自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

黑白豬 發表於 22-10-5 21:17
我試過讓座俾個70歲以上,幫個孫咩住大書包既阿婆坐,點知佢轉個頭讓咗俾佢個約小三既孫坐(個書包繼續由阿 ...
呢d又真係會好後悔讓,因為根本無意義!

珍珠宮

無限城 發表於 22-10-5 17:35
啱啱係FB睇左個post又係因為讓坐問題搞到火車開唔到

我自己主要會讓坐俾長者、傷殘、孕婦、手抱小朋友等等 ...

手抱會讓。

複式洋房

唔會啦

子爵府

回覆樓主:

呢D無話對錯好小事,我有時見人步履我會讓坐,有時太累見到婆婆也力不從心,不過我覺得最賤格人就是D拍片人,乜Q乜Q都拍片。

大宅

skmibb 發表於 22-10-5 21:17
我去過台灣,啲人真係會讓座俾小朋友啊!我都唔好意思。

咁哩個入鄉隨俗,好似去日本扶手梯企定係靠左唔係靠右一樣

但哩度香港嘛,唔讓唔洗發爛渣,香港有自己一套嘛,同埋你有冇咁嘅需要

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

唔會囉,小朋友都座唔定嫁啦,出街有幾辛苦呀
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

唔會讓,冇需要。會讓比老人,大肚,傷殘。

珍珠宮

我無讓,也不用別人讓俾我D仔女。我們習慣企位,幾個站很快到。

子爵府

回覆樓主:

唔好跟車太貼

「台灣媽媽群組」資訊稱當時「台灣媽媽」先用英文禮貌詢問了「博愛座(關愛座)」的人是否願意讓座,「對方也願意了」,於是小孩詢問媽媽「博愛座」的事,「台灣媽媽」則教孩子老弱婦孺定義,但「旁邊跟讓座無關的香港人聽到媽媽用國語教孩子要讓座給小孩,就很不爽的指著媽媽說為什麼一定要讓小孩,然後開始拍媽媽拍小孩」,稱「請同理一個做父母的心情,你對我怎樣我沒有關係,但你為什麼要拍我的孩子?於是才有後面這件吵架的事」
「台灣媽媽」續說,「或許香港博愛座的定義不同」,沒有勉強任何人讓座,而且她只是在跟自己孩子說話,卻被別人轉身教育。

子爵府

回覆樓主:

成段片無頭無尾,事前乜事乜原因無人知,只係港女facebook 一面支持,我估香港女人以為台灣人是大陸人立刻起曬槓。香港女人一聽讓助聲音以為有水抽。

珍珠宮

唔會讓座俾細路,佢哋精力不知幾旺盛

公爵府

2023年兔年勳章

Mrs周 發表於 22-10-5 19:59
好細個嘅就會,驚佢企唔穩

香港人好多都好執著,其實俾小朋友坐無乜所謂,始終脚仔企唔穩,有機會跌倒

鍾意讓咪讓,唔想讓咪唔讓咯,樣樣事都咁斤斤計較,好似無得坐就蝕左幾百萬,好蝕底咁,香港人真係有啲神經質

男爵府

007~sa 發表於 22-10-5 20:08
好多國家唔會
原因:平咗

用緊優惠車票既人(當然唔係指長者/傷殘人士)見到有其他非使用優惠車票嘅人上車時無位就要起讓座

從少隨父母移民外地嘅親人喺佢細路時,同我講佢哋喺當地嘅practice

其實,都係一個好好嘅教材:從小教識小朋友有權利(可使用優惠車票)必有義務(要讓座)

係香港父母先咁反轉要人起身讓座俾佢哋嘅王子同公主

男爵府

2023年兔年勳章

MMVV 發表於 22-10-5 23:23
唔好跟車太貼

「台灣媽媽群組」資訊稱當時「台灣媽媽」先用英文禮貌詢問了「博愛座(關愛座)」的人是否願 ...
'既然有人肯讓座,咁又關個男人咩事?仲拍埋人地d細路,佢識唔識咩叫私隱?個媽媽保護仔女,正常不過

子爵府

回覆樓主:

關愛座是沒有需要讓比小童的。其實係個阿媽唔識教囝囡,或者佢真係唔識香港的關愛座定義。
不過,我真心遇過一次,小童一入車廂就大叫要坐,不斷叫扭計。當時小童竟然用腳踢落我隻腳到,示意我起身比佢坐,佢父母沒有道歉離譜至極。最後對面有個伯伯讓比個小童坐。

伯爵府

牛年勳章

MMVV 發表於 22-10-5 23:26
成段片無頭無尾,事前乜事乜原因無人知,只係港女facebook 一面支持,我估香港女人以為台灣人是大陸人立刻 ...
同感, D報導又特登講明話對方用"國語",
挑起中港予盾, 但今次係台灣人..

大宅

Amy1974 發表於 22-10-5 23:31
香港人好多都好執著,其實俾小朋友坐無乜所謂,始終脚仔企唔穩,有機會跌倒

鍾意讓咪讓,唔想讓咪唔讓咯 ...

講得好

大宅

回覆樓主:

我小朋友,成日同班大人衝入車廂爭位坐,有時幫我霸埋位 但無位坐,佢都願意企,反而好多人主動肯讓坐比佢,唔知係咪以為佢阿媽大肚(腩)

公爵府

MMVV 發表於 22-10-5 23:23
唔好跟車太貼

「台灣媽媽群組」資訊稱當時「台灣媽媽」先用英文禮貌詢問了「博愛座(關愛座)」的人是否願 ...

唔識字都應該睇得明圖畫,果幾個圈有細路咩?佢爭嬴個位,輸咗孩子的教育。呢啲年紀,應該教細路讓座,唔係教細路叫人讓座。

公爵府

回覆樓主:

其實佢禮貌問人,人地又肯讓本身都冇問題,問題係隔離位個人聽到佢用普通話同小朋友講野,應該以為佢係大陸人

首頁
45678...11

尾頁

跳至