自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

我有一班大馬華僑朋友,當地屋大又平,地方大要駕車,但生活費不高,多人識廣東話,醫療都不錯,佢地這幾年已退休,日日玩樂打golf。

第二家園計劃是移民居留,無得入籍。

男爵府

回覆樓主:

我鐘意新加坡,唔會去馬來西亞

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

vincymama 發表於 22-8-27 16:16

我今年5月過咗來,已經3個幾月。大馬退休是一流的,住屋 ...

請問你買邊區?house定apartment?

男爵府

moma1023 發表於 22-8-28 11:10
聽落又好似幾唔錯喎,但係醫療衛生各方面OK嗎?退休我反而最憂心係呢樣嘢。
我一路對馬來西亞印象一般,係 ...

馬來西亞的醫療超出我想像,我去過私家醫院設備和香港養和醫院同一model ,價錢是一半不到。
工作文化是不太講效率,假期又多,星期五下午差不多已經不做事,而且容易出錯,他們對人出錯很包容,所以要找華人做事比較放心及負責,能用三種語言是他們長處。

男爵府

kit2004 發表於 22-8-28 12:02
請問你買邊區?house定apartment?

香港人大多住apartment 比較啱,有保安,商場,會所,停車場,自己露台,對我們來說有1500呎已經超正。
House 太大又有樓梯,沒有工人太辛苦。去過本地朋友地屋,有花園有漁池,但唔啱我,我非長住,喜歡周圍走。
我住 Damansara區

伯爵府

kit2004 發表於 22-8-26 20:18
老公想退休移民去馬來西亞, 呢排係咁睇youtube嘅馬來西亞新樓盤, 佢睇到好想去,其實我對馬來西亞印象麻 ...

仲記得馬尼拉事件嗎?
香港真係咁討厭? 自己人都唔團結,唔努力唱好香港,梗係唔會有進步

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

vincymama 發表於 22-8-28 12:15
香港人大多住apartment 比較啱,有保安,商場,會所,停車場,自己露台,對我們來說有1500呎已經超正。
Ho ...

已經過左去?
移民,旅居,各地各有好壞,最緊要揀啱適合自己嘅

珍珠宮

回覆樓主:

主要好睇你住邊區,我親戚住吉隆坡已經幾十年,我都過去住過一排,生活治安都 ok 嘅,物質不過唔會係香港咁富足,娛樂唔會有香港咁多。夜晚除咗夜市宵夜,無地方去,選擇少過泰國。生活物價唔算太高,退休過去,都 ok 嘅,但預咗有啲嘢會比香港、新加坡差啲。

男爵府

MM2H 發表於 22-8-28 12:28
已經過左去?
移民,旅居,各地各有好壞,最緊要揀啱適合自己嘅
...

我5年前已取mm2h, 剛過來渡假3個月。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

vincymama 發表於 22-8-28 12:15
Ho ...

apartment比較安全,但我地鐘意種花養狗養魚house比較適合,不過真係要試住下先,謝謝你的資訊

水晶宮

flowerbabe 發表於 22-8-28 12:19
仲記得馬尼拉事件嗎?
香港真係咁討厭? 自己人都唔團結,唔努力唱好香港,梗係唔會有進步
...

請問關馬尼拉咩事?退休想住得舒適d有咩問題?之前我地有睇西貢樓但真係好貴,如果要慳住使咁退休黎做乜?做人太辛苦吧

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

flowerbabe 發表於 22-8-28 12:19
仲記得馬尼拉事件嗎?
...

你應該搞錯咗兩個唔同國家。

男爵府

vincymama 發表於 22-8-27 16:16

我今年5月過咗來,已經3個幾月。大馬退休是一流的,住屋 ...
真係佩服你的勇氣. 其實馬來西亞都好熱不過的人我就喜歡泰國人多的. 個邊疫情如何?

男爵府

licpd 發表於 22-8-28 13:30
真係佩服你的勇氣. 其實馬來西亞都好熱不過的人我就喜歡泰國人多的. 個邊疫情如何?
...

其實這退休計劃,5年前已經開始實地考察,比較過不同地方,是深思熟慮不是勇氣問題。
天氣方面,這邊的熱主要在11點至3點,這段時間留在室內就冇問題。早晚大約25度,所以好多露天茶室,食早餐或晚餐都沒有冷氣,不會出汗。
自4月開放後,5月取消室外口罩令,加上報復式消費及本地遊,確診數字也不斷上升,但死亡數字不高,單位數至低雙位數。在這個月我識身邊的人有6個中招,未計佢地屋企人。我也曾做咗密切接觸者,自我隔離及每日做快測,1星期都係陰性就自我解放

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

半生緣 發表於 22-8-26 20:40
有乜理由移民去比香港更差嘅地方?

哩句真

伯爵府

我有fd係馬來西亞華僑
馬拉人好懶,政策全部傾向馬拉人,貪污都嚴重
我後生時會去佢屋企住幾個禮拜玩下
玩係絕對ok
退休長住就唔會

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

以我所知,香港人去馬來西亞無移民,只有移居,先要擺一舊錢過去做人質,而你去到係唔可以打工,只可以開公司。福利都無乜,唯一優點係紙水低,錢會見駛啲。我老公早2年都有研究過去,仲去聽埋講座,又過去玩過同睇樓盤,但後尾打消左個想法。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

行一轉馬拉超市, 以為時光倒流30年, 去住真係無可能

大宅

畀面勳章

kitbebe 發表於 22-8-28 16:33
行一轉馬拉超市, 以為時光倒流30年, 去住真係無可能

你去過pavilion maluri aeon 果d超市未

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

kit2004 發表於 22-8-26 20:18
老公想退休移民去馬來西亞, 呢排係咁睇youtube嘅馬來西亞新樓盤, 佢睇到好想去,其實我對馬來西亞印象麻 ...

嗰邊嘅生活比香港平淡好多,要先做好心理準備

首頁
45678...11

尾頁

跳至