自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Nomos 發表於 22-7-28 19:46
自私,衰格,成日發脾氣比面色人睇
同其它小朋友出街時,又不遷就,分享,成日令氣氛很尷尬,失禮到暈

可能係獨生子?父母太重視

珍珠宮

坦白講..........父母言傳身教

男爵府

20150618bb 發表於 22-7-30 12:15
古語有話.......臭坑出臭草

冇品!完

男爵府

同其它小朋友出街時,又不遷就,分享,成日令氣氛很尷尬,失禮到暈

坦白講,就算仔囡幾差我唔會用衰格形容自己仔囡。我仔係SEN, 當年好難教,但係我只會同朋友呻佢好難搅情绪控制差,但我知自己都唔會十全十美,亦某程度覺得仔女係自己一面鏡子,所以我不斷反省自己及上親子課程增值自己,亦留意到正向教育嘅家庭,仔囡品格係會好一点。

男爵府

HappiMom 發表於 22-7-30 22:55
其實從留言已經可以看到父母是關鍵

同意!

茶類愛好者    發表於 22-8-2 11:12

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

屋企有人身教
定係住公屋區
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

你哋太好幫人教仔提建議
但其實身教,一言一行最重要

所以見到人哋仔女行為,品行差
唔駛多講,大人賴落仔女到,佢自己天生係咁,自己一啲責任都冇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Nomos 發表於 22-8-1 22:22
冇品!完

男爵府

回覆樓主:

唔好咩都賴父母教,小朋友出世性格已定,我其中一個未夠1歲,奶奶搵人算命已經話湊佢會好辛苦,絕對激死大人,另外兩個就好聽話(不同時間去算)。
我原本唔信但真係中哂!父母只可盡力幫佢改善都不一定有效

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ChaBean 發表於 22-8-1 20:09
唔好咩都賴父母教,小朋友出世性格已定,我其中一個未夠1歲,奶奶搵人算命已經話湊佢會好辛苦,絕對激死大 ...

因才施教可以引導吓,就算天生都有機會教好,例子係我一個堂細佬,阿叔喺佢出世後去批命,相士話堂細佬好聰明,好識賺錢,叫阿叔小心教,因為睇命格有機會變壞做偏門。而家我堂細佬係醫院專科護士,佢的確係好識賺錢,做好多副業,好識睇風向,流行咩就賣咩,佢眼光好好,通常都食到頭啖湯,佢賺得七七八八,其他人先跟風,所以大學時已經唔駛阿叔供佢學費。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 22-8-2 13:37
因才施教可以引導吓,就算天生都有機會教好,例子係我一個堂細佬,阿叔喺佢出世後去批命,相士話堂細佬好 ...

所以好憎人講咩父母係點仔女係點,小朋友咩唔好一定因為家長都係咁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ChaBean 發表於 22-8-2 16:30
所以好憎人講咩父母係點仔女係點,小朋友咩唔好一定因為家長都係咁
...

咁又有係父母身教出同樣嘅仔女,最好例子係我女興趣班嘅一個家長,佢打扮得好精緻,個女又係件件靚衫,平日好有教養好優雅,佢同我講過帶個女嚟學跳舞係因為個女係獨女,性格唔好,好自私又霸道,唔肯同人分享。後來有一次個家長因為老師計錯數,買少咗一套表演服裝,喺表演前一個星期派服裝時先發現,佢個女分唔到服裝,老師已經話表演前會補買番,個家長嚟接放學時發顛咁鬧老師,話俾晒學費點解會佢個女冇服裝,如果佢個女冇,其他人都要冇,唔可以得佢個女冇,唔知以為老師要佢個女唔著衫上台表演,當下我知道點解佢個女會學得自私霸道。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

細個缺乏引導,冇教佢做人既道理?
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

複式洋房

我係老師,成日見啲小朋友唔同個性,但一到家長日就彷然大悟,原來佢哋真係一家人

信我啦!身教真係無錯咖!

茶類愛好者    發表於 22-8-3 17:38

男爵府

再活一次 發表於 22-8-2 23:16
我係老師,成日見啲小朋友唔同個性,但一到家長日就彷然大悟,原來佢哋真係一家人

信我啦!身 ...

想同下如果小朋友係學校好乖,老師讚,好到不得了,呢d小朋友又何解呢?

首頁

尾頁

跳至