自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

子爵府

hike 發表於 22-3-31 19:49
大事大非嘅嘢啲人個個扮盲

呢到好多人盲撐大陸架,都唔知係無知唔識分析事實情況定係打手,可悲!

大宅

hike 發表於 22-3-31 20:30
所有嘢都政治法,抗疫唔係例外,大陸要清零,你唔可以探討共存。

香港就係由呢班忠誠廢物掌權,呼風喚雨 ...
同意,但角色有所對調。

不論任何事情 ,YC都盡情抹黑 +誣蔑,英美爆得咁勁,都視而不見,還大力支持佛系抗疫。

香港就係由一班充滿歪理的所謂知識份子、專業人士為首,對一知半解,抗拒中國的人進行洗腦,意圖或企圖奪港掌權來呼風喚雨!

水晶宮

singdream 發表於 22-3-31 22:15
呢到好多人盲撐大陸架,都唔知係無知唔識分析事實情況定係打手,可悲!
...

盲反大陸嘅都唔少,你估美國抗疫好掂呀,問題係有冇興趣提啫

水晶宮

2024勳章

可以肯定,如果上海躺平,出現同香港一樣醫療崩潰、求醫無門、屍疊屍慘況,黃文宣樓主一定會第一個衝出黎話咩人間慘劇,總之無論上海點做,都會比佢搵到嘢黎踩

子爵府

牛年勳章

依家係前所未有既變種疫症呀!?無人會知究竟邊個方法係最好,現時個個國家都係試行自己認為可行既方法!
唉,外國咁多染疫個案,正因為太多個案互相傳染,無堵截源頭引發埋變種病毒呢d又無咩人提!??外國既月亮特別亮?!
但係只要係內地,一有漏洞,就俾人話係人間悲劇! (我覺得3月頭,香港就真係喇!最慘打針都成為政治角力,老人家無端被擺上枱) 覺得係對人唔係對事,咁係中肯嗎?
內地咁大,即使一直守得係好好,總或有防疫漏洞,希望上海政府盡快重整!
但在全球抗疫戰黎講,唔認為中國做得差!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

hike 發表於 22-3-31 20:55

之前我已經話應該學英國嘅做法。
免費任攞?擺係萬寧攞?1百億支都唔夠派啦!當初區議會選舉,有人排完又排隊,抗疫初期,有人濫用999電話線,你唔係唔知化?

係囉,香港抗疫點解咁差呢?醫護點解又咁呢?大家都明,只有你扮唔明

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

深圳一開始就決心準備及安排封城,速戰速決!

上海情況就相反,原本因為經濟理由無打算封城,結果疫情迅速漫延無法控制,在迫於無奈之下臨急臨忙封城,失去時機又無準備之下封城,結果當然就 "拿手唔成世" 啦。

睇怕上海抗疫不力既官員,好快會被免職!唔會好似香港官員咁有免死金牌!

水晶宮

czl115 發表於 22-3-31 22:24
可以肯定,如果上海躺平,出現同香港一樣醫療崩潰、求醫無門、屍疊屍慘況,黃文宣樓主一定會第一個衝出黎話 ...

唔認都冇用,跟本啲人就係盲反,邊個國家抗疫冇瑕疵?佢哋只睇到內地嘅缺點,又係嗰啲心繁中國 眼裏只有中國嗰種人

侯爵府

回覆樓主:

關心祖國定放大缺點?
有邊個國家行清零? 清零容易架?
希望睇到有改善,好過躺平

伯爵府

...

其實唔係盲撐,每個國家都有不足,巿民配合國家防疫,特別係這隻改變天的病毒,我亦相信無一個個家有完美防疫措施,正如有JM話,不足,就要去正視去改,但一面倒用抵毁去反國家才是最不恥,如果為國民好,應該大家齊心或提出更好的意見,邊啲攪事玩分化不是這麼難去分吧。
呢隻病毒係外國死左甘多人,相信國家已經好努力去減少死亡,相信有今次的教訓,之後希望可以做得更好

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hike 發表於 22-3-31 20:28
click 圖應該睇得清

好清楚啊

伯爵府

hithere440465 發表於 22-3-31 22:18
同意,但角色有所對調。

不論任何事情 ,YC都盡情抹黑 +誣蔑,英美爆得咁勁,都視而不見,還大力支持佛系 ...

記得1月初爆,呢度幾多打手話要學外國玩共存,到不停有小朋友同老人死亡出現,初初話共存的就指責政府防疫不力

大宅

...
何謂盲撐?你最先知先覺,最識分析事實? 每個人睇法不同,有乜問題?做乜話人無知?做乜話人係打手?只可以認同你嘅論點?你就真係可悲啦! 啱唔啱先?你認唔認同先?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

hike 發表於 22-3-31 19:16
亂咁嚟嘅防疫

拒拯救嘅救護車醫生巳被停職
全球疫情嚴重令醫療系列大混亂, 病人失救
香港都有發生過, 唔壓止疫情, 悲劇只會不停出現

你咁"關心" 祖國, 你有乜好建議俾一個有14 億人嘅國家
唔封城, 但可以壓止疫情擴散嘅呢?

大宅

nicelady2828 發表於 22-3-31 19:57
還有大陸數據標準不同
以香港同樣標準,應該已經幾萬一日

標準不同? really?

男爵府

...
今次上海係真的做得好差!網上好多不滿情緒,對抗疫政策,對民生,就算看似成功的深圳封城,其實國內也有不同意見,成本相當高,如果有下一次還能承受嗎?國內也越來越多呼籲思考做好準備共存的聲音!

哪種顏色只要極端了都不好,BK太神化國內

大宅

奇奇媽媽 發表於 22-3-31 22:35
記得1月初爆,呢度幾多打手話要學外國玩共存,到不停有小朋友同老人死亡出現,初初話共存的就指責政府防疫 ...
因為佢地經常變身,有時是Spiderman, 但鐘意又會變下忍者龜,但經常以變色龍匿藏於BK, 神又係佢地,鬼又係佢地,大家都明啦!

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大陸標準緊係同香港唔同啦!大陸CT值35以上先係陰性,香港CT值30就已經話係陰性啦!
大陸如果好似香港陰性咁鬆手,目前確診數據肯定低好多囉!

如果真係通關既話,好多香港人過關大陸都會被驗出係陽性要隔離囉!

男爵府

hike 發表於 22-3-31 19:32
啲大陸專家落嚟香港指指點點,唔知佢哋搞過啲乜。 6000億嘅絕大部分都輸入咗上去喇,仲想點呀?真係想殺雞 ...

上海這次確實沒有做好準備
我上海朋友說現在吃魚要很小心,萬一魚刺卡了喉嚨就麻煩。

首頁
45678...12

尾頁

跳至