自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

開心girl 發表於 22-12-4 03:54
岩岩擺酒請佐一班中學同學咁當中有兩個圈子,但a圈子同b圈子唔熟
話說a圈子有三個人,其中兩個臨擺酒前兩日 ...

你果句 “最衰酒店唔會減人頭”
人地聽到完全覺得你係驚蝕錢
聽到真係幾 ”銀“ 耳

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

岩岩擺酒請佐一班中學同學咁當中有兩個圈子,但a圈子同b圈子唔熟
正常來講,應承咗嚟,最後嚟唔到都係要俾人情,只係俾少啲,托唔到朋友俾人情,我會事後送返份禮物。如果咩心意都冇,我會重新衡量彼此的友情。呢啲唔係錢嘅問題,係有冇心嘅問題。

子爵府

701003 發表於 22-12-4 05:27

你的確太現實 你擺酒係想邀請親朋分享喜悅,得到祝福 ...

對,如果唔熟更加唔應該派帖俾人

子爵府

海之風 發表於 22-12-4 10:38
同感

最怕去飲,仲要話"請飲",實質在計較人情,人哋唔去都仲要話俾幾舊水先合理!

其實“請飲”原意已經變晒質,我都唔鍾意請人嚟又要人破費,好似要人夾錢俾我擺酒咁。
如果經濟唔容許,寧願唔好擺。

子爵府

擺酒是開心事,亦不要預人家給你人情。

水晶宮

畀面勳章

bbq. 發表於 22-12-4 10:48
其實“請飲”原意已經變晒質,我都唔鍾意請人嚟又要人破費,好似要人夾錢俾我擺酒咁。
如果經濟唔容許,寧 ...

我都係咁話!我上個月嫁女,先請親友共聚,席間問下各位是否到賀,會來的先派帖,唔得果D就派餅卡!我連平時有兩句嘅街坊都派餅卡,婉拒回禮,主要係想人知我家有喜事,得到句恭喜祝福已經好開心

珍珠宮

睛靈勳章

飛天紅豬俠 發表於 22-12-4 10:42
你果句 “最衰酒店唔會減人頭”
人地聽到完全覺得你係驚蝕錢
聽到真係幾 ”銀“ 耳

x2, 極難聽, 但物以類聚, 人都係

侯爵府

我會覺得這3個朋友都好唔識做。明白其中2個是中左黎唔到,佢哋都唔想,如果係我,我中左或其他理由答應咗黎但唔黎或黎唔到,我點都會封番人情。第三位因為坐位問題唔黎又唔封人情都唔啱。
但樓主最後忍唔住開聲呻又唔太好睇。
一個婚禮睇清楚誰是真朋友。都是有得著的。

男爵府

回覆樓主:

現在疫情擺酒都預人來不到,我都情願人地唔好請我,你同學一個人悶全晚真係好難頂,酒店應該有一兩圍走棧。

男爵府

selinako^^ 發表於 22-12-4 10:26
中學同學……
除非你宜家18,19歲結婚,除非一直keep住有聯絡有活動,如果唔係 冇見10幾年突然話請我,真係 ...

樓主話有contact開,係熟朋友

男爵府

擺得酒就唔好計
計就唔好擺

珍珠宮

回覆樓主:

個心會唔舒服,而且之後相處,應該會點到即止了,唔會在係我嘅在乎範圍內,但我都唔會嬲好耐,我覺得記仇係難為自己,人地都已經對自己唔好,我要對自己好D~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

幸福花海 發表於 22-12-4 09:02
未必唔重視你,而家有啲年輕一代可能諗法唔同咗,我地以前結婚就算唔熟,人唔到禮都一定到,因為人人都係 ...

我呢個年代嘅中年人,人唔到都真係一定會禮到,呢啲係基本野,基本上紅白二事都係咁,我唔知而家原來唔係咁。

伯爵府

701003 發表於 22-12-4 05:27

你的確太現實 你擺酒係想邀請親朋分享喜悅,得到祝福 ...

亦太計較 擺酒其實都係諗住一班親朋戚友開開心心, 搞到要計住唔可以蝕錢, 咁不如唔好擺啦

男爵府

係,樓主冇錯,其實呢啲係基本禮儀。但佢哋唔做,自己亦不必太介懷。

伯爵府

bbq. 發表於 22-12-4 10:48
如果經濟唔容許,寧 ...

‘’夾錢擺酒‘’, 你形容得好好 夾得咁辛苦,真係唔擺好過

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

依家D人未必同你講禮數, 你當日做足禮數係啱的.. 但唔好去計今次唔做足番比你... 由佢地啦... 唔好令自己唔開心..

公爵府

2024年龍年勳章

esther_fong 發表於 22-12-4 10:15
事實又係最後唔黎個朋友唔識做,但樓主好唔大睇law, 呢d野心裡有數便算,何必講到出口咁肉酸,e家攪到人地 ...
其實樓主只係錯在心嗰句都講出嚟

唔知點解好多都話唔熟冇聯絡,一開始叫佢(個FD)做咩
樓主明明係話同學當中有AB兩圈子
A圈三人,B圈唔知,AB純粹同學唔熟(一個班咁多人,唔係個個熟/FD,好正常)
咁樓主同AB兩邊都熟,咪兩邊都有請(後面回帖有話有保持聯絡)
估計AB唔係成個班,否則A圈子都幾小圈子
然後呢個FD點解唔嚟呢!係因為另兩個突然中咗新冠,圍内得返佢一個
樓主話安排佢同B圈坐,即B圈亦唔夠一圍
呢個FD先唔肯嚟

只不過係,一個心嗰句都講出嚟,一個唔識做

侯爵府

meowmeow34 發表於 22-12-4 11:19
亦太計較 擺酒其實都係諗住一班親朋戚友開開心心, 搞到要計住唔可以蝕錢, 咁不如唔好擺啦
...

我明樓主喎,佢咁有心又重視班朋友,人地結婚自己做足禮數,自己結婚人哋人情紙咁薄,我自問我會介意,唔係錢問題,多少唔緊要,係有冇心,有冇喺我角度諗,有冇同理心,有冇當我係好朋友

公爵府

2024年龍年勳章

唔知幾時開始,擺酒費用要人客自費幫補,嚟唔到嘅就當人欠咗餐飯錢,唔係請人來分享喜悅⋯我年代唔係咁,真係有代溝

首頁
45678...11

尾頁

跳至