話戴N95可以好高

防護,但厚到哩,好窒息,冇戴。

沙士衛生好,2003年冇感冒,但香港人一過咗沙士後,就將衛生扔落海,唔掩口咳、

打乞嚏,甚至隨地吐痰呢次兩年,但正面嘅係感冒都少咗,兩年中感冒只

係2次,一年一次,謝天謝地。希望呢次香港人可以養成良好衛生習慣,將來有病就戴口罩,不要讓病菌飛。

珍珠宮

熱血金章

crazypaper 發表於 22-1-27 21:32
當年的沙士係咪無咁易傳染?無傳到外地?
今次全球都有,好難清

唾液經空氣會傳染,染到病,好番會有骨枯後遺症。

crazypaper    發表於 22-1-28 08:17
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

別墅

回覆樓主:

當年政府雖然無禁食肆堂食,但食肆生意非常慘情,啲人沒必要跟本都唔敢出街,市面冷冷清清,好多公司結業。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 kwokdicken 的帖子

你過後睇返梗係輕鬆,但當時嘅人對呢個病完全冇認識,只知傳播力高,中招後極速嚴重肺炎,幾日就死得,當時打類固醇係無辦法中嘅辦法。

珍珠宮

熱血金章

rex13 發表於 22-1-27 22:04
咁個時,其他小朋友系咪都無口罩?

冇小童紙口罩出售的,所以媽媽要買布做的,或自制
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

珍珠宮

熱血金章

Ononluk 發表於 22-1-27 22:05
其實我都無印象我有戴口罩…. 係咪嗰時都唔係個個戴㗎?定係我記錯呢…
...

部分人話,個個都帶,我咪唔洗戴囉

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

lobbmamee 發表於 22-1-27 22:50
我記得樓價大跌,好多人負資產。當年啲父母成日教仔女有錢都唔好買樓因為實變負資產,同而家啲父母要出首期 ...

個時我個堂哥好勇,當時入咗貨準備同佢當時女朋友結婚。不過⋯⋯⋯最後佢哋分開咗

水晶宮

kwokdicken 發表於 22-1-27 22:50
香港醫院藥劑師學會會長崔俊明指,在冠狀病毒的治療中,類固醇的功用並不在於消滅病毒本身,而是抑制身體 ...

當時跟本要同時間競賽,跟本唔輪到慢慢研究(能做到都要試)。

珍珠宮

toffeetong 發表於 22-1-27 23:07
部分人話,個個都帶,我咪唔洗戴囉

個時我都有咁諗

伯爵府

回覆樓主:

當年我响機場工作,返工班班機都大吉,機場除咗職員一個客都唔見,成個感覺好恐怖,無幾耐公司放我哋no pay,每人每月放一星期,公司有派口罩,所以我無買過搶過,反而我試過買唔到漂白水同板藍根

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇返jm既留言先醒起.....

好多醫護無得返屋企,係醫院隔住玻璃見屋企人。搬咗出黎無耐就沙士,樓價大跌可惜當時啱啱出黎做野買唔起......如果果時有而家既錢一定去馬

珍珠宮

熱血金章

kwokdicken 發表於 22-1-27 22:41
香港d庸醫發明高劑量類固醇療法
搞到好多人骨枯, 所以香港sars死亡率係遠高過其他國家,病人係監生打類固醇 ...

其他國家係邊個? 請說明出處?,點解冇人告庸醫謀殺???

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

toffeetong 發表於 22-1-27 20:39
呢幾日ome到處開花,大家心情好沈重。
當年沙士比起而家更加難過,新冠肺炎全世界一齊爆發,而沙士就只有香 ...

最記得搶鹽

珍珠宮

熱血金章

lobbmamee 發表於 22-1-27 22:50
我記得樓價大跌,好多人負資產。當年啲父母成日教仔女有錢都唔好買樓因為實變負資產,同而家啲父母要出首期 ...

負資產應該係雷萬引起

侯爵府

記得那時火車站可以空無一人
個個戴口罩, D男人成日笑街上面多咗好多靚女
死咗好多人好恐怖
董太的洗手洗手洗手

但沙士的時候香港人好團結, 果時好感動的
而家直情眼火爆

男爵府

藍尾巴 發表於 22-1-27 23:08
會考,日日唔識死返學圖書館自修,戴口罩考試

你父母無勸你留係屋企溫咩

珍珠宮

toffeetong 發表於 22-1-27 23:03
唾液經空氣會傳染,染到病,好番會有骨枯後遺症。

骨枯唔關染疫事,係因為西醫治療時過量使用類固醇。

廣州用中醫(當時好像是老中醫鄧鐵濤帶領)醫治的患者,係無骨枯呢個問題。

複式洋房

盲搶鹽真係顛。。。

首頁
45678...10

尾頁

跳至