自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

HelenGE 發表於 23-2-17 11:26
舉事例一則,我父母同哥嫂一起住,我住九龍,佢地住新界,我系ftm,有一次亞媽打比我,話屋企剛換左冷氣,媽 ...

呢啲無理要求,唔做唔會死人,可以直接拒絕,之後再通知哥,父母有此需要,叫阿哥跟進。

水晶宮

miemiemie 發表於 23-2-17 12:44
有啲父母真係好偏心架,
我有個同事女仔黎架,幫父母供左十幾年樓供甩左,
佢同佢先生幫手供,佢個父母細佬一蚊 ...

好彩我細細個十多歲時已認清事實,沒比愚孝玩謝自己。

人是自私,自己都顧不到,點理其他人。

父母都是,重男輕女,自己看路。

琥珀宮

花生蘿蔔 發表於 23-2-17 12:16
樓主,其實你嘅唔開心會唔會唔止源於父母偏心?我見你話份工辛苦到覺得會猝死,其實會唔會你對身邊人一向付 ...

「善待自己」

這四個字,說得真好
要愛自己,才有心力去愛人

男爵府

sunnymama2 發表於 23-2-17 08:29
哥:有兩層唔駛供的樓,無业,和爸媽住唔駛交租,家務唔駛做

我:有兩層樓,但要供,要番工,要做家務

中國人的一個「孝」字,足以要脅下一代一生。為所欲為。
所以中國人咁緊張要生育。

用戶要求終止服務

做好本份就算,如果有咩不滿就少見d

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

何不直接同父母講你的不滿?

水晶宮

木土土 發表於 23-2-17 13:13
「善待自己」

這四個字,說得真好

絕對要啦!

或者我都要感謝父母咁早比我見識到佢哋點樣重男輕女,所以我好早獨立及成家。佢哋教識我自強。

自己要爭氣,狂儲錢(但不好比人知),為自己舖路。

子爵府

重男輕女 睇開啲 .自己盡咗孝就得

子爵府

冇呢種家庭環境既人唔會明,我就超明。

d人成日話你有能力,有本事,可以照顧父母,係你福氣,呢個講法如果父母對所有兄弟姐妹都公平,就啱;如果父母指意曬生性果個負所有責任,其他的子女就一句「冇能力」甚麼都唔使做,有幾多人可以唔埋怨父母偏心?

唔完全係錢的問題,係父母著緊其他人多過自己,但其實自己係最盡責果個!

講回醫藥費,呢d 就點都要比,基本衣食住行,醫藥,點都要比。唔會看住父母冇錢醫病,而且你應承左。

侯爵府

回覆樓主:

如果我係你,比生活費同一個月見幾面就算

大宅

回覆 sunnymama2 的帖子

你明知係自己應承左,所以呻下。個心意真係好好嫁。辛苦左自己,有苦自己知。有啲付出,永遠都得唔到「重視」,我相信你最介懷嘅並唔係「收獲」,而係「重視」。

希望你兄長有朝一日會生性。

大宅

elaine2057 發表於 23-2-17 09:34
明白你唔開心!但比錢他們當盡孝吧!盡自己本份便算!

我都覺得呢句"盡自己本份便算" 啱喎
近排見到一句話都幾受用 "開心唔係你得到幾多,而係你計較得少"

伯爵府

唔係不孝
我成日覺得獨生人士幾好,唔洗同分身家

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

睇完

1 係你自己提出你比的

2 自己經濟情況只有自己知,你每月搵幾多唔需要同佢哋講,你付出你願意付出的便可以,無需理會父母點對阿哥,最怕人又要做又要怨

大宅

改變唔到佢哋諗法,就改變你自己。先愛自己,之後才愛人。做大事嘅人識得拎得起,放得低。我寫得比較精簡,希望你明白。

水晶宮

BK Milk勳章

應承左就要俾,
日後再發生就佢哋賣樓處理,
長期嚟講對你老公都唔係咁公平,

我係你就每月家腸算,
無必要幫手養廢人

男爵府

annie133 發表於 23-2-17 14:25
唔係不孝
我成日覺得獨生人士幾好,唔洗同分身家

但獨身的,會想有兄弟姊妹,可以比佢地卸責。甚至可以在兄弟姊妹身上搵著數。
生活輕鬆的人,多數無比家用,兼從家人身上得到財富。

子爵府

honEE 發表於 23-2-17 12:05
回覆 bik1229 的帖子

我父母都係將自己個物業留番比個仔,其他三個女都無份,但係又要嫁咗出去嘅女比家用 ...

咁點解你地3姐妹唔反映?俾我一定出聲

大宅

回覆樓主:

你阿哥有2層供完嘅樓,即係包租公,失咩業?叫佢快D夾返份,佢自己父母唔出醫療費,反而要你老公出咁騎呢?果然所有A字膊都係父母同工具人自己縱容出嚟,所有工具人得自己嬲但又唔敢反抗,因為一個二個被親情绑架左!

公爵府

miemiemie 發表於 23-2-17 12:44
有啲父母真係好偏心架,
我有個同事女仔黎架,幫父母供左十幾年樓供甩左,
佢同佢先生幫手供,佢個父母細佬一蚊 ...

我身邊有例子

朋友(大仔)幫父母供樓20年,佢媽膽粗粗買私樓,大仔負責供樓,供甩左,朋友弟弟(細仔)一蚊都冇出過,走去外國讀碩士

點知供完後,佢父母話想轉居住環境,將層樓賣咗,然後俾所有錢給細仔看管,之後不聞不問

現在樓又上吾到,租樓十幾年,愈租愈貴,又愈租愈細,碩士細仔不願返工,高不成,低不就,搣緊佢父母層樓筆錢,佢父母就靠長生津同大仔的家用過活

呢個世界,永遠沒有公平,父母永遠幫住最不事生產嗰個子女

首頁

尾頁

跳至