自由講場

跳至

首頁
45678...20

尾頁

男爵府

katherine418 發表於 22-4-22 19:46
佢話佢搬返佢媽屋企,只係將來唔知點算,呢到係佢租,我ftm冇收入,bb岩岩出世亦唔會搵到工..
...

就算你肯請工人都好難搵到個肯湊兩個咁細嘅,你都唔放心啦!

99家庭環境如何?而家講錢唔講心,亦都唔使客气,要拿足夠嘅生活費,唔使唔好意思,為了2个細路,做人面皮要夠厚。

大宅

要堅強呀!最緊要兩個仔自己帶返
叫佢俾錢養你地
衣服書本可以係二手市場好多時都有送贈
申請單親綜援
既然成人鬧交,分開也是好的,明天會更好!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

乜佢咁賤
得4個月大咋
唔愛你就唔好生第二個啦陰公

翡翠宮

牛年勳章

katherine418 發表於 22-4-22 19:47
佢話兩個仔我都有責任 佢只可以同我一人一半 住屋方面未知點…今朝真係想攬埋兩個仔死左去算…
...

兩個都有份,咪佢出錢,你出力,係佢拋低你地三母子,就住要爭取最多錢

水晶宮

katherine418 發表於 22-4-22 19:27
老公突然間話唔再愛我要分開,清楚知道冇彎轉,我有一個5歲仔同4個月大bb,做左ftm幾年,從來冇諗過佢會唔 ...

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

為日後諗!佢提出話負擔一半生活費其實唔可能!你係FTM, 兩個小朋友咁细!佢要全部負責,起碼要基本生活質素不變!其實樓主,你老公個要求好怪!點可能負擔一半?明知你係FTM

男爵府

katherine418 發表於 22-4-22 19:27
老公突然間話唔再愛我要分開,清楚知道冇彎轉,我有一個5歲仔同4個月大bb,做左ftm幾年,從來冇諗過佢會唔 ...

如果不用餵母乳,喝點酒,大哭下會舒服D,頂住!仲有兩個細,加油

伯爵府

要搵社工幫手,但眼前要應付
1)子女撫養
2)屋,佢仲會唔會續租
3)往後佢畀幾多生活費同教育費
4)攪離婚手續

解決咗以上問題之後就要諗
1)如果出去返工搵錢就要搵人幫人湊小朋友,當然搵到工請到工人都要有多工個人幫眼
2)搵社工幫手攪諗住屋問題
3)有心理準備會比較辛苦,要捱一段時間。(唔好擔心,我都捱咗十幾年,時間好快就過)
4)盡量搵屋企人幫手

子爵府

安慰你都係情感上既野,實際上既事其實比情感上既重要。

既然你咁肯定無彎轉,咁不如實際啲,無佢唔會死既!佢唔愛你,你更加要愛自己!將來諗住點?有無屋住?小朋友生活費佢負責?贍養費?

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 cecelc 的帖子

係呀,做ftm 好無保障,個男人一0的道義都無~

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

katherine418 發表於 22-4-22 19:46
佢話佢搬返佢媽屋企,只係將來唔知點算,呢到係佢租,我ftm冇收入,bb岩岩出世亦唔會搵到工..
...

佢搬走之後到時佢唔交租都是一個問題

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

hkgra 發表於 22-4-22 21:38
回覆 cecelc 的帖子

係呀,做ftm 好無保障,個男人一0的道義都無~

睇到又嬲又眼濕濕
樓主仲話無積蓄
完全感受到樓主既徬徨

香港離婚率太高

珍珠宮

katherine418 發表於 22-4-22 19:47
佢話兩個仔我都有責任 佢只可以同我一人一半 住屋方面未知點…今朝真係想攬埋兩個仔死左去算…
...

認真講,面對現實最緊要,家庭支出點付責唔係佢單方面講,搵禱工上家事等判。跟據香港法例,唔係單單一句大家有責任就可以拍下 pat pat 走咗去。提出離婚者如係家庭經濟支柱,佢係有責任保障小朋友及另一半維持婚前生活。

大家無計偈,就唔好再拖拉,亦唔好同佢講你打算求助或上法庭,直接自己去搵社工幫忙搞。

但你要留意:
1. 盡快請社工幫忙申請公屋及綜援
2. 講清楚贍養費點俾,你要有心理準備,佢可能會俾俾下唔俾走咗去。你問清楚社工有無辦法支援。而你要好好留收贍養費記錄,唔好收現金,一定要有記錄嘅轉帳,否則追時就麻煩。

珍珠宮

回覆樓主:

3. 如果女家零支援,但男家有,有機會大仔會判俾男方,你要有心理準備。
4. 你要冷靜諗清楚,你有無嘢會俾佢入到同你離婚嘅原因。

突然被離婚係好傷痛,但為咗小朋友及自己將來生活,你必須要堅強。

複式洋房

加油

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

錫番

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

過來人,和你一樣,明白你現在好迷茫,感情破裂唯有時間能幫你慢慢走出來

現在要考慮的係你需要多啲關於搞離婚的資訊,網上了解下
最重要係你知到現在有幾多資產和在哪裡?要分都要知道有幾多,一係就你們自己傾掂數

如果你唔同意離婚,佢需要和你分居兩年先可以單方面申請離婚,如果雙方都同意離婚可以搵律師搞或自己搞

知道多啲有助你知道以後要如何處理,係難但冇話唔得,唔好諗好耐以後既事,先諗錢,住屋和照顧孩子,然後就係計畫搵工

你係全職主婦,普遍佢係要維持你離婚後都能有現階段的生活水平的,但都要睇佢收入

加油!死唔係解決問題既方法,你死就真係便宜佢,贍養費唔洗比,冇你和孩子的負擔一身鬆

你值得更好的生活,雖然呢刻好痛苦,但當你能夠從一段痛苦既婚姻走出來,你會發現唔洗再仰人鼻息,唔洗哎交受氣,隨著孩子長大你會越來越好,越來越順,出來做嘢是另一片天,找回 X 太,XX媽咪以外的自己

子爵府

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔知講咩好
太不負責任咁既男人
呢刻化悲憤為力量
要求個男人俾錢養
而家要諗屋
拍拍羅友走好賤格

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

如果改變吾到,咁都要向前走。計劃下黎緊要點養大個仔
.........................................

首頁
45678...20

尾頁

跳至