自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

fmf903 發表於 22-11-27 22:47

我覺得你小朋友唔練琴唔識睇譜,老師教完又教,寫ABC 在譜 ...

我都明,要好嘢就要肯俾多啲錢,想問大概要幾多錢,我試過間180@30min, 另一間260@45min,都係大雜燴琴行,我寧願上老師門,有得觀課。

男爵府

babyboy2013 發表於 22-11-28 12:46
我都明,要好嘢就要肯俾多啲錢,想問大概要幾多錢,我試過間180@30min, 另一間260@45min,都係大雜燴琴行, ...

試吓搵$250 up /30 分鐘 , 大學音樂系類的

珍珠宮

chowwan1 發表於 22-11-27 10:44
首先小朋友學琴嘅目標係咩?如果佢唔like但你想佢有一技之長其實有好多其他興趣選擇,唔好浪費大家時間金 ...

我細個時無條件學琴
但我個 best frd 就有學..
我聽佢講.. 佢平時好煩心情唔好既時候..
就會彈下琴.. 彈完會 relax 好多..
所以我就覺得小朋友有一個可以自娛既興趣係幾好..
但而家我女又唔係好肯練琴.. 問佢學唔學.. 佢又話想學..
都唔知好唔好堅持落去..

男爵府

teresayan07 發表於 22-11-28 16:43
我細個時無條件學琴

大個咗個難題反而係手眼腦協調,年紀越大越差,學溜冰又係咁,人大咗好怕再跌到攤攤腰,細過跌係無咁痛。
細個學仲有個願景可以考八級大個多門手藝教琴。

複式洋房

teresayan07 發表於 22-11-28 16:43
我細個時無條件學琴

我明白好多父母想小朋友大個咗有一門手藝,不過實在十個細路九個都唔like彈琴因為古典音樂太深奧,就算大人都麻麻地。好多小朋友三分鐘熱度玩玩下好似我細個咁,所以真係要睇住自己個仔女係咪真係有毅力捱到八級。我成日覺得如果我細個唔學琴,父母當年可以比我學多種語言或運動好過晒咁多時間金錢得過吉。語言或其他興趣都可以搵食嘅

珍珠宮

chowwan1 發表於 22-12-3 13:31
我明白好多父母想小朋友大個咗有一門手藝,不過實在十個細路九個都唔like彈琴因為古典音樂太深奧,就算大 ...

咁我又無迫佢練琴
同埋佢而家學緊7個興趣班..
樣樣都話有興趣想學
但時間唔夠用

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇你目標係咩啦~
女 4 歲開始學琴,每堂我都坐晌度聽,導師係好的,但一考級就冇心機學,中間仲停咗 2 年。後來轉另一個導師, 雖然12 歲都仍然留晌 2 級程度(冇再考試)。但反而多咗練琴、上心、有心機學。

珍珠宮

Mintxxx 發表於 22-12-3 15:35
睇你目標係咩啦~
女 4 歲開始學琴,每堂我都坐晌度聽,導師係好的,但一考級就冇心機學,中間仲停咗 2 年。 ...

12歲先2級,但學左好耐,會唔會真係無興趣。 可以轉其他樂器

大宅

2024年龍年勳章

cara.mak 發表於 22-12-3 20:51
12歲先2級,但學左好耐,會唔會真係無興趣。 可以轉其他樂器

佢晌屋企有練琴,彈到好多流行曲,但就係唔肯正經考琴試

珍珠宮

Mintxxx 發表於 22-12-3 20:59
佢晌屋企有練琴,彈到好多流行曲,但就係唔肯正經考琴試

鼓勵先考二級拿叮比啲信心自己。依家錄影,無咁大壓力

大宅

2024年龍年勳章

cara.mak 發表於 22-12-3 23:01
鼓勵先考二級拿叮比啲信心自己。依家錄影,無咁大壓力

有呀!導師幫手呃呃氹氹,終於上個月應承考錄影試。早幾年考咗二級喇,等阿 Sir 安排啦。

子爵府

回覆樓主:

我家都無買琴,因為想女兒在琴行租房練琴,會專心過在家練,每日30分鐘練琴,由小一下學期學琴,到剛升中一,現學緊8級,計劃暑假就考8級琴。
我覺得練琴係最緊要,令學琴的進程加快。

男爵府

ihui 發表於 22-12-3 23:48
我家都無買琴,因為想女兒在琴行租房練琴,會專心過在家練,每日30分鐘練琴,由小一下學期學琴,到剛升中一 ...

每天到琴行練30分鐘?

子爵府

csc1016 發表於 22-12-3 23:51
每天到琴行練30分鐘?

琴行可以每月租房練琴30mins, 初時每月俾$150, 現在$200,可以一個月練20天,我女每星期練5日,每日30分鐘,好多時除非琴房好full, 否則練1小時都無問題。

男爵府

ihui 發表於 22-12-4 00:10
琴行可以每月租房練琴30mins, 初時每月俾$150, 現在$200,可以一個月練20天,我女每星期練5日,每日30分 ...

明白

首頁

尾頁

跳至