自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

象牙宮

keywords 發表於 22-11-19 22:32
奶奶帶我哋去過 l 次,又要排隊等電梯上,啲走廊又窄,我望過連樓梯位都擺哂雜物 ,第一時間就諗,如果有 ...

夜晚去呢座排隊搭電梯,
大堂又迫企都企唔到,
電梯永遠爆晒,又無樓梯行,有事人點走?
就算好食都唔會去,始終覺得危險。

子爵府

Fishqqma 發表於 22-11-19 22:44

下次你可以叫你C6幫下手。17個月應該可以坐定定一陣,唔 ...

你講得啱啊!如果有bb椅大約可坐30分鐘,跟住扭扭地,咁我抱一陣。如果大人椅佢又想望就企起身,想爬上枱,我就抱住。或者下次叫下老公幫10分鐘,過10分鐘佢都唔太有耐性,跟住就鬧點解搵咁嘅酒樓,老爺奶奶會唔開心,咁我咪自己做

珍珠宮

想見個仔同孫,去佢屋企慢慢見一個上午都可以啦!又怕貴又想飲茶,屋企食最好,咁細個小朋友都唔適合咁迫既地方食野
屋企任佢爬都得

琥珀宮

之緣 發表於 22-11-19 23:07

咁佢又唔會發脾氣,只係話咁貴我唔食,我去返食平(試過一次 ...

佢唔開心係自找,不用自責
每次佢黑面唔食,你哋特登唔好食晒要食淨,等佢見到慳晒d野,之後你哋就停一個月唔同佢飲茶。下次再約,又仍然維持食你地想食既野,佢再黑面唔食,又再停一個月唔見,若佢開聲話你地,就明話比佢知次次食都搞到佢唔開心咪食少啲
最緊要唔好屈服,其實用教小朋友一樣,你覺得有理就堅持

子爵府

sumpo 發表於 22-11-19 22:40
雖然少少就左你
但你地一抽二能,下午又約左人都仲抽時間陪佢飲茶
其實已經好好

我就係咁諗個心舒服啲

想佢地開心飲茶,我今朝打去話青衣城好唔好,佢話多人又貴,我話荃灣我地唔去了,後來佢好開心打來話人哋介紹間好多位同唔貴,咁我哋咪即刻出門口,行左20分鐘到。

坦白講早茶(11點前)唔貴,好味的(我覺得)
叫左粥、兩個迷你飯、鳳爪、蘿蔔糕、蝦腸、煎茄子
咁午市全部17.8(唔多點心)有特別推介12.8/2粒蝦餃、拼盤(6款點心每款兩件)咁當然話貴。
奶奶喺17.8度搵d好飽肚(豬手,雞包仔)我哋無人有興趣,咁佢又唔開心,我當時唔餓,諗住老公同叔仔喜歡蝦餃咪叫(我覺得平)所以唔叫我又無嘢。
間酒樓有bb椅我又覺得唔錯,不過不失闊落又唔貴都好味

侯爵府

2024年龍年勳章

要明白老人家無工作入息,總會慳儉些,而且佢志在與兒子傾偈及見下孫仔,忍佢一次半次,同時,你search下荃灣有冇好少少又可推BB車的酒樓,推介俾99話大家試下,另外,間中你請客食好D孝順下老人家,佢地會開心接受

珍珠宮

假日飲茶點可以跟平日啲優優時段價格相比架!
假日飲茶梗係貴啲架啦!最緊要都係一家人一齊飲餐茶之嘛!咁下次去奶奶飲開間酒樓叫下賣返屋企食囉!

子爵府

木土土 發表於 22-11-19 23:14

佢唔開心係自找,不用自責

係喎…我無諗過點去令自己好過,真係屈左一日(我嬲自己點解要令佢哋唔開心)忍唔住開post講返件事。其實我個仔今日又咁啱食得少,佢又暗示唔好食,累個仔唔飽。但間酒樓佢搵的。

好,我地下次直接去自己鍾意的酒樓再約佢地黎,叫晒點心食物雖然預佢成餐問幾錢同呻,你講得啱無理由唔比佢呻,又唔好說服佢話平真係好方法

子爵府

登陸火星 發表於 22-11-19 23:26
要明白老人家無工作入息,總會慳儉些,而且佢志在與兒子傾偈及見下孫仔,忍佢一次半次,同時,你search下荃 ...

好吖,我搵下邊度平啲。其實我地會請架,不過佢哋心態唔好益貴酒樓,全程哦住,老公就好炆,試過有次直頭講以後唔飲喇!兩老好唔開心

子爵府

BO_NG 發表於 22-11-19 23:08
$6.8 / 4 粒
更加平得離譜

真係架

禁止訪問

子爵府

hfl2000 發表於 22-11-19 23:11
通常越有錢就越知慳識儉,喺跑馬地見得多你奶奶係咪福建/潮州人?大家個根(價值觀)唔同,你唔好妄 ...

佢唔係有錢人呀!不過佢會因為慳左好開心,以前唔係咁誇張,宜家好誇張,成日唔想人賺左、著數左。

我大仔好多玩具唔玩,佢覺得擺喺度唔好送比人,就算人哋慘佢嘅事,但佢收人禮物好開心有次佢上來見我pack左幾張被仔,問我做咩架,我話有人生左bb要架,佢話比人不如比我,我話我個客個司機,老婆生完死左,好困難我比d嘢佢,佢口up up話點解要比人,最後講左句總之你唔要全部比我(我緊係無理佢)
佢心地唔差、對人好,但對唔識的人啲啲都唔可以益人咁。有時明明應承比人,佢一去到我家見d東西pack好,自己無用都話要。嗰時生完大仔佢一星期黎4-5次

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

飲餐茶咁多問題,好無謂,又食唔飽,好似好慘咁。

子爵府

pillarfung 發表於 22-11-19 23:41
同老人家飲茶,我一定就老人家想去邊間酒樓嘅,因為佢先係主角囉。

如果嗰個係你阿媽,相信你就唔會咁樣囉 ...

其實嗰個係呀媽,佢已經諗到我推車好困難,佢諗唔到我都會講,我要顧及埋我老公感受。

媽咪約飲茶多數青衣城就係近我地,佢住青衣(住奶奶隔離座),有時爸爸想去荃灣青葉,媽咪都叫我哋唔好去,好迫又無bb椅

子爵府

stagea 發表於 22-11-19 23:46
飲餐茶咁多問題,好無謂,又食唔飽,好似好慘咁。

本來今日唔去,咁奶奶搵到間又打返黎,咁我哋諗都無諗就出去了

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

之緣 發表於 22-11-19 23:47
本來今日唔去,咁奶奶搵到間又打返黎,咁我哋諗都無諗就出去了

好小事囉!你今日識佢咩?
見你寫咁多千字文

子爵府

sambebe 發表於 22-11-19 22:26

同問,奶奶係咪停留喺70年代,而家蝦餃好食啲都要四五十蚊 ...

佢成日用以前價去話宜家貴,例如以前1蚊2個橙

不過佢對我哋好嘅,去佢家食飯唔大魚大肉但起碼有餸,佢好叻,用最平方法煮,佢口頭禪話無益唔緊要,無得食先死。所以一隻50元的雞分到6餐,其實好勁的。無雞味,咁佢會落好多調味,令到好味。又會留起晒罐頭螺片的汁煮其他餸

子爵府

stagea 發表於 22-11-19 23:49
好小事囉!你今日識佢咩?
見你寫咁多千字文

子爵府

木土土 發表於 22-11-19 22:48

根本唔應該同99去討論平貴,大家標準生活習慣都唔同,得個 ...

其實個post尾聲…
有人講得啱唔洗咁多千字文不過我想交代好少少。

多謝晒你陪我千字文,覆得好詳盡加比左好具體意見我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

之緣 發表於 22-11-19 23:43
佢唔係有錢人呀!不過佢會因為慳左好開心,以前唔係咁誇張,宜家好誇張,成日唔想人賺左、著數左。

我大 ...

一單還一單,咁你又唔駛數哂奶奶啲嘢出來講既⋯ 見好就收啦都係嗰句,個根係咁,你唔駛旨意將佢連根拔起,只有習慣&接受。我遇過既街坊好多比你奶奶更誇張

首頁
45678...12

尾頁

跳至