自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

伯爵府

會食,始終係別人嘅心意

伯爵府

mondd 發表於 22-12-21 18:15
我整嘢食唔叻,從來冇試過拎野食返學校俾小朋友, 但係覺得屋企整嘅, 點都乾淨過餐廳整。 ...

好難講,有啲會當親子節目,小朋友一齊整。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

washipig 發表於 22-12-21 22:36
我地會食,完全唸過會唔食。
我之前送過一次,原來會有家長咁唸,咁真系唔好再送食物了
...

或者你可以整完問吓人地有冇興趣食
人地想要先送
唔好個個派,以免浪費你哋既心機

伯爵府

會食, 多謝人地一番,心意
如果真係唔啱口味
再睇下有冇人啱

大宅

回覆樓主:

陰公,咁做人辛苦嗎?我女會食,我都會食,都係一番心意吧

珍珠宮

我哋多數都唔食

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

pauline_c 發表於 22-12-21 17:39
都叫有監管,有持牌人負責

街食果d 好多都係係咁二洗下什至唔洗就煮,home made 除左送比人,自己小朋友都食,你會整d 唔衛生既食物比自己小朋友?

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔會食

男爵府

Lovelybbs 發表於 22-12-21 17:27
我唔係怕唔衛生,而係覺得handmade通常唔好食,少油少糖,望落唔係幾想食,擺埋一邊又唔記得左
...

我都會有啲抗拒。。因為通常質感怪怪的。。不過間中都有整得好食嘅

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

廷廷媽 發表於 22-12-21 23:54
街食果d 好多都係係咁二洗下什至唔洗就煮,home made 除左送比人,自己小朋友都食,你會整d 唔衛生既食物 ...

樓主問唔熟嘅人嘛~ 我就無收過唔熟嘅人嘅食物。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我小朋友同我講,有同學家長整咗好靚既 cupcake, 但得幾個同學食。
其實而家小朋友咩都有得食,佢地對曲奇餅, cupcake, 三文治,意粉等無咩興趣食。
最受歡迎既係腸仔波蘿,一口肉丸, mini漢堡包,零食,薯片等。
所以唔好浪費心機整咁多野食啦!
多 d 問小朋友同學仔鐘意食咩先好整。
我小朋友仲話,到完 party 時,同學見無人食 cupcake, 曲奇餅,咪逐個派囉!有 d 唔肯要,有 d 攞咗,轉頭掉去垃圾桶。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

維仔媽媽 發表於 22-12-21 07:52
佢哋想食會俾佢哋食
其實
以前學校有聖誕party,每個同學拎一樣食物返學校分享,佢哋都系咁食啦

以前其實社會反而簡單單純好多,而家學校大食會,都要你在外面買的,因為要有哂food labels 寫明用過咩材料,而家多小朋友食物敏感,佢哋驚小朋友食完敏感家長投訴。我幫小朋友開生日會,一個nut allergy, 一個雪糕 diary 類唔食得,人哋父母咁講我都要跟,但都覺得去生日會蛋糕雪糕唔食得真係好慘...

子爵府

早幾日我仔幼稚園有同學送左一包自制曲奇,我試左味覺得幾好,有比佢食呀

曲奇嘅材料及制作過程應該吾會咁易食壞人,所以我無擔心。

伯爵府

回覆樓主:

食塊餅仔都諗咁多,遲早痴線

30051273    發表於 22-12-22 01:18

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

LL1999 發表於 22-12-22 00:08
我小朋友同我講,有同學家長整咗好靚既 cupcake, 但得幾個同學食。
其實而家小朋友咩都有得食,佢地對曲奇 ...

我以前細個都係
最多人食就係腸仔菠蘿
大個我有時都會整黎食過下引

男爵府

湘 發表於 22-12-21 17:43
疫情之下冇咗大食會咋嘛,以前嘅聖誕聯歡會個個人帶啲自製嘅嘢食返去,又三文治,又雞翼、魚蛋、壽司,仲有 ...

嘩哈哈哈,個啲家長會叮囑自己仔女:「到時學校聖誕Party,千期唔好食人地整的食物,佢地無持牌唔衛生,又唔知用咩材料,食到你痛肚又無得投訴。」

男爵府

回覆樓主:

我囡讀大學了,也不是弄餅高手,過節,學期完也DlY cookie比同學仔,也有同學做的,佢地好開心互相試食。佢小時候節日也會拿些家長做,老師送的cookie回來,佢好為食,通常欣賞完和show比爸媽睇後,就和我地分享一起吃的。從無諗過吾食,我反而感覺home make的會真材實料和靚,有心做也不會亂買材料,慳錢不如吾攪咁多野算,好似我地吾識也不敢做出來比人吃。而且出錢又出力,糸好有心,想大家小朋友開心。我又吾諗太多負面問題,心存感恩,快樂可以好簡單。

伯爵府

回覆樓主:

如果鍾意食我唔會諗太多,因為本身都玻璃胃,平時食外面嘅嘢都易肚痛,只有食自己煮嘅先無事。Handmade嘅嘢始終係心意,就算唔啱口味都會appreciate。

大宅

Sure 食,好開心咁食

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

出街食要同個廚師好熟至得。

首頁
45678...10

尾頁

跳至