自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

saitta 發表於 23-2-5 01:00
11歲,同我女一樣大,返6年級,不同校

水晶宮

畀面勳章

Bloomberg 發表於 23-2-5 07:46
錢唔多,當買個教訓!
又唔知個女仔背景,唔會做其他動作。
叫亞女唔好再同佢聯絡。

我同意!屋企地址對方已熟悉,而且又係鄰居,搞大件事冇益!幾百蚊買教訓,以後嚴格規定自己仔女唔好立亂帶人入屋!

公爵府

2024年龍年勳章

saitta 發表於 23-2-5 11:17
呢個女仔係我女響公園玩認識個,都識咗大半年,上過屋企玩好多次,只係我新年先第一次見佢,開始以為係我 ...

點解可以由得個女帶不明來歷嘅朋友返屋企?
家長要有危機意識,你先自己好好諗下應該點教子女,點樣學下保護自己,人哋清楚你屋企底勢,但你唔知人哋背景好蝕底,200蚊買個教訓,以後唔好啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

借呢件事同仔&女講:
1/ 唔好亂咁識人
2/ 唔好帶人返屋企,唔好俾人知道太多資料,例如實際地址
3/ 唔好亂上人哋屋企,屋裡面可能有其他壞人,有事到時走唔甩。。。
4/ 要社交可以去其他人多嘅公眾地方進行,唔好去人少僻靜嘅地方
5/ 鼓勵佢同父母分享識左d咩朋友,發生緊咩事,有事可以幫佢分析

6/ 俾條片個女睇,近朱者赤近墨者黑,叫佢同個賊絕交

7/ 約個賊出來,俾條cctv佢睇,俾3個選項佢1/報警 2/通知學校 3/通知家長,叫佢自己揀,正常會揀3。見到對方家長,到時等佢自己處理,是否揾學校社工幫手等佢自己決定,俾返個波佢

海之風    發表於 23-2-5 10:59

男爵府

回覆樓主:

同佢家長講先,下次不要比佢上你家,費時攪出個大頭佛

珍珠宮

2024年龍年勳章

維仔媽媽 發表於 23-2-5 09:46
如果係我,我會認真檢視自己教養子女的問題。而唔係報警,報學校,搵對方家長。對方子女固然有問題,但自己 ...

講得好,真係引狼入室

其實帶返屋企唔係唔可以,仔女事前要經父母同意先可以俾佢入屋,起碼讓父母瞭解對方係咩背景,識左幾耐等, 先決定俾唔俾佢上嚟。

而且最好父母要在場睇住,目的通過對話瞭解位小朋友,睇吓適唔適合俾仔女同佢做朋友。

仲有,上來玩都唔代表可以穿房入室,活動只限在廳進行。你地無預有陌生人上來,財物無收好,又無人睇實,被人偷野就唔好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

而家啲小朋友好大膽,11歲唔細啦,樓主明知都唔處理,衹會助長個小朋友害左佢。
同對方家長講,要求個女仔於指定時間內還錢否則報警,亦要教女兒小心交朋友,防人之心不可無,唔好亂帶朋友返屋企,一定要教。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有證據一定同學校和同佢父母講
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

saitta 發表於 23-2-5 07:17
呢個女仔係我女響公園玩認識個,都識咗大半年,上過屋企玩好多次,只係我新年先第一次見佢,開始以為係我 ...

睇咗咁耐,最令我驚訝係樓主無見過人家長,屋企有咩人,乜都唔知嘅情況下俾個女去人屋企。佢爸佢哥係咪正經人,有無第二啲男人喺上面,你完全唔知。唔好話女,我個係仔都絕對唔可能俾佢咁上人屋企。損失咗 $400 係一個契機,勸你同仔女 set 過 d house rules。一個萍水相逢嘅人係點發展根本不值得花心神。追錢亦無謂,屋企係正經人家會管嘅根本唔會咁大膽

珍珠宮

減齡達人勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-5 10:18
而家啲小朋友好大膽,11歲唔細啦,樓主明知都唔處理,衹會助長個小朋友害左佢。
同對方家長講,要求個女仔 ...

同意此做法。

叫做盡力幫個小朋友回頭, d小朋友偷嘢因為以為無人發現, 當知道原來犯罪係最終會被人捉到, 可能以後就唔敢偷了。

伯爵府

李豆豆 發表於 23-2-5 01:17
唔同學校喎,你去搵佢學校嘅老師? 人地老師唔識你,會唔會理你?

係, 又唔係學校發生, 學校唔會認真處理

反而要注意阿女結識的朋友

子爵府

hiragana 發表於 23-2-5 01:41
同家長講先啦
一下就去學校等於 一下就置佢於死地。 如果掉轉你係個女仔家長, 你都唔希望是咁吧
...

我都覺得唔好同學校講住

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

野原美冴 發表於 23-2-5 10:25
同意此做法。

叫做盡力幫個小朋友回頭, d小朋友偷嘢因為以為無人發現, 當知道原來犯罪係最終會被人捉到, ...

好多人以為11歲細,其實而家11歲嘅小朋友可以思想成熟,非常大膽。呢個女仔上樓主屋企都偷過兩次,應該係慣犯,如果唔處理其實等於助長佢,社會又多一個壞人,間接害咗佢, 再講佢住響樓主隔離座, 可以約對方家長傾返, 唔報警已經係畀緊機會個女仔啦 !

珍珠宮

Duster 發表於 23-2-5 02:15
我反而有興趣想知道,點解樓主會喺屋企裝CCTV嘅?本身的用途是什麼?

影外傭?

公爵府

2024年龍年勳章

依家好似同陌生人冇咩分別
你女識咗呢個小朋友幾耐?

子爵府

同佢父母講,卑個機會佢一家人,要佢卑返前後$400。同時以後唔準再上你屋企,亦唔準妳個女同佢做朋友。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

報警
咁細個都咁
要俾佢父母知
其實為佢好

仲要俾條片呀女睇
要帶眼識人
龍鳳媽

珍珠宮

小朋友嘅圈子非常重要,耳濡目染,必須遠離
若果唔認識對方家長,睇吓對方學校有冇社工可以聯繫到,但可以做嘅有限

公爵府

2024年龍年勳章

saitta 發表於 23-2-5 01:17
唔識吖,新年上過嚟,第一次見佢
新年,個小朋友自己走上嚟

別墅

回覆樓主:

如發生兩次,未必係一時貪心,可能有組織有預謀,更加唔知佢屋企係咩背景。

首頁
45678...13

尾頁

跳至