自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jasprincess 發表於 22-11-13 12:26
我反而奇怪製作公司做左幾十年都冇問題,係做mirror 演唱會先出問題.

講出重點

水晶宮

回覆樓主:

我地呢d淨係睇新聞ig 都知
出事前不停話個台唔穩
今日邊個跌完
聽日又到邊個跌

今時今日都可以話好安全

珊瑚宮

kisskathy88 發表於 22-11-13 12:19
我都咁諗
但主持一個演唱會,即使外判舞蹈員又好,自家僱員又好,應該要有專門負責檢查文件嘅人,收齊合約 ...

咦, 位無品樓主仲未跳出來鬧你無賴, short喎
不過JM都係小心D

男爵府

花生油子 發表於 22-11-13 00:46
佢哋仲話已經ready再踏紅館舞台 真係唔知講咩好!

大佬!一句錢作怪,錢是可以埋沒人性的!錢可以矇蔽雙眼!錢係可以連兄弟父母都出賣!情?值幾多錢呀?唔俾佢哋賺錢就咩都冇情講!還好意思再踏紅館?

珍珠宮

Crystalivy 發表於 22-11-13 11:49
我都以為係,發生事後ig轉黑圖又情緒低落唔肯見心理醫生,大家見識咩叫雙面人,佢點面對班舞蹈員朋友 :cen ...

唔會再做到朋友架喇

珍珠宮

patekp 發表於 22-11-13 12:36
即係 Viu 無監管外判舞蹈員公司買保險!呢D都係失職!!!

妖台責無旁貸!

係啦,我都好想知,作為最大嘅主辦方,究竟有冇法律責任去監管呢啲外判公司喺佢主辦場地為其工作嘅僱員購買勞工保險,定就咁好似而家咁話已經為其買咗第三者保險就已經可以拍下蘿柚唔使理?

子爵府

好媽媽勳章

maggie196 發表於 22-11-13 01:51
我只係原文copy 返出嚟,我留言無任何主觀評論,而你抱有個人主觀感受去評論我,我亦無意反駁。

只係阿Mo ...

當然希望阿MO早日康復,但既然發生咗不幸事件,當然要有人負責,佢咁後生咁就一世,唔係話幫佢承擔所有醫療費用就叫做完咗件事,佢身心始終受到嚴重創傷。今次事件正好反映某啲機構為咗搵快錢而對大型機件有問題都視若無睹,最終受傷害只有普羅大眾

男爵府

sharonchung 發表於 22-11-13 01:39
你講得冇錯呀,佢以為呀嘛,但啲Dancer一早向傳媒投訴咗啦,但妖台見到當見唔到,為咗賺錢明知個台唔安全 ...

問這個問題問錯人了!盲目就是盲目,到時啲鏡粉及記者都唔覺得是妖台問題,會推落政府到,佢哋最叻就是永遠自己冇問題,有問題都是人哋問題,政府問題

子爵府

patekp 發表於 22-11-13 12:36
即係 Viu 無監管外判舞蹈員公司買保險!呢D都係失職!!!

妖台責無旁貸!

你要攪清楚,dancer 係受僱於一間跳舞公司,咁跳舞公司就係佢哋老闆。
Viu係俾錢買間跳舞公司提供嘅service,佢只會幫所有人買第三保,唔會Check 跳舞公司內每一個員工嘅勞保同MPF,就正如康文署唔會睇係呢場Show 每一個工作人員有無勞保同MPF,咁康文署算唔算監管不力失職?

伯爵府

根本d人只要唔再支持呢12件再出嚟,就可以迫使佢哋公司執笠、交代、認錯負責。

仲有人繼續支持呢12件,佢哋公司咪可以淡化事件囉!呢啲咪賤格公司。

子爵府

sharonchung 發表於 22-11-13 13:11
當然希望阿MO早日康復,但既然發生咗不幸事件,當然要有人負責,佢咁後生咁就一世,唔係話幫佢承擔所有醫 ...

政府調查報告已經出咗,要拘捕嘅人亦已經拘捕咗,阿Mo 家人亦好滿意結果,係得返班網民覺得調查結果唔滿足自己預期。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

講乜都冇用, 最緊要人地啲粉絲唔覺有問題

子爵府

好媽媽勳章

maggie196 發表於 22-11-13 13:28
政府調查報告已經出咗,要拘捕嘅人亦已經拘捕咗,阿Mo 家人亦好滿意結果,係得返班網民覺得調查結果唔滿足 ...

未拘捕完,警方話會繼續調查,可能會有更多人被捕

伯爵府

ChingYee123 發表於 22-11-13 00:08
呢個So Ching成日咁玩暗串為乜呢?一係就大大方方鬧爆佢地,一係就專心照顧阿Mo算啦! ...

會唔會自己本身仲有約所以唔敢講咁白不過比著係我,自己男朋友咁,真係冇可能再同呢間公司打工,我一定會解約

男爵府

maggie196 發表於 22-11-13 13:28
政府調查報告已經出咗,要拘捕嘅人亦已經拘捕咗,阿Mo 家人亦好滿意結果,係得返班網民覺得調查結果唔滿足 ...

係某班反鏡網民繼續想抹黑鏡仔,
由政府部門調查,d 人都係要抹黑,
不如集合成班不滿意結果既人去開記招,
列出各項有力証明,同阿mo爭取認為合理既結果啦,日夜在依度發聲冇用囉。

子爵府

ChingYee123 發表於 22-11-13 00:08
呢個So Ching成日咁玩暗串為乜呢?一係就大大方方鬧爆佢地,一係就專心照顧阿Mo算啦! ...

唔好咁話soching啦,佢都係受傷害嘅,有約在身唔通走去靜坐抗議咩,小人物點同大財團鬥

禁止訪問

子爵府

maggie196 發表於 22-11-13 13:22
你要攪清楚,dancer 係受僱於一間跳舞公司,咁跳舞公司就係佢哋老闆。
Viu係俾錢買間跳舞公司提供嘅servic ...

同意呀,唔通請清潔公司阿姐洗厠所,要check埋佢保險?咁公司保險部門咪好忙?

不過又咁講,保險好多時係法例要求先買,大公司好多都買超高墊底費嘅保險,有買同無買都唔係太大分別,人哋有財力,有乜事有錢賠。有時仲立即可以拎舊錢出嚟,唔使等保險公司左check右check.

子爵府

口水包包 發表於 22-11-13 00:10
So ching要繼續發功。 唔好比件事沉。

認同, 其他人只係針唔拮到肉唔識痛, 又或者盲咗

伯爵府

發生左件事都無人夠膽出嚟講嘢,就知咩事啦
大公司發生事故,有買保險晨早出左聲明,點會縮頭龜咁無人性

首頁

尾頁

跳至