自由講場

跳至

首頁
45678...21

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

fupigpig 發表於 22-11-12 11:28
入政府醫院預左大前提係醫病,甚至touch wood大病喺政府醫院,感覺係經驗多。覺得佢哋盡量將僅有、沒多餘嘅 ...

希望有些人能明白, 相信樓主跟我一樣, 都是因經歷過而談, 不是空談

經歷過就明白, 私院也不見好, 我媽入荃灣間私院做手術, 護士不停問做唔做呢樣檢查,個樣檢查, 我哥一律答應做, 錢事小, 只希望對阿媽好, 做手術前, 個醫生好輕佻, 結果A就無事, 結果B就等死, 點解要在病人咁講? 一講完我媽喊到傻咗, 個種心痛, 不能言諭, 只能多番安慰, 好彩結果無事, 但其實好影響病人鬥志

珍珠宮

hohoho924 發表於 22-11-12 10:13
我知佢地好忙,每日好多病人,每次都話我地好忙,覺得病人和家人都為佢地添麻煩,但請佢地唔好將工作的怨氣 ...

其實你都講岀左個主因,長期忙碌,疲勞真係會令人情緒有問題,所謂忙到癡線係真既。

大宅

Chunyan 發表於 22-11-12 10:57
是,當年跟老父去看政府的腫瘤科醫生, 如果大家有這樣的經歷,大概會知道要你簽一份標靶藥有一個聲明,這 ...

佢地無當病人是人
當佢地是物件
答多句都費事,重複答就無耐性

大宅

ahpoo 發表於 22-11-12 11:39
其實你都講岀左個主因,長期忙碌,疲勞真係會令人情緒有問題,所謂忙到癡線係真既。
...

咁唔好做啦,轉去做私家
忙就將怨氣發洩在病人身上

大宅

Onlok 發表於 22-11-12 11:35
年代唔同,根本成個社會都好有問題。
就算醫護都係新一代年青人。
應該諗下香港教育,家庭教育,成個社會 ...

其實後生和年長的一樣串串貢

大宅

小肥兔 發表於 22-11-12 11:39
希望有些人能明白, 相信樓主跟我一樣, 都是因經歷過而談, 不是空談

經歷過就明白, 私院也不見好, 我 ...

私家要跑數,醫生應該同醫院拆賬?
做多d檢查咪收多d錢囉
我都試過此去醫院睇某專科,是出面另一專科轉介,佢話有2種檢查,a較新,但唔適合家人,b較舊,我問他a, b幾錢,佢話a 40000,b都一樣收40000.

之後我打去其他私家醫生問,人地收25000 (好似,唔記得), 我再打去荃灣呢間問,walk in問價,竟然話2萬幾。呢個醫生係咪痴線,亂開價,當人水魚?

伯爵府

wan_sosin 發表於 22-11-12 11:25
多謝你!都祝福你媽媽身體健康
我幾個病係一世無得好,而家係睇盡量可以活幾耐,醫生都盡咗 ...

同意!

子爵府

annakit 發表於 22-11-12 11:32
工作量多唔係態度差既借口, 同樣情況係私人機構, 相信已經一早炒左。 呢個情況唔係今時今日先係咁, 但 ...

同埋雖然有人話市民比120就可醫病,吾可以要求咁高。

但想指出,醫護吾係净得市民嘅120而係政府出高薪比佢哋。姑娘近3萬或以上人工,醫生更多。
出面人工3萬嘅工,大部分相信都係大壓力又累又輪更。(公務員除外)

大宅

annakit 發表於 22-11-12 11:32
工作量多唔係態度差既借口, 同樣情況係私人機構, 相信已經一早炒左。 呢個情況唔係今時今日先係咁, 但 ...

社會地位高,人工又高,點做都係收咁多人工
政府不用睇人面色,不用跑數
讀得醫都是尖子,但有幾多有醫德和愛心?

班政府護士助理如去到私家,相信俾人投訴左九世炒埋,但在政府你點投訴佢地都一樣,每月幾萬人工

男爵府

唔知有冇人認同呢?

元朗博愛醫院既醫護人員大部分都好好,屋企人喺呢間同屯門醫院都要覆診,有比較下,博愛醫院既醫護都ok, 見佢地同事與同事之間都會打下招呼講下早晨,但屯門醫院既人係唔會,冷漠好多。
所以我覺得醫院既氣氛/文化都好重要。

男爵府

牛年勳章

回覆 hohoho924 的帖子

好攪笑,我入院生bb,
啲姐姐叫我自己攞行李入去。又話比聽佢哋好忙。
結果排版,衫褲都係我自己拎。
想攞人奶比bb,
落兒科果啲。
叫我求其放係台,
話放係到拉,你睇唔到我抹緊張bb床咩?
到其他人行過問起,
佢就答:頭先有個太太自己放係到。
我唔知道喎。
入公立醫院生都係咁。

公爵府

回覆樓主:

我大哥整親隻腳
入咗公院骨科
個個本地醫生都係機械式醫人
除咗一個尼泊爾籍醫生
有問必答 重好有禮貌同笑容
我哋用好有限度嘅普通話同英文同佢溝通
佢都肯慢慢聽慢慢答

珍珠宮

畀面勳章

hohoho924 發表於 22-11-12 11:46
私家要跑數,醫生應該同醫院拆賬?
做多d檢查咪收多d錢囉
我都試過此去醫院睇某專科,是出面另一專科轉介 ...

呢d問題, 真的, 我及家人從不計較, 但求長老安好

醫療霸權利益問題,是另一件事, 不是此post所討論

對於醫護, 呢幾年, 多番多番令我地失望, 只投訴過一次, 就是我爸想打科興, 問醫生意見, 佢所回應, 已經不是專業醫生該有回應, 而是政治問題, 所以我才投訴, 其他一切,過眼雲煙, 只係今日有空就講多幾句自身經歷

有些人話醫護工作忙碌, 其他行業也不輕鬆的,我地工作忙, 再要照顧年邁長老, 也不是容易的, 體力、心力交瘁, 都只求醫生姑娘明白, 病人是有感覺的人

別墅

ahpoo 發表於 22-11-12 11:39
...

瑪麗医院急症室有啲医護態度奇差,對病人好似殺父仇人咁,有一個仲無理取鬧到趕病人走。

伯爵府

奶奶差唔多90歲,沒有自理能力,只係手可以郁下,上年入咗聯合三個月,最後8 月尾走咗,期間唔準探病,入院初期每幾日都有護士update ,更有醫生打來解釋,奶奶初時住大房,但後尾搬咗佢去病房最前的隔離獨立單人病房,我哋冇人係公務員
之後,由於冇得探病,姑娘就約咗個時間,幫我哋視像,玩咗一小時先返來收機,奶奶係知道的,佢有望住手機,之後病危,總共現場探過三次
最後走果時,可能係獨立病房,我哋逗留咗兩小時
可能睇你好唔好彩,我哋就滿意服務啦
^^^... ^^^

伯爵府

Horsebbj 發表於 22-11-12 10:50
某些人對政府醫療及醫護要求好高

原來正常態度對答係要求高

珊瑚宮

hohoho924 發表於 22-11-12 10:13
我知佢地好忙,每日好多病人,每次都話我地好忙,覺得病人和家人都為佢地添麻煩,但請佢地唔好將工作的怨氣 ...

之前我也有你呢個感覺 但近依6個月我又覺得改好佐.我亦都寫信去表揚下啲醫護人員及護士 佢哋真係真心辛苦
由四月開始因家人有事出入qe 总括到现在嚟講.得一個抽血女護事衰格.反而排期登記都冇護事咁好 佢哋有時对啲老人家佢哋聽唔到.唔係有心大聲.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

比文件病人飛過去? 你唔飛返過去比佢? 問佢乜野黎呀麻?

公爵府

hohoho924 發表於 22-11-12 10:09
近年經常出入政府醫院,坦白講有愛心和醫德的醫護真係萬中無一,眼見佢地好多都態度差,大聲呼喝病人,例如 ...

你唔好彩 我接觸過好多次醫生都好好 得一個差
護士同助理就真係大部分麻麻 只有寧養好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

醫護人手不足已經唔係近年嘅事,派咁多錢出去,又放咁多錢比醫管局,完全無助解決問題,香港需要更多醫護人手同醫院。

首頁
45678...21

尾頁

跳至