自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kiu-mummy 發表於 23-2-22 09:36
二人都過咗七十

不如你check下,公屋長者隊排到個number同你差幾多先啦

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

_candy_ 發表於 23-2-22 23:30
我有老人家住緊公屋,所謂物理治療,根本等到唔知幾時,最後我同佢睇私家 申請家居服務,送飯 ...

我同事佢乜都申請到喎(資產一早轉走晒)

男爵府

kiu-mummy 發表於 23-2-21 08:20
我父母排咗公屋多年,上年房署突然放寛比排咗一年以上嘅可以買青富苑綠置居,不過只剩返啲唔夠二百呎嘅單位 ...

貨尾187呎單位,真係唔好買。

珍珠宮

TMC3012 發表於 23-2-23 17:19
我同事佢乜都申請到喎(資產一早轉走晒)

佢屋企老人家身體好弱?係咪已經排緊老人院?之前問過醫院送飯,要係身體缺損程度達到中度至嚴重先可以,仲要唔知等幾耐先安排到,仲有能力自己打電話叫外賣都唔使諗
除咗有一次跌斷骨住院後,出院就話會安排一次物理治療師上門渣

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

_candy_ 發表於 23-2-23 18:43
佢屋企老人家身體好弱?係咪已經排緊老人院?之前問過醫院送飯,要係身體缺損程度達到中度至嚴重先可以, ...

佢媽坐輪椅有糖尿病, 佢送飯係啲乜乜機構送好平, 鐘點係有政府補貼, 物理治療唔知幾錢, 疫情前個個星期上去架

子爵府

回覆樓主:

如果父母年紀大,就買左先,是但一個走左,都會影響排公屋,就算派到,同一問題,兩老走左間公屋會收番,到時乜都無。又或等到有公屋時先等買綠表居屋,有排先抽到。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

珍珠宮

TMC3012 發表於 23-2-23 19:19
佢媽坐輪椅有糖尿病, 佢送飯係啲乜乜機構送好平, 鐘點係有政府補貼, 物理治療唔知幾錢, 疫情前個個星 ...

坐輪椅可能唔同

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

好坦白講,有本錢當然買啦,但係他日老人家走左,或者真係係間屋度走,你介唔介意先。
如果介意嘅就等公屋啦,公屋長者配套都好啲,會多啲長者中心可以去玩下。
想認識多啲屯門友

複式洋房

回覆樓主:

買綠置居

子爵府

小平媽媽 發表於 23-2-23 21:37
好坦白講,有本錢當然買啦,但係他日老人家走左,或者真係係間屋度走,你介唔介意先。
如果介意嘅就等公屋 ...

暫時決定都係擱置買綠置居,因為考慮到兩老年紀大,單位太細唔多方便。

首頁

尾頁

跳至