時政擂台

跳至

首頁
45678...9

尾頁

子爵府

babyf 發表於 22-2-27 13:35
北約無打俄,不過擺明精神虐待你。點解有聯合國,仲要成立北約?點解個個都可以入北約,唯獨俄不可以?知 ...

北約原來是因對抗華約而成立,蘇聯都解體了,北約根本就唔應再存在。
但係,北約不單繼續存在,還擴張了5次。
俄羅斯想加入北約,被美國總統拒絕了。
美國派咗個角色予俄羅斯:壞人!
俄羅斯做好學生,西方話:壞人!
俄羅斯做壞學生,西方話:壞人!

俄羅斯…..最後決定做土匪….

子爵府

geminialing 發表於 22-2-27 13:35
知道你都追開香討,我都迷上左
睇大國博奕真係好精彩,亦學左好多野

近排連煲劇都少埋

公爵府

牛年勳章

pochario 發表於 22-2-27 13:31
咪更加証明普京唔想亂打仗,佢做乜無端白事打人?又唔係美國.......
如果北約唔招攬擴展,烏保持中立就相 ...

如果唔係中俄牽制美國,這個世界會更多戰爭,更加亂

子爵府

回覆樓主:

加入左北約,佢地就如同一國随時可派幾個軍隊抗戰,現在俄軍先發制人,同歸於盡。所以當時社會運動我都叫黃屍唔好咁天真,國舆國從來最後都係同炮火槍枝解決,唔好以為堵塞吓港鐵飛機埸就會獨立。如果當時不是中央係俄羅斯,香港一早淪陷左。

翡翠宮

畀面勳章

jasprincess 發表於 22-2-27 13:16
我明. 但身為一個國家連自主權都冇. 又唔係附屬國. 當然我都明俄羅斯立場
...

烏克蘭當然有自主權,而家咪係佢行駛自主權,一定要加入北約帶來的後果囉。

政治從來不是講道義與對錯,現實永遠講的是power。當年中國夠係一個有自主權的獨立國家,又唔係英國附屬國,點解要俾英國係中國賣鴉片?林則徐行駛中國自主權銷毁鴉片有錯嗎?結果卻引來鴉片戰爭。

烏克蘭小國寡民,最重要是與大國同鄰國搞好關係,從中取得平衡,左右逢源先係生存之道,最適合學芬蘭、瑞士走中立路線,專心搞經濟,但選左個小丑總統,結果帶人民走上不歸路。最好笑是,北約由頭到尾都冇打算接受佢,加入北約,只是澤連斯基的一場春夢。
日日是好日

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

因為北約先違背明斯克條約

子爵府

rebeccalin 發表於 22-2-27 13:40
如果唔係中俄牽制美國,這個世界會更多戰爭,更加亂

現在西方制裁俄羅斯:領空不開放、swift 禁俄羅斯銀行、禁用美元英鎊歐羅日元貿易、Google禁俄公司收廣告費……..

想到中國點解要另起一套網絡、金融不完全開放…….等等,因為時刻準備着萬一打仗,點算?

伯爵府

Jone_kuok 發表於 22-2-27 13:39
北約原來是因對抗華約而成立,蘇聯都解體了,北約根本就唔應再存在。
但係,北約不單繼續存在,還擴張了5 ...

所以北約擺明係玩緊集體欺凌,這種偽君子的假正義最得人歡心。

珍珠宮

開心吸收勳章

jasprincess 發表於 22-2-27 13:16
我明. 但身為一個國家連自主權都冇. 又唔係附屬國. 當然我都明俄羅斯立場
...

唔係有冇自主權,而係有冇政治智慧。正如新加坡前總理李光耀所講,兩隻大象打架,千萬別蹚渾水。烏克蘭偏偏要蹚。蹚完就投訴大象踩親佢。係,其實無論烏有無蹚渾水,大象都唔應該踩烏嘅。但特登去蹚渾水嘅烏,係唔係都蠢咗啲呢?

男爵府

回覆樓主:

烏克蘭 ...係蘇聯比美國搞顏色, 解體出來的, 烏克蘭本來就俄羅斯的一區。

俄羅斯對烏克蘭已經好忍讓, 俄羅斯都是抱住:
本是同根生,相煎何太急

係今次烏克蘭總統親美, 比歐美利用為死士 ....去搞俄羅斯,所以被打, 最可憐都係平民 ...

男爵府

mother904 發表於 22-2-27 13:43
烏克蘭當然有自主權,而家咪係佢行駛自主權,一定要加入北約帶來的後果囉。

政治從來不是講道義與對錯, ...

烏克蘭人民選佢,所以大家要一齊承擔返個後果

子爵府

babyf 發表於 22-2-27 13:45
所以北約擺明係玩緊集體欺凌,這種偽君子的假正義最得人歡心。

最恐怖是歐美在網絡/傳媒一家獨大,統一輿論。非佢哋陣營,連抗辯機會都冇,聲音發不出去。
只有一面倒的被抹黑為邪惡國家

大宅

減齡達人勳章

Jone_kuok 發表於 22-2-27 13:28

因為北約是一個軍事組織,成立的目的就是針對蘇聯的(俄 ...

呢幅圖表達得好清楚

公爵府

牛年勳章

Jone_kuok 發表於 22-2-27 13:45
現在西方制裁俄羅斯:領空不開放、swift 禁俄羅斯銀行、禁用美元英鎊歐羅日元貿易、Google禁俄公司收廣告 ...

係,中國的領導人很有遠見和政治智慧,先忍耐自強,建立自己的國際形象和勢力,保護好國民

剛剛看新聞見到中國駐烏克蘭大使話一日中國人未撤離,一日中國大使都會在烏克蘭和他們在一起。這才是有擔當的氣節 ,當遇到危難時,作為中國人會感覺很安心,因為有強大的祖國做後盾

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chuck_bass 發表於 22-2-27 12:52
你講到北約係擴大勢力去侵略其他國家咪就係你問題囉

而家邊個開戰呀

北約有否定烏克蘭加入咩?俄羅斯有言在先,如美國同北約冇諗過擴大勢力去侵略其他國家,點解佢哋唔保證唔俾烏克蘭加入? 你講嚟聽下? 唔好咁膚淺,邊個開戰就定邊個唔啱先得ga

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小肥兔 發表於 22-2-27 13:17

美國嘅保證可靠咩? 普京出手是遲早的事, 唔show下肌肉, 老尾會識趣?...

老尾嘅保證已經唔可靠,但而家衰到連保證都唔敢做,你係普京,你會點做?

象牙宮

連美國傳媒都咁睇

可直去4:40

琥珀宮

畀面勳章

jasprincess 發表於 22-2-27 13:03
有一様我唔明. 烏克蘭係獨立國家,佢有權決定入唔入北約. 點解一定要聽俄羅羅斯講?
...

首先北約已違反了不東擴承諾,再者烏克蘭入北約,仲想在俄國邊境擺大量導彈,威脅到人地國家安全,挑釁戰鬥民族就預左有咁既結果

水晶宮

kt1 發表於 22-2-27 13:38
普京曾經好型咁話過,如果俄羅斯滅亡,呢個地球都唔需要存在。

最後一個核武同歸於盡

公爵府

牛年勳章

Jone_kuok 發表於 22-2-27 13:49
最恐怖是歐美在網絡/傳媒一家獨大,統一輿論。非佢哋陣營,連抗辯機會都冇,聲音發不出去。
只有一面倒的 ...

不能認同更多 。睇返好多美國的電影,好多都把前蘇联或者分裂出去的國家,還有一些中東的國家塑造成邪惡的形象,很多的恐怖分子都是從這些國家走出去的。還有這些年對中國的抹黑,衹要稍微有腦子的人都會思考這些事情的真實性。衹是好多人仍然喜歡道聽途說,沒有自己用心去看清楚這個世界的真實性。

首頁
45678...9

尾頁

跳至