自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

tyjm 發表於 22-4-3 15:00

但以香港同外國黎睇,乜mRNA抵禦到Omicron 咩

珍珠宮

茶木 發表於 22-4-3 15:06
唔係香港人話要封關先,點解要開番比你地先,大6 13億人, 唔通關人地唔會餓死,而家係香港人話要通關啫

...

「我唔知細力,但我識所有打3針科興,在呢個疫情下都安全冇中, 包括我地一家同父母,我家姐一家」

原來你呢段嘢係你講輕症同重症嘅分別呀?真係失覺晒,難怪你會覺得人哋理解能力有問題嘅。

我幾時有講香港關?你邊度見到?你覺得而家上海封咗,上海啲人可以周圍去咩?

複式洋房

回覆樓主:

伯爵府

那些花兒 發表於 22-4-3 15:12
點解唔打?政府要你打就打啦,順民。
科興、打十針都唔怕

科興同流感針一樣,年年打ok

唔同復必泰,份公開報告,9頁紙副作用

伯爵府

Moti 發表於 22-4-3 15:13
「我唔知細力,但我識所有打3針科興,在呢個疫情下都安全冇中, 包括我地一家同父母,我家姐一家」

原來 ...

珍珠宮

茶木 發表於 22-4-3 15:17

你都識講係你同你樓下討論啦。

男爵府

可以唔打就唔打, 一定要打就拖得就拖

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我打咗3針復必泰,無幾耐就中咗,好番咪等於打咗第4針,所以對我無影響。。

大宅

回覆 anna59 的帖子

有無唸過本身死亡率數據沒有對比群組,香港因新冠而過世的人大部分本身就太弱,就算唔係新冠,一個感冒都可以引起肺炎而喪命,除非有打齊三針而本身身體很弱既老人家群組做對比,證明疫苗效果。我自己覺得疫苗本身就不成熟,好多人打左免疫出問題,比如濕疹。所以我不會勸人不要打疫苗,也不會勸人打疫苗。現在睇唔出邊一種係正確的。可以轉變下思考角度。最好是提高免疫力,我就覺得鍛鍊身體,早訓,練氣功,中藥防疫湯等等都比疫苗好。武漢當時中醫團隊每人只帶一個口罩,沒有其他防護,但沒有任何人被傳染,全靠一劑乾草幹姜湯,反而西醫很多被傳染。宜家好多醫護打左疫苗一樣被感染。

子爵府

anna59 發表於 22-4-3 11:30
其實,所有身體無特別原因,都要打針,防重症。
自己吾打吾緊要,最緊要吾好煽動其他人吾去打針。
你地糸咪 ...

而家唔係講緊壯年唔打第4針?

利申:第三針未打. 拖得就拖.

大宅

我已打晒三針,但如果要半年內再打第四針既話,我覺得太密

伯爵府

ernbe 發表於 22-4-3 15:00
中大呼吸系統科講座教授許樹昌在節目《千禧年代》表示,如果中和抗體愈高,就愈有效減低受感染風險。他說 ...

復必泰中和抗體高啲啲,已經打鑼打鼓,但復必泰從來唔敢提T細胞反應 佢口中嘅科興相對更優勝,可能係9:1囉

珍珠宮

.

伯爵府

MAMARI 發表於 22-4-3 15:32
回覆 anna59 的帖子

有無唸過本身死亡率數據沒有對比群組,香港因新冠而過世的人大部分本身就太弱,就算唔 ...

所以我話成件事都係香港政府唔啱, 剩係識叫市民去打針,又唔提供資料數據比人參考,難怪當初大家都冇信心去打疫苗

而家大學報告出晒黎,復必泰抗體水平係高,但跌得快,跌晒就冇作用,仲有份9頁紙副作用報告,政府隻字不提,如果第時副作用出晒黎, 雖然政府心諗你死你嘅事,但呢棚人點都會對香港醫療系統做成負擔

講真如果復必泰真係咁好咁有用,老人院班長者咁高危,救命要緊,點都幫佢地打咗復必泰先,點解仲要打冇復必泰咁有用嘅科興嘅呢? 醫院局成班醫生,冇理由唔揀復必泰喎

即係有啲野,醫生心知肚明囉,高危長者,打邊隻安全有效,醫生點會唔知

珍珠宮

茶木 發表於 22-4-3 11:16
一樣諗法,打太多怕有抗藥性

點會有抗藥性

大宅

我都打左針,今年應該可以打到第5針.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mintcream 發表於 22-4-3 12:02
0同3分別,如果半年後我唔打第4針,會同0一樣侍遇!

請問點解 , 唔明 , 我已打 3 針

翡翠宮

茶木 發表於 22-4-3 11:10
我打3針科興,傳統滅活疫苗,打完就算冇晒抗體,都仲有記憶細胞, 正如水豆針,一般可以有效10年,就算抗體 ...

打。

珍珠宮

歐洲監管機構稱暫無證據支持為一般民眾注射第四劑疫苗
歐洲藥品管理局及歐洲疾控中心表示,暫時無證據支持為一般民眾接種第四劑輝瑞/BioNTech,或者莫德納的新冠疫苗,但建議為80歲或以上民眾打第二針加強劑。
兩個機構發表聯合聲明,指暫時未有明顯證據表明,在免疫系統正常的60至79歲群組,疫苗對預防重症的保護作用出現明顯減弱,對於60歲以下的人來說,亦無確鑿證據表明需要打第四劑。
不過,聲明提到,若果流行病學情況出現變化,就有可能要考慮為60至79歲群組接種第四劑疫苗。

首頁

尾頁

跳至