自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

冇遲一年,學業佢冇問題,係身高有D差距,佢話自己身高中等偏矮少少。

珍珠宮

purple308 發表於 22-7-11 16:27
所以都係幼稚園留多年 訓練多d 希望佢建立到根基先?

好坦白講,如果現在小朋友同同齡人相差有啲啲距離嘅話,上到小學你一定要更加俾心機,時間,金錢先追到,默書測考排山倒海咁嚟,冇人會遷就教得慢嘅時候,成績就會令佢失去自信(尤其私校會教得快啲,所以前面叫你唔好考慮)你和小朋友係咪都已經ready?雖則幼稚園重讀喺好多人眼中好無謂,但你可以襯住呢一年,同佢預習小一課本啲內容㗎,到時上小一咪可以更好銜接。你如果覺得佢有機會上到小學遇強愈強嘅,就當然唔好浪費時間重讀K3,但如果成績一直比人落後嘅話,係人都會氣餒的。即係,你想落場比賽有機會贏,梗係希望啲對手係弱啦,但如果對手一直比你強,你只能喺後面追。

子爵府

如果遲緩要睇下邊方面,對症下藥,除左學校、出去訓練,屋企亦要想辦法幫小朋友,但唔係硬性訓練,而係睇佢有咩興趣,例如角色扮演,就用角色扮演去幫小朋友認知、大小肌、自理等,香港學術係超前,如果唔係特別聰明或者屋企經常input學術知識,要調整一下心態,有時唔係小朋友跟唔到,係佢未係時候,好似我個女k2上學期,未滿4歲已經要寫字,佢因為小肌發展未到,唔肯寫,即使教佢扶佢手寫,佢都唔願意寫,奈何學校老師係唔會點體諒,好彩去到下學期,突然開竅,出乎意料,雖然未到好靚,但唔需要我提,堅持自己寫已經好好

男爵府

purple308 發表於 22-7-9 23:24
細b小朋友係咪通常都遲一年入學?
如果發展遲緩
會重讀k3 定係 照升小一 真係跟唔上先小學重讀?

細b唔一定要重讀,但發展遲緩要揀適合的小學。

男爵府

Moti 發表於 22-7-11 17:01
好坦白講,如果現在小朋友同同齡人相差有啲啲距離嘅話,上到小學你一定要更加俾心機,時間,金錢先追到, ...

認同,超前教育下,小學考試默書唔係個個小朋友都可以輕鬆面對

子爵府

2018復活節勳章

mizuho 發表於 22-7-11 09:38
當年升小學時有考慮過,同老師傾完覺得可以升,當時主要係覺得留一年buffer將來隨時可以用,可以大學時做Ga ...

我的兒子是十二月出生,當年幼稚園時經常討論究竟是否需要在K3讀多年做小一大B。但老師意見是讀得到就由他讀,那一年可以做將來的buffer, 可能有用。但當時仔有個女同學,老師就建議她讀多一年才上小一,因為課程追不上。

所以考慮大B細B,最好是參考老師的意見,她們時常接觸小朋友,有專業見解。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SoHappyTsoi 發表於 22-7-10 09:45
發展遲緩係咪只係因為細B嘅問題?定係仲有其他原因?
大B細B都可以發展遲緩
有啲細B係好叻,仲叻過啲大B

認同,發展遲緩同大細B無關,我仔之前讀兼收幼稚園,發展遲緩大仔B都有,應該睇小朋友能力,唔好睇月份大細。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jumama2000 發表於 22-7-11 20:49
我的兒子是十二月出生,當年幼稚園時經常討論究竟是否需要在K3讀多年做小一大B。但老師意見是 ...

小學跟唔上唔一定係細B,唔好用月份判斷小朋友能力,有d細B好叻架。

男爵府

15週年勳章

如果發展遲緩

我女 12月出世
選擇左遲一年
唔想佢太早讀書
我冇話要佢有好高成就
成長開心 &做個正直既人就可以

男爵府

Moti 發表於 22-7-11 17:01
好坦白講,如果現在小朋友同同齡人相差有啲啲距離嘅話,上到小學你一定要更加俾心機,時間,金錢先追到, ...

你又講得好岩喎
令我諗通咗啲嘢

子爵府

2018復活節勳章

kittylam 發表於 22-7-11 21:01
小學跟唔上唔一定係細B,唔好用月份判斷小朋友能力,有d細B好叻架。

同意,以出生月份及性別定學習能力是偏見。

子爵府

如果發展遲緩

我哋兩個都係12月
其中一個, 跟的辛苦
其中一個,一直維持全級前20

真係好似乎小朋友本身是否有興趣讀書

大宅

jincaiyan 發表於 22-7-11 23:46
我哋兩個都係12月
其中一個, 跟的辛苦
其中一個,一直維持全級前20

兩個都做細B?

珍珠宮

我女12月尾。。幼稚園老師話佢完全跟到。。佢學術程度係 ahead of cirriculum..
佢人又高大。。係班上最高既幾個。。根本無可能做超大B.. 會好異相。。
但可惜佢考直資完全考唔到。。
有人問我會唔會 repeat K3 再考。。
我唔會。。repeat 都唔一定可以考到。。無謂浪費一年。。

子爵府

fishg 發表於 22-7-12 08:47
兩個都做細B?

跟的辛苦個個已經中一
另外一個p.4

大宅

回覆樓主:

我女12月中,比佢做細B.今年K3畢業,一般村校,唔覺得佢跟唔上。

大宅

回覆樓主:

我女細b, 足兩歲就讀N 班,跟住轉校repeat K1!細B直上肯定跟到嘅,但做大B輕輕鬆鬆小朋友又自信啲,今年考小一好多吾錯Offer(emoji)我覺得repeat K1最好,小朋友細啲唔會有負面感覺

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

視乎佢能力,有D細B又真係醒嘅
我自己仔12月我就比佢做大,仔比較慢,唔想佢做隊尾,寧願佢做隊頭

男爵府

藍眼 發表於 22-7-12 17:52
視乎佢能力,有D細B又真係醒嘅
我自己仔12月我就比佢做大,仔比較慢,唔想佢做隊尾,寧願佢做隊頭 ...

yes,特別係男仔,預期佢追得辛苦,不如比佢帶頭仲好

伯爵府

teresayan07 發表於 22-7-12 08:57
我女12月尾。。幼稚園老師話佢完全跟到。。佢學術程度係 ahead of cirriculum..
佢人又高大。。係班上最高 ...
咁不如p2 考插班好過

首頁

尾頁

跳至