自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

男爵府

女皇駕到 發表於 22-8-8 15:01
我D牙都好差,早幾年上門牙有一個月痺左,後來仲發覺有D搖,嚇死我,後來睇牙醫洗牙,自己用心D刷,換左隻 ...

可以講下用邊隻牙膏嗎?

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kwhkwh 發表於 22-8-8 23:53
我以為你問大圍case, 所以我答你5知。但如果是我case, 我係玩一次深層(分兩邊做, 每次一邊)。而且我不知道 ...

咁多年我普通都OK呀,唔係咁驚,但係洗完深層之後,真係有睇牙恐懼症

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

yanyan-mummy 發表於 22-8-9 00:09
咁多年我普通都OK呀,唔係咁驚,但係洗完深層之後,真係有睇牙恐懼
JM, 5好介意我咁問。
如果你一直keep 住普通, 我假定你係marginal case 壓界入深層,正路之後 應該點都會好有信心轉回普通喎,點會怕深層又深層既?

講恐懼, 姑娘叫名我已經腳仔軟。。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

男爵府

rainpun 發表於 22-8-8 23:55
可以講下用邊隻牙膏嗎?

就係呢隻,用左我D牙肉真係無鬆過。
attach0/tmp/phpyOZHyP

男爵府

女皇駕到 發表於 22-8-10 14:38
就係呢隻,用左我D牙肉真係無鬆過。

你用幾耐見效呀?

男爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 09:08
我說是「護理」,不是「治療」,也沒有牙醫推介。

牙周病最最最快見效的療法是「深層清潔」,方式係點, 網 ...

男爵府

rainpun 發表於 22-8-10 20:16
你用幾耐見效呀?

果時我連埋醫生俾既漱口水,1-2星期已好好多,之後轉過一次牙膏,但感覺又差返,所以之後一路用呢隻。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kwhkwh 發表於 22-8-8 10:21
JM 你明我講乜。
我牙周病. 深層清潔後立即望鏡,牙肉腫脹真係大幅改善。
之後牙肉流了一個星期血, ...

JM 我體會同你一樣, 每次去見牙醫都想死,
工具用盡以為刷得好乾淨, 第二日俾牙醫窒, 又話再係咁唔睇你
委屈死 開刀生三個都無咁辛苦

kwhkwh    發表於 22-8-11 01:33

侯爵府

blackberry 發表於 22-8-10 20:38
JM 我體會同你一樣, 每次去見牙醫都想死,
工具用盡以為刷得好乾淨, 第二日俾牙醫窒, 又話再係咁唔睇你
...

整牙果幾年,我有點心理不平衡。到現在, 牙E 說口腔狀況OK. 我都係怕得要命。
牙科收費貴,仲要忍受埋牙E 幾年的左挑右剔你牙不乾淨。我個牙E 仲要衰多野,就係痛,無論做乜都係痛,連打支麻醉針都係痛到入心入肺。有一次幾乎想彃起身問佢你係米玩野呀. 痛呀。
每次做完收費, 條氣好5順架,貼心買難受。
但見到副牙同D 牙肉靚靚仔仔,有信心到6X 歲時仲有力氣食野,當豪俾個牙E 啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kwhkwh 發表於 22-8-10 21:19
整牙果幾年,我有點心理不平衡。到現在, 牙E 說口腔狀況OK. 我都係怕得要命。
牙科收費貴,仲要忍受埋牙E ...

我個牙醫打麻醉針亂拮,每次打三四針,但佢竟然洗我冇打針個位,真係如你咁講兩腳一伸,洗完抑鬱幾日

kwhkwh    發表於 22-8-11 01:32

侯爵府

blackberry 發表於 22-8-10 22:46
我個牙醫打麻醉針亂拮,每次打三四針,但佢竟然洗我冇打針個位,真係如你咁講兩腳一伸,洗完抑鬱幾日 :pit ...
我明呀,真係好鬼死痛。亦都因為咁,每次刷牙, 同自己講, 你寧願自虐定被虐, 然後乖乖刷牙。。。
我深層洗牙, 牙E 打左麻醉針, 點知, 藥效未到,牙E 就一野吉下去,嘩,痛到啤一聲,個牙E 夠膽死問, 係米痛
JM 你介意講下你咩事咁大獲被牙E 整治

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kwhkwh 發表於 22-8-9 01:04
JM, 5好介意我咁問。
如果你一直keep 住普通, 我假定你係marginal case 壓界入深層,正路之後 應該點都會好 ...

我應該係嚴重果隻,本身只係普通洗,但牙e發現牙逐年變差,有幾隻仲鬆左,所以轉介牙周病專科,而家深層洗完係乾淨左,不過變得敏感冇力感覺令我怕怕,所以絕對怕再次深層洗

侯爵府

yanyan-mummy 發表於 22-8-11 00:00
我應該係嚴重果隻,本身只係普通洗,但牙e發現牙逐年變差,有幾隻仲鬆左,所以轉介牙周病專科,而家深層洗 ...
講嚴重, JM 你應該不會嚴重得過我(我後續攪左好多野, 條件係要牙肉腫脹受控,要有收縮)。起碼你牙E 冇見你口腔立即斷到症,我係打開口後已經叫我走, 睇牙周病專科。
咁深層前牙E 有冇同你「度牙袋」?
我假定有, 5個月後檢查佢會同你再度一次, 睇下有冇改善既,又好正路, 應該會有改善。
由我深層完, 到我剛剛keep 住呢幾年普洗, 洗完後,牙係變得敏感冇力(大概熬一星期),不過我就5多清楚係米我先會係咁。。。

大宅

回覆樓主:

你們分享真好,令我更明白清潔牙齒。
如.見到下面門口內面有牙石,請問普通牙醫洗牙可ok嗎?

子爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 09:52
JM 睇左E生未? 未就快去睇。
牙周病會導致牙肉萎縮,牙肉一旦萎縮,很多牙科療程就會受阻。
最恐怖的是「牙 ...

我就比牙醫話我刷牙太力令到牙肉萎縮。細力又驚唔乾淨,請教可以點洗呢?
最近因為有隻補過大牙甩咗(補系因為上牙給住下牙,長時間磨擦令到下牙內中間蝕咗,如果唔補有時食嘢如麵包食入隻牙入面會麻痹)。走去補。牙醫話我隻大牙有一條線裂咗喎,叫我剝牙後做假牙或值牙。我唔肯剝其實唔覺食嘢有大影響。叫牙醫同我補佢又話補咗都無用。我都想揾另一個醫生再睇下又唔知點揾,有無jm們可以介紹一下?

子爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 10:15
牙刷(我俾牙E 望下,睇下是否OK)、牙縫刷(兩個型號), 我牙E 不建議用電動。
牙膏、漱口水我現在用兩款,其 ...

請問你用邊款漱口水 同邊款牙刷?

侯爵府

1999 發表於 22-8-11 01:27
你們分享真好,令我更明白清潔牙齒。
如.見到下面門口內面有牙石,請問普通牙醫洗牙可ok嗎?
...
真心,如有牙石,快去睇牙醫。牙菌膜對牙肉傷害唔係講笑,出現病徵的治療費用係幾何級數上升。
正路牙醫會建議治療方案的,稱職的牙醫會因應情況,決定是否建議專科。
亦只有牙醫先可以有資格俾建議你。

侯爵府

李家承 發表於 22-8-11 07:31
請問你用邊款漱口水 同邊款牙刷?
我開頭講得好清楚,不推介牙醫/產品。
稱職牙醫會針對病人需要/治療目的建議產品,而且會指示使用方法。

侯爵府

ychan^ 發表於 22-8-11 01:44
我就比牙醫話我刷牙太力令到牙肉萎縮。細力又驚唔乾淨,請教可以點洗呢?
最近因為有隻補過大牙甩咗(補系 ...

此post 用意希望各位注重牙齦護理,不推介牙醫/產品。病向淺中醫。
你牙醫應該要教你點樣潔齒。
先講你大牙,你今日大牙覺得食野冇問題,但有時因故麻痺己經係問題。還有考慮左右牙齒,老實講,你食野有時痛,或多或少你會就住或者改變咬合習慣唔好讓牙齒再痛,變相令左右牙齒受力或加深壓力,影響埋佢哋。
牙醫一般在診所貼有牙e學歷,例如牙周、矯齒等等,視乎需要選擇。

首頁
45678...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊