自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

minniemouse131 發表於 22-4-28 12:15
如果可以重來,唔會結婚,搵到個啱嘅,一直同居,分手時冇麻煩,唔會生小朋友,一生咗之後就窮一生照顧,教 ...

長期同居唔結婚,係好自由。但當愛人去世,自己什麼都不是,冇繼承權, 死亡證都唔攞唔到。
生唔生小朋友都會人老珠黃,孩子長大,就多一個朋友咁,自己有儲備,就唔會係負累。

大宅

無話可說 發表於 22-4-28 10:30
唔結婚會悶,有個伴好d!但真係唔鍾意小朋友就唔好生,尤其是而家物質主意太強,社會又唔穩定!我成日都話 ...

你個仔都大,苦盡甘來,可以開始享受下生活了。

男爵府

erumic 發表於 22-4-28 08:53
咁你找到嗎?

當我這樣講,你認為呢

大宅

我要返工,無工人,無長老

湊住一個小朋友,一個大朋友,仲有一隻狗

每日都過得好忙碌,每日都好想爆炸式咆哮

我都有諗如果無左佢地,可能我既生活會好過d

有d野未發生,憑幻想一定覺得好完美

但到真係無左佢地,我既生活係唔係真係好似想像中咁自由自在,開開心心

既然無得返轉頭,就向前看

小朋友帶俾自己既唔通真係連一dd開心都無?

每日小朋友帶俾自己既驚喜,都可以令自己開心一點點

男爵府

回覆樓主:

以前有個朋友只係同居唔結婚唔生小朋友, 開頭覺得佢哋好奇怪, 原來係最聰明既做法

如果可以再黎多次, 我都會係咁樣揀

大宅

如果生就真係唔好諗有咩野回報,佢哋出身後唔問你攞錢洗已經好好

大宅

Xmas吸收勳章 BK Milk勳章

Lillianlillian 發表於 22-4-27 21:23
什至唔結婚(同一個人 耐咗 冇乜感覺)狗都唔養(依家要湊住隻老狗)

自己搵 自己洗 無憂無慮

近這半年我都有咁嘅感受,本身疫情關係,再加上大囡過去幾個月爆嚴重濕疹,晩晚都瞓唔到覺,見到好心痛,我的精神幾乎崩潰,好似生佢哋出嚟要佢哋受苦咁。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Lillianlillian 發表於 22-4-27 21:23
什至唔結婚(同一個人 耐咗 冇乜感覺)狗都唔養(依家要湊住隻老狗)

其實好多人都經歷過,小朋友越來越大就會好舒服㗎啦。 我自己基本上一個人湊大兩個仔女,老公要搵食,都幫唔到手。自己要放鬆啲,開心啲,日子就好快過。加油

男爵府

raylife 發表於 22-4-28 12:44
當我這樣講,你認為呢

好奇想知係點樣嘅人?我都想「進修」下自己

大宅

2024年龍年勳章

冇嘢係完美。當你冇結婚冇生仔時,你又可能後悔呢。

向前看,凡事只向好處諗,會活得開心好多。改變唔到嘅事,就改變吓自己心態,正面面對。

大宅

回覆樓主:

有有有的煩,冇又有冇的煩
可能樓主對自己要求較高,俾左不必要既壓力自己
睇下能否換個角度,調較生活既步伐

象牙宮

幸運是對手 發表於 22-4-28 12:39
你個仔都大,苦盡甘來,可以開始享受下生活了。

都未出黎返工,而家仲係點都未知,一樣有野擔心,只不過生活上輕鬆d啫! 要真正享受生活,要等佢返工,搵到錢自己生活,先至安樂了

男爵府

erumic 發表於 22-4-28 13:22

好奇想知係點樣嘅人?我都想「進修」下自己

你在哪個層次,你會遇上哪個層次的老師。 假如找不到更上一層樓的那個老師,不是自己懷才不遇,而是自己沒進步過。 應自我努力。

珍珠宮

無話可說 發表於 22-4-28 13:30

都未出黎返工,而家仲係點都未知,一樣有野擔心,只不過生 ...

父母長憂99,唔好以為仔女大晒就安樂晒 朋友話仔女大晒出來工作或結婚生小朋友,唔同階段有唔同憂慮,細時怕養唔大,大左又驚學壞,無學壞又擔心佢其實嘢,人生有起有跌,要學識放下,平常心,一系就無兒無女一身輕

公爵府

2024年龍年勳章

聽到香港有幾十萬獨居長者、你唔擔心咩?

象牙宮

hellomiki 發表於 22-4-28 13:37
父母長憂99,唔好以為仔女大晒就安樂晒 朋友話仔女大晒出來工作或結婚生小朋友,唔同階段有唔同 ...

咁我又唔會憂心幾十年,無咁好氣
唔同階段係有唔同擔心,慶幸我仔身體唔差,唔係成日病,讀書中等,無學壞,只係個人懶散求其d(唔知似邊個?)自問都盡左基本責任,我又唔算100分媽媽,所以心足就算了!但求讀完書,有份穩定職業,不愁生活就得架喇!我同老公會自己搞掂,唔好煩我地要我地做老工人

侯爵府

Lillianlillian 發表於 22-4-27 21:46
如果無小朋友, 想離婚 都容易D
又或者, 如果無 小朋友, 無咁多嘢煩, 少D機會想離婚

小朋友係婚姻嘅考驗

侯爵府

無話可說 發表於 22-4-28 13:46
咁我又唔會憂心幾十年,無咁好氣
唔同階段係有唔同擔心,慶幸我仔身體唔差,唔係成日病,讀書中等 ...

心態一樣

我唔比負擔你,你都唔好要我做老工人

男爵府

KTKTKT5 發表於 22-4-28 00:07
有仔女嘅好,係將來六七十歲兒孫滿堂先睇到

六七十歲個陣,都係大時大節先見到,前半人生日日辛苦,到後半人生一年開心得個十幾日,其實都唔係咁值

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Lillianlillian 發表於 22-4-27 21:46
如果無小朋友, 想離婚 都容易D
又或者, 如果無 小朋友, 無咁多嘢煩, 少D機會想離婚

你以上講的每一句, 都係我心聲

好後悔結婚....

但係你點諗都冇用, 不如唔好諗... 盡量搵野令自己好過 d...

我算好彩, 有 99 幫手湊, 我可以去返半日工, 但要睇面色呢, 要受氣呢, 要求人呢.... 唉, 如果係自己呀媽又好 D, 但我媽又唔肯, 女又唔跟佢... 我都唔理咁多, 求人就求人啦, 有得比我鬆半日, 受氣都冇辨法....

大事化小, 小事化毛.........

首頁

尾頁

跳至