自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

lemonlemon53428 發表於 22-3-21 23:14
之前開始打疫苗時疫症冇失控, 完全無死人,

點樣係香港無事無幹叫體弱老人打針

唔好爭拗啦,都係要適應疫情發展。

你都識講,無時無幹打咩針吖?
而家肯打針,係因為爆嘛,爆咗先打? 又係唔係公民責任?
仲鬧未打夠2針就放寬,怪人唔等埋你?咁早打咗嗰d人又點呢,唔通人地等咗咁耐有怪d唔打針的人嗎?佢地大家都無,個個都只係想好好在疫情中有尊嚴地生活。又何必呢刻大聲怨人唔等埋遲到者?

從來都係講盡做盡早盡力去放寬,無講過一個時限,咁唔通等爆先打,呢d同心存僥倖無差別。即係你諗住架紅van等夠客先開,你搏佢呢個鐘數唔夠客開車慢慢郁,人地開車你鬧人唔等你?!

快快跟schedule打針啦。

侯爵府

回覆樓主:

現實版楢山節考上演中。

男爵府

mommyli 發表於 22-3-21 23:29
哦,佢只係開俾香港居民嗎?咁好啲。但係記唔記得上年暑假瘋傳嗰啲蘭桂坊片?人山人海無戴口罩咁去夜蒲同 ...

啲鬼佬都係香港居民喔

琥珀宮

回覆樓主:

其實要開返

世界一向汰弱留強,sad but true,唔啱聽都咁話

男爵府

mommyli 發表於 22-3-21 23:33
係。多謝提點。但係呢啲留學生習慣佛系抗疫。佢哋一定唔會好似本地人咁小心。我哋雖然唔再禁足咁樣生活, ...

我都識唔少鬼佬

今次呢一波佢哋唔多中招,主要係啲工人嘢返嚟

我哋都冇出街,工人只去街市都中

感覺上係擠迫嘅地方容易中招,同飲酒、帶唔帶好口罩冇關係

男爵府

tansyneko 發表於 22-3-21 23:37
其實要開返

世界一向汰弱留強,sad but true,唔啱聽都咁話

其實我都諗,病毒係大自然對抗人類機制
人類太霸道了,用晒成個地球資源

100年前,人類平均壽命不超過60歲

大宅

lemonlemon53428 發表於 22-3-21 23:14
之前開始打疫苗時疫症冇失控, 完全無死人,

點樣係香港無事無幹叫體弱老人打針

政府邊有話 全面 解除 一切 社交措施呀?

伯爵府

子若 發表於 22-3-21 18:19
好心唔好成日係度情緒勒索,多老人死係因為佢地唔打針,而小朋友死亡率其實係非常之低,你去睇左政府出既m ...

講得好

複式洋房

Augesttime 發表於 22-3-21 23:33
唔好爭拗啦,都係要適應疫情發展。

你都識講,無時無幹打咩針吖?

邊個爭抝緊?我係話政府下月即放寬社交距離會死好多老人

已經唔係爭抝,將會係事實

你以為政府措施係可以拗架?
甚么怪人唔等埋我?對唔住呀, 我打齊三針啦,
即使我唔打都唔係高危族

我係講緊個社會普遍情況呀,我唔想見更多老人家死

你最後叫人快快打針可見你都係個善良唔自私的人.

複式洋房

Augesttime 發表於 22-3-21 23:41
政府邊有話 全面 解除 一切 社交措施呀?

放寬就係放寬啦, 唔係收緊呀, 唔係更嚴謹控疫,

方向係咁, 全面不全面, 不是重點

侯爵府

一罐可樂 發表於 22-3-21 23:09
由開始打疫苗開始, 傳媒, 報紙不停抺黑疫苗, 嚇到長者唔敢打針
仔女又阻止長者打, 宜家居然怪長者係佢地 ...

唔止, 仲有黑心醫護同不負責任醫護嚇人呢.

象牙宮

liy7239 發表於 22-3-21 15:28
其實疫情已經3年,又唔會一下消失咗,又或者再出現變種。香港又係國際大都會,始終唔可以一直封閉停頓落去 ...

那么多老人死。老人家同小朋友?未打針。 就放?。
當初, 該上門/ 安老安排打。

盡快恢復經濟,回復正常生活。\

反正老人家同小朋友 又不是鵝的。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

nicelady2828 發表於 22-3-21 17:57
非常贊成!個病零幾千人死好無奈,但再咁落去,幾多人失業

當香港不再是國際金融中心,仲喺香港?

咪係
避到幾時啫咁
大事化小, 小事化毛.........

子爵府

講真,我贊成放寬…
今日聽完我直頭開心!好有希望…

唔係個個唔洗開工的人有糧
唔係個個有wfh又變到個人睇住平時放8放6的全日班小朋友,果種傍惶…
唔係人人有足夠儲蓄去應付社會停駛…唔好怪人平時唔儲蓄、家家有本難念的經
唔係人人有工wfh時要照顧家庭小朋友仲要帶去買餸

別墅

回覆 nicelady2828 的帖子

真係好多外國人走咗。不過其實係唔係亞爺想藉疫情依個機會逼走啲外國人呢?

子爵府

liy7239 發表於 22-3-21 15:28
其實疫情已經3年,又唔會一下消失咗,又或者再出現變種。香港又係國際大都會,始終唔可以一直封閉停頓落去 ...

共存同清零只可以二選一,好明顯清零做唔到,都無奈要揀共存

男爵府

pearlintheocean 發表於 22-3-22 00:49
回覆 nicelady2828 的帖子

真係好多外國人走咗。不過其實係唔係亞爺想藉疫情依個機會逼走啲外國人呢? ...

我都係覺得搞衰香港對阿爺冇好處

大陸已經有好多一線城市,唔需要多一個

第五波之前清零真係好成功,大陸同香港都好安全人人開心。之前咁做係冇錯,畢竟外國都係開咗一兩個月啫

但後來見到咁嚴到咁都爆,再用以前方法係死路一條。就算手術成功,個病人都死亡

令人絕望嘅係,清左,一定會再爆,咁點?

公爵府

kuhs 發表於 22-3-21 17:57
但都唔應該日日萬幾單case果陣放寬啦 突手真係天才黎喎,控制唔到就放棄
...
近近地睇返疫情情況類似嘅日本、南韓爆得咁勁咪一樣放寬,另外好多國家唔理疫情點樣都開始或者已經放寬了。

公爵府

藴藴 發表於 22-3-21 18:09
如果可以好似內地咁清零,困我一頭半個月我都願意,但事實係唔得,而且已經停擺左咁耐,再唔放寬,犧牲更大 ...
係,香港情況好多人心里明白,所以我面對現實,唔會仲幻想要清0

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

好驚巴基斯坦,印度,美國。。。

首頁
45678...9

尾頁

跳至