自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

講個仔叻都叫正常丫,我身邊有兩個朋友,一個成日讚個姨甥好叻,另一個就講老公個呀叔有幾叻

MeiCheLin    發表於 22-6-20 12:28

伯爵府

見Fb post 成績表,拎咗咩獎,參加咩奧數比賽,認字比賽之類都唔少

子爵府

初初我會回應「好叻呀」,後期我直頭當睇吾到,吾回應…

一個連基本禮貌都無嘅小朋友,學術層面叻又點,同我都無任何關連!學術嘅知識,我响Google 打幾粒字就乜都有啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有呀,好記得媽媽谷有位媽媽話自己小朋友報K1,之前有報playgroup,話要三四百蚊一堂,又或者再貴D。佢話自己報左好多間幼稚園,有卷幼又有私幼,又話自己就算有offer都唔會要,有媽媽問佢點解,佢話想攞經驗,睇下自己小朋友能力去到邊,話佢target區外名幼,我都有D興趣想知佢小朋友最後去左邊間幼稚園讀。

我另一個舊同事,佢小朋友幼稚園讀名幼,升左傳統龍校,DSE 5科5**,人地冇喺FB哂,係我八卦想知先問佢

另一個舊同事,佢兩位小朋友考入入名小,都冇哂

我覺得鐘意哂既家長都偏向高調,愛面子

大宅

回覆樓主:

無仔既就攞侄/外甥黎晒 最經典係呀囡小學個老姑婆班主任 係面見家長會度晒

男爵府

Sweetbabymom 發表於 22-6-18 01:06
見Fb post 成績表,拎咗咩獎,參加咩奧數比賽,認字比賽之類都唔少

朋友又係成日post FB 成績表,連考試測驗卷都post,當然係好成績時啦,但升中入左band 2尾之後就靜哂,親友又係成日係whatsapp group度講考到第二名,今次又考第一等等,當時我們都有讚佢好叻,一定入到band 1學校,但原來係全班,不是全級 ,到升中又係入到band 2尾之後無再講啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我表弟同佢媽(我姨)講個仔因為太叻所以可以跳班直升小學,但照我所知佢係因為轉左讀國際學校,所以班級唔係我哋香港咁樣計,又同佢阿媽講佢哋「名城」係豪宅,我阿姨真係以為個仔吐氣揚眉,每一次聚會都不停吹噓佢個孫可以跳級同埋佢個仔住千萬豪宅!
我諗住一年見一次所以盡量都忍住唔篤穿佢
其實而家千萬豪宅處處都是,真係只可以呃啲無知婦孺

子爵府

回覆樓主:

有,某親戚。以前上親屋企作客例牌講到個女點叻法,跟口暗示我地讀書麻麻 (事實唔係)。佢地一注獨中生咗個 又乖又叻嘅女係事實,但唔駛次次講架。佢女有時睇到都面露尷尬

侯爵府

回覆樓主:

我反而有朋友好鍾意講自己點叻點叻

子爵府

有呀!成日讚自己個囡好靚,好鐘意做功課做練習咁

大宅

好記得呢到有一個,呢期不停曬仔

男爵府

有好朋友報喜不報憂,成日講到屋企好,一切安好,其實唔講唔好既事唔想令人擔心,又唔係壞事既

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

20150618bb 發表於 22-6-17 13:16
非常怕.........以為係佢個仔至叻

戥佢高興,可能真叻。咁我都識到叻人

伯爵府

朋友仔女叻,係替佢地開心,不過唔好太over

子爵府

回覆樓主:

有,仲會明踩其他小朋友來抬高自己個仔

子爵府

梗係有啦
聽完就算

琥珀宮

回覆樓主:

通常覺得自己一無是處,才會放大自己仔女長處。一笑置之,同呢種人少相處,實在太悶。

男爵府

人哋個仔真喺叻,我都高興。

伯爵府

回覆樓主:

反而係我身邊啲朋友,鄰居成日見到我都讚我仔好叻好乖

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

有呀, 朋友成日曬佢個仔出黎好煩. 佢個仔真係叻, 有錢, 讀國際學校, 課外活動玩得好叻, 成日去富貴旅行, 話個仔成日去playdate 但轉頭有好多補習, 話個仔中文差不過讀中文考既xx證書合格囉....

首頁
45678...9

尾頁

跳至