自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

子爵府

回覆樓主:

除左換特首,跟住換埋班黑醫護

珍珠宮

畀面勳章

mizuho 發表於 22-3-18 00:45
會唔會同compliance有關?
貌似所有跟藥物(喂藥、注射)相關嘅工作都唔可以俾非註冊護士處理,係咪擔心藥 ...

如果有關,根本叫人派病人助理落嚟得啦。
叫護士落嚟做啲病人助理嘅嘢,點睇都係錯。

男爵府

fa_chan 發表於 22-3-18 01:21
Agree, 好明顯d人攪分裂,唔知咩目的

中央同醫管局一定要搵呢個人問清楚 團隊內的人?外面別有用心嘅人?文件點得嚟?目的係咩?中央指派亦協商咗嘅事拎出嚟分化大眾?任何工作都要一個過程 學霸要適應都要幾日
我直覺係有人分裂國家分裂香港同大陸團隊友好 香港人都唔係好欺負的 憑一張日程流水紙又扣香港醫護帽子 三五七天適應合作模式等不及第一天就放炮了

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

我是靚媽 發表於 22-3-18 01:23
無人想用借口來定本地醫護死罪,祇係我哋唔明點解老人家成二十幾日冇冲涼?真係睇新聞睇到喊!

份間表未 ...

幾個醫生護士要對成千嘅病人,你難道不明白嗎?

其實份duty好死架啫!我相信個邊d同事一樣會幫手做!

伯爵府

迷韓者 發表於 22-3-18 00:36
一來啦!二來有d duty牽涉法律,唔係人人都孭得起飛

HA醫護醫療失誤,有幾多係要懲罰?最後啲官咪判死於不幸,死於意外!然後啲專家咪講多幾句應該要加啲什麼程序,可以做好啲

珍珠宮

減齡達人勳章

Stella.b 發表於 22-3-18 01:36
中央同醫管局一定要搵呢個人問清楚 團隊內的人?外面別有用心嘅人?文件點得嚟?目的係咩?中央指派亦協商 ...

絕對同意兩邊要互相適應都要幾日,但有啲工種係咪可以‘寫’兩邊都一齊做,而唔係分得咁清楚!觀感上,咪令人有不公平嘅對待
我相信內地醫護唔會斤斤計較,香港醫護亦唔會乜都唔做,始終而家係救人要緊。

珍珠宮

首先極度感謝內地護士馳援
其實本地護士己在崩潰了的戰綫作戰了數月就倒下,極需要稍事休息一下,而馳援隊戰意正高可能因此有此安排亦不定。
而去亞博的有長者但並非只長者去,更多是一般確診市民入住不少不用餵食換片的,但由醫管局護士分配藥物及講解服藥等幾近全部病人都要做,需要走訪全場,所以負荷仍然很重。

呢個時候果d鍵盤戰士真係唔好再分化啦
仲有,內地政府似乎不希望再有分化 ,因此希望香港人也跟從:
在微博貼出分工表的用戶「風中微塵」,擁有286.7萬追蹤者

有關分工表引起內地網民不滿,指是要內地護士做「髒活累活」,是「護士只幹護工(即病人助理)的活,真沒必要受這委屈」。

不過「風中微塵」發布的上述內地醫護分工表之後被屏蔽,她稱並無主動刪除。

珍珠宮

熱血金章

大姑娘 發表於 22-3-18 00:06
仲要問醫療事故邊個負責?

強烈支持输入境外醫護人員。

有事故,咪神聖既香港護士負責囉,佢地做晒高級既救人工作。
國內醫護佢地當嬸嬸咁用。幾時有醫療事固要嬸嬸負責的。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

咁都拎黎講一餐,
香港醫護得番幾多人大家心中有數啦,
中哂招呀大哥,
香港醫護都中哂招啦,
唔好死都要玩野啦高志森,
可唔可以睇清楚狀況先下判斷呀,香港醫護人手都唔夠用啦⋯⋯

大宅

邊過部門負責出呢個duty list?

珍珠宮

呢個專升人氣分化人網紅原分化 post已被人刪除,現在修正自己的行為。
分化的人請立刻糾正不好再分化了,感謝所有馳援隊及在己崩潰了多月的戰綫上作戰的香港醫護

水晶宮

咁打針、派藥由香港醫護做返都係穩當呀。預著啲癲嘅,都老屈唔到內地醫護

大宅

BKFinder 發表於 22-3-18 05:13
呢個專升人氣分化人網紅原分化 post已被人刪除,現在修正自己的行為。
分化的人請立刻糾正不好再分化了,感 ...

風中微塵九成九係香港人啦,
返左大陸避疫咁開心,
跟手做埋小粉紅鍵盤客分化中港兩地醫護同市民。

水晶宮

mickeyeva 發表於 22-3-17 23:54
如果係真,真係好衰囉,Dirty Work 留晒俾國內醫護!

你唔做咩,啲人又會搵位入㗎啦,嚟香港唔係幫手㗎咩?bababa……..我只能講無限句感激所有真心付出嘅醫護!

珍珠宮

咁樣令香港人更加憎D醫護人員

男爵府

回覆樓主:

香港醫護唔識做其他野?
分開一更更做唔得咩, 只係負責簡單野

伯爵府

czl115 發表於 22-3-18 00:25
我都覺得,直接向中央申請派護工算啦,阿爺收醫護返去,另派護工咪得

咪係,晒咁多資源落黎做哩D。請識講廣東話護工大把,仲要最寶貴三甲醫院醫生、護士。垃圾醫管局

子爵府

daycare1 發表於 22-3-18 04:35
咁都拎黎講一餐,
香港醫護得番幾多人大家心中有數啦,
中哂招呀大哥,

所以,佢講乜,我都唔知點解會聽唔入耳,

別墅

jeannietsui 發表於 22-3-18 00:19
得!無問題!
如果內地醫護處理得妥妥當當
唔該香港班黃醫護執包袱走啦

是認同,我家人上年入院一個月,講真得D實習護士很有愛心肯做,D正式護士完全沒愛心竹,不知道是否做得耐連愛心都冇埋。完全沒有同理心,家人發高燒抽筋很辛苦同姑娘講,佢話發燒係咁架啦。

珍珠宮

上善若水 發表於 22-3-18 01:15
因為大陸護士係大陸好似唔使幚病人做呢D,佢地病人要自己請護工或者家屬自己看護,所以BK大陸人唔明就玻璃 ...

唔係好似,係真确。
國內病人住院係要自己家人照顧或請護工的。
我唔知有冇聽錯,之前好似有講過亞博館遲啲會轉交比國內醫護全權主理,而家係交接期,初步熟習階段者,遲啲所有工作都交由國內醫護負責的。

首頁
45678...12

尾頁

跳至