自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

LovelyStar1314 發表於 23-2-4 15:10
認同,真係莫名其妙,仲有人話鼓勵班人,方便返工
我哋辛辛苦苦供緊私樓既人,好多都住大西北,返 ...

低收入唔係有交通津貼咩?

珍珠宮

nancy29 發表於 23-2-4 06:54
而家班窮人養惡哂,又要住得唔太細,又要新,又要市區

窮中產好難抽居屋,結婚後未必有能力住同父母同區, ...

之前個港女咪嚴梨木樹村唔方便啊,比市區都嫌。新樓粉嶺皇后山又嫌交通不便

根本人心不足,貪得無厭

男爵府

nancy29 發表於 23-2-4 06:54
而家班窮人養惡哂,又要住得唔太細,又要新,又要市區

窮中產好難抽居屋,結婚後未必有能力住同父母同區, ...
政府專蝦中產. 近年起的新私樓咩配套都無, 反而公屋配套咩都有, 交稅多的反而富養窮人.
不停放移民入來但無地起屋, 搞到樓價越來越貴

男爵府

nancy29 發表於 23-2-4 15:19
低收入唔係有交通津貼咩?

佢哋肯做嘢先算啦
所以呢個根本唔係誘因,浪費咗塊地

侯爵府

pauline_c 發表於 23-2-4 11:04
而家好多貧窮戶,無意識脫離貧窮

但要政府令佢哋生活過得好啲

大宅

loklok286 發表於 23-2-4 09:30
拎出黎賣到時又俾人抄賣嗎?起公屋最起碼唔會益班抄家先。

這個是真,因為真係住,唔係拎出黎炒賣賺錢。不停買賣,只會越賣越貴。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 23-2-4 13:39
呢10年鬆d,佢排左6年,安達住左差唔多6年。當日係我幫佢填表格的
...

單人排6年,九龍區好快喎。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實公屋政策、綜援政策、所有窮人津貼都要檢討,香港點解咁多人唔想努力咪就係太好福利囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-2-4 18:36
其實公屋政策、綜援政策、所有窮人津貼都要檢討,香港點解咁多人唔想努力咪就係太好福利囉 ...

同意,只是政府懶得改善,一味就晒佢地,一堆貪心得一想二嘅懶蟲係政府造就出黎

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

魚仔餅 發表於 23-2-4 18:43
同意,只是政府懶得改善,一味就晒佢地,一堆貪心得一想二嘅懶蟲係政府造就出黎
...
所以我好憎公屋戶,攞綜援嘅人,隔離住個精神病、怪人又要嘈,人哋小朋友有乜佢哋又要乜,努力咪可以改善環境囉,否則一世只會做窮人。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

72leelily 發表於 23-2-4 07:58
以前新市鎮都是先起公屋引入居民做開荒牛
有一段長時間忍受交通不便
之後興旺賣地起私樓

以前公屋、係起在新市鎮~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

esmehouse 發表於 23-2-4 18:54
所以我好憎公屋戶,攞綜援嘅人,隔離住個精神病、怪人又要嘈,人哋小朋友有乜佢哋又要乜,努力咪可以改善環 ...

甘又唔好話憎公屋戶、公屋都有好多好人、香港有一半人住在公共公房屋~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

回覆樓主:

屈穎妍「獅子山精神」只是嘴上說嗎?

https://youtu.be/ZDMholAaeRk

原來獅子山精神只係用嚟回憶㗎咋。

男爵府

我朋友個細佬,一直同佢媽一齊住800幾尺市區私樓,早年在國內娶老婆,之後老婆在等單程證中三年抱兩,仔女全部在香港出世,之後老婆批單程證,佢細佬立即一家四口排公屋,四年左右派樓,三次都係市區,最後好似派咗牛頭角近地鐵站嗰度啲新樓,但到依家佢細佬都係打散工送下外賣,繼續同佢阿媽住,唔洗比家用,我朋友比阿媽的家用養埋佢細佬一家,佢牛頭角間公屋就做寵物屋(養魚、養雀等)及放雜物,細佬每星期返去餵下魚、雀咁,仔女有全額書簿津貼等資助,老婆唔洗返工,仔女有我朋友阿媽湊,生活不知幾寫意,朋友媽仲講明遲下層樓係比細佬,唔會分比個女,佢哋唔怕資產過額,好似話到時唔知點樣滙返大陸就得。

唔好叫我舉報朋友細佬,我唔知佢細佬乜嘢全名,實際公屋地址係邊,我只係聽朋友呻阿媽偏心時知道,我有時都安慰朋友,你啲家用比咗阿媽就唔好諗啦,自己生活真係唔夠用,就狠心啲減阿媽家用啦。

寶石宮

大力大力 發表於 23-2-4 18:56
甘又唔好話憎公屋戶、公屋都有好多好人、香港有一半人住在公共公房屋~
...
以前係好多好人、勤力嘅人住公屋,但現在唔係囉

水晶宮

karshing 發表於 23-2-4 17:21
單人排6年,九龍區好快喎。

兩公婆,係講緊12年前。

水晶宮

李豆豆 發表於 23-2-4 14:53
1.4
長者都係可以選擇
不嬲都唔咪只可選擇喎

佢表只係話有4區域,同埋家有長者先可選擇區域。我姑奶當年唔係長者,佢老公都唔係。

大宅

water-lily 發表於 23-2-4 10:12
呢個貼見到啦

公屋政策根本就要改啦

其實大把私樓jm父母都住緊公屋架,你唔係天真到,覺得買到私樓子女搬離公屋都會帶埋父母一齊住私樓呀?到時婆媳糾紛,仲多人呻

公爵府

回覆樓主:

呢個post,真係睇到好多猙獰的面孔,好有畫面

子爵府

嘉德莉澳 發表於 23-2-4 19:59
其實大把私樓jm父母都住緊公屋架,你唔係天真到,覺得買到私樓子女搬離公屋都會帶埋父母一齊住私樓呀?到時 ...

就算全家搬走都吾會交返公屋啦。
有D做左迷你倉 有D當風水祖屋。
之後又想法分户。
有D內地買樓有資產房署又吾知
所以永遠吾夠用。

首頁

尾頁

跳至