自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

傻太 發表於 22-7-16 16:06
降職後其他同事點睇你?
我都係降職減薪,總是覺得其他人背後話我無鬼用咁
...

完全冇睇吾起。我的資歷實力人人睇到,吾係做吾到野比老細降職。大家都知我係為左陪仔女。更何況接我手的差吾多10年啦,仲末做到我當年最叻時的業績。

男爵府

heily123 發表於 22-7-16 10:06
你這個我都試過,一到星期日下晝情緒就開始嚟, 有一次同小朋友玩玩吓遊戲隻眼唔覺意流眼淚,我就知道自己壓 ...

咁你都好嚴重喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

yanyan-mummy 發表於 22-7-16 15:05
記得你之前做學校幾好㗎,點解會轉做秘書嘅?因為offer好啲?

我都重係學校做架..
不過係做創辦人既秘書...

我都唔知點解會做左....
OFFER一D都唔好...

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

月希 發表於 22-7-16 19:32
我都重係學校做架..
不過係做創辦人既秘書...

即係同一間學校,只不過轉左職位?offer吾好吾可以拒絕?

珊瑚宮

yanyan-mummy 發表於 22-7-16 20:10
即係同一間學校,只不過轉左職位?offer吾好吾可以拒絕?

唔升...D野都係我做..

因為我個位有D怪的...
本來係clerk...但一直做緊半個秘書..
雖然有人話我好似比人搵笨..CLERK價做秘書野..
但係當時其實好唔錯的..因為有乜活動...OFFICE都唔會預我幫到手...
因為我同秘書都有機會被叫走去做其他野...
變左...其實我會少左D我唔鍾意既duty...
而且之前唔係真係秘書..好多野我都唔駛真係負責...準備好晒就OK..
掉番比秘書就OK...我唔會有乜大責任....
但今年秘書轉工....

聽講....
本來係想請番個秘書...我再幫手教個秘書做野的...
但...請唔到人...又唔可以吉左個位...
結果就我上囉....

就算我唔上....我就會係...
一直文員title...但就做秘書野重要負責果隻....

升左..起碼叫做升左..同比平常每年renew contract時加多少少人工...
雖然依家個title同人工..唔岩數...

但係工作環境OK...近屋企..
工作內容自己又handle到...
唔做又好似有D可惜...

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

月希 發表於 22-7-16 20:52
唔升...D野都係我做..

因為我個位有D怪的...

原來係咁,雖然工作量可能大左,責任多咗,但係阿Qd諗,都叫做升咗,人工加咗少少,始終近屋企,工作環境OK,同事又OK嘅工,都唔容易搵,希望你之後一切順利

大宅

同人拍住做生意,跑數/工作壓力大,不過工作超級時間自由,仲有空餘時間做part time搵外快。我以前都係低層文職,把握到一個機會而家升呢做咗partner

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

heily123 發表於 22-7-14 16:57
我唔涯得壓力,只係做一d低壓文職工作。除了ftm, 會唔會多數都係中高層?
...

我有牌,係ngo做份半職。好輕鬆。鐘意既晤介意參與多d行政工作或做多少少有興趣既活動。同事成日覺得我晤怕蝕底,老細又覺得我好盡責,我自己就甘諗,做得開心又咩所謂。最近又加人工了又可以做d以前未做過範疇。呢個年紀,梗係搵份輕輕鬆鬆既他條工,大仔都18歲,老公份工又係鐵飯碗,仲博咩。

男爵府

回覆樓主:

低層唔一定壓力細,我都係萬7蚊人工的低級平面設計師, 但公司成日將重任交給我,如果做唔到,會令公司無法舉行展覽會,同埋設計宣傳單張&海報要求好似一田咁靚

珊瑚宮

yanyan-mummy 發表於 22-7-16 21:51
原來係咁,雖然工作量可能大左,責任多咗,但係阿Qd諗,都叫做升咗,人工加咗少少,始終近屋企,工作環境O ...

係丫..所以好雞肋的....

真係好好彩先搵到份咁近屋企....
時間又好..工作又唔會辛苦既工..

加上我仔已大專....
基本屋企冇乜野要我理...
唔返工...真係日日係屋企唔知做乜好..
又唔係以前...同朋友約埋可以飲早茶由9點飲到下午1點...

雲母殿

月希 發表於 22-7-17 10:57
係丫..所以好雞肋的....

真係好好彩先搵到份咁近屋企....

我都係咁話,我仔女都大個,冇返工好似吾知做乜好,一日流流長,返工就充實好多而且又有糧出,最緊要份工吾辛苦冇壓力,人工少d都冇所謂

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

blinknogood 發表於 22-7-14 20:36
例如我而家份工,要大學畢業,但人工只有26k, 應該同學歷不成正比,不過工作他條冇壓力,一個星期要做嘢時 ...

你係咪三大畢業?我都有學位,但做極嘅工都唔過20k, 小朋友又升小真係唔想做!或者搵半職但好難有上午

大宅

占妹 發表於 22-7-18 07:38
你係咪三大畢業?我都有學位,但做極嘅工都唔過20k, 小朋友又升小真係唔想做!或者搵半職但好難有上午
...

HKU

珊瑚宮

yanyan-mummy 發表於 22-7-17 11:24
我都係咁話,我仔女都大個,冇返工好似吾知做乜好,一日流流長,返工就充實好多而且又有糧出,最緊要份工 ...

都唔係人工少D冇所謂架..
都唔可以太低....
同埋依幾年..私己倍增...
見到D數字都幾開心...

估唔到..10幾年冇做野...
出番黎做野感覺都幾好...

大宅

seaman1982 發表於 22-7-14 17:40
呎兩年疫情冇做野。但之前一直都係做低級文員,轉過幾份都係。唔止一次比人問,你學歷同經驗都唔係差啫,點 ...

夠坦白

雲母殿

月希 發表於 22-7-18 08:41
都唔係人工少D冇所謂架..
都唔可以太低....
同埋依幾年..私己倍增...

其實返工有目標又充實同埋有滿足感,而且仲要係感覺到原來自己都可以儲到錢喎,每個月出糧就好開心

珍珠宮

BK Milk勳章

蚊毛 發表於 22-7-17 10:26
低層唔一定壓力細,我都係萬7蚊人工的低級平面設計師, 但公司成日將重任交給我,如果做唔到,會令公司無法 ...

點解唔轉工?

珊瑚宮

yanyan-mummy 發表於 22-7-18 09:09
其實返工有目標又充實同埋有滿足感,而且仲要係感覺到原來自己都可以儲到錢喎,每個月出糧就好開心 ...

係丫...出糧果下真係好開心..
跟住自己買野比自己時會更爽手..
雖然我老公以前都冇限制我洗錢同買野..

不過唔係自己搵番黎既錢....總係會就住就住咁..

雲母殿

月希 發表於 22-7-18 10:02
係丫...出糧果下真係好開心..
跟住自己買野比自己時會更爽手..
雖然我老公以前都冇限制我洗錢同買野..

冇錯,我之前都係ftm,連開個冷氣都要問,果時諗如果係我交電費情形會唔會吾同呢使自己錢真係開心好多

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至