自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

玩具勳章

moto1357 發表於 22-2-10 14:19
無一個國家係先知,怎知道疫情如何發展,你可以Google下以色列醫療作為全球公認的世界醫療高科技創新的領 ...

所以佢而家取消針證同道歉,港府是否需要跟隨?我以為港府既buy time 是睇下人地共存及打針成效,急市民所急,點知唔係

珍珠宮

玩具勳章

caroleesw 發表於 22-2-10 13:48
回覆 teresayan07 的帖子

但係配戴安全帶唔會有副作用,打疫苗就唔係囉,唔係都唔會要白老鼠嚟測試,又要 ...

X2

子爵府

selinako^^ 發表於 22-2-10 14:14
你問我有冇更好方法
我月薪幾萬,人地月薪幾十萬..佢地唔諗要我諗呀? 佢係官 我係市民呀!你大 ...

我一直都無講你反疫苗,難道你有閱障?

我都諗唔到所以都係學專家講打針打針打針,洗手洗手洗手,戴口罩戴口罩戴口罩
幾十萬月薪嘅高官咪成日比人鬧囉

珍珠宮

回覆樓主:

未夠180日,病人點打第三枝?
距離4-5個月就無抗體抵抗病毒
要人3個月就打一枝針?

珍珠宮

玩具勳章

selinako^^ 發表於 22-2-10 14:14
你問我有冇更好方法
我月薪幾萬,人地月薪幾十萬..佢地唔諗要我諗呀? 佢係官 我係市民呀!你大 ...

X2 個個都叫佢嚴外防啦,佢聽唔聽?

男爵府

可能呢啲病患者係本身有長期病患呢,而且冇人知道你我她/他身體會唔會唔打針都可以抵抗到病毒引致既重症。呢啲係個人選擇黎,不過全世界都係迫人打針架啦,只可以話如果你堅持唔打但又生活到對你冇影響,可以繼續唔打囉,不過又唔好咁衰就借頭借路叫打左針既人幫手買嘢….諸如此類

珍珠宮

玩具勳章

sunnymama2 發表於 22-2-10 12:51
死左嗰個長者本身係長期病患喎!

唔係建議長期病患更加要打,而家死左

子爵府

回覆樓主:

即係一年要打三針

公爵府

chingnc 發表於 22-2-10 14:17
既然個個身體狀況唔同,應該逐個睇症先決定打唔打針,打左可能個風險仲係度,又會有副作用。
...

驚嘅就自己做完檢查先去打,我打之前check到血壓高,都係做完檢查先去打

子爵府

chingnc 發表於 22-2-10 14:24
所以佢而家取消針證同道歉,港府是否需要跟隨?我以為港府既buy time 是睇下人地共存及打針成效,急市民所 ...

乜你唔知香港啲專家好buy 外國支針咩 好多jm 話啲專家有

港府唔敢跟西方共存我諗好大原因香港好多物資都依靠內地,唔好話菜淨係講抗生素全球大部份國家都要依靠中國,共存的話又影響埋內地疫情香港兩面不是人了

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=847665219006947&id=100012904294457

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

moto1357 發表於 22-2-10 14:24
我一直都無講你反疫苗,難道你有閱障?

我都諗唔到所以都係學專家講打針打針打針,洗手洗手洗手,戴口罩 ...

咁你應該自己唔知自己講乜, 幾十萬到野咪唔會比人鬧囉..有冇人鬧過鄧炳強呀?

okok 以後我同人講: 打左疫苗人又靚左, 眼又大到好似香香咁, 鼻又高到好似楊怡咁, 皮膚靚到好似bb咁, 身材玲瓏浮凸 好似 chiling 咁, c6 人工左多左幾個 triple, 抵抗力仲勁左 ..得未

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chingnc 發表於 22-2-10 14:26
X2 個個都叫佢嚴外防啦,佢聽唔聽?

就係, 就算比意見都唔聽啦, 講左又問人有冇意見

珍珠宮

玩具勳章

micsin 發表於 22-2-10 11:40
如果兩支夠 何須第三針呢

2針唔夠唔代表3針會有用,可能支針根本無用呢?

禁止訪問

男爵府

chuck_bass 發表於 22-2-10 14:47
已經講左針追唔上變種。

追唔上不如唔好打,我就打咗2針唔想再打第3針,無可能不停追針打。打得多又唔知對身體有咩影響,疫苗係第一道防線,病毒入咗身體,第二道防線係免疫系統,咁樣打針發都唔知會對免疫系統做成咩影響。我覺得啲針留俾老人家打啦,我哋啲成年人無長期病患,靠免疫系統穩陣過打針

子爵府

selinako^^ 發表於 22-2-10 14:34
咁你應該自己唔知自己講乜, 幾十萬到野咪唔會比人鬧囉..有冇人鬧過鄧炳強呀?

好似係你唔知自已講乜,為何要一竹篙打一船人呢,高官梗係有好有唔好,只係你諗多咗了

我只係話不打疫苗死亡率高又有後遺症你又唔鍾意,講事實你就玩晦氣,無討論空間

子爵府

chuck_bass 發表於 22-2-10 14:47
已經講左針追唔上變種。

係㗎,所以咪唔好共存住,等病毒再減弱啲先

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:02
之前明明話打2針防重症,而家打2針都死就賴無打第3針,到時又出事,係咪又話無打第4針?個長者9月先打左第2 ...

哈哈
我即時都係咁諗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

秋天與楓葉 發表於 22-2-10 14:26
未夠180日,病人點打第三枝?
距離4-5個月就無抗體抵抗病毒
要人3個月就打一枝針?

有可能係咁

沒完沒了

伯爵府

廢話,
香港得10%人齊三針
仲要多數唔係老人家, 係一早打果D中年人

咁重症一定唔會多三針人架啦
又玩數字遊戲

首頁

尾頁