夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

soso1227 發表於 23-3-22 15:36
回覆 pkc5115 的帖子

冇仔女而你有經濟能力已經容易處理好多。

絕對同意

大宅

pkc5115 發表於 23-3-19 18:24
可能而家就好像人家說,有了親人感覺,所以冇了愛欲。

呢句我明白喎,我的男性朋友正正咁樣形容佢同佢太太嘅關係。佢會對屋企負責任,但係對佢冇愛欲。

大宅

pkc5115 發表於 23-3-21 20:33
回覆 cathngai 的帖子

他每朝也會morning call, 返到公司工作期間也會也來,放工dinner 同睡前也會講電話 ...

既然佢會咁關心你,每日四次電話好好喎⋯⋯咁真可能佢只是對你冇性趣了。
唯有再搵佢傾清楚,表明你有決心解決問題。

大宅

男人真係麻煩,怪得之話婚姻係戀愛墳墓

伯爵府

我個情況同你有點似,不過我有兩個小朋友。

我老公都係大陸工作,週未才回家,我地好少性生活,生完細個個後一年先一兩次,有時我主動,佢會reject。一開頭都唔開心覺得自己好慘。但慢慢我又ok,唔搞仲好,多d時間me time。我唔覺得佢係大陸有第二個。我老公本身就算剛結婚都係好少性生活,佢話唔太鍾意同會好攰。

如果你覺得性係好重要,你咪正式同你老公講。
咁如果佢話從此都不做,你打算離婚?

在我眼中性不是全部。
如果因為冇性離婚,我覺得好可笑。
咁如果對方日日同你搞,但其他嘢對你差你覺得接受到?

洋房

回覆 tonychato 的帖子

係人地的角度諗 人地唔需要 都有理由 唔一定有錯 好多野我地都唔知道 但拎出黎講點都唔會有錯

大宅

回覆 ivycwl 的帖子

正如前面所講,我最大困惑吾係因為佢冇同我性生活(其實女人好少會好追求性),我吾開心係因為佢一直迴避溝通,冇同我講倒底係咪因為我冇得生冇得幫佢傳宗接代,定還是介意我切除咗子宫,所以即刻改變。

一個女人若结婚後有小朋友同冇小朋友,其實好大分別,有咗小朋友,好多精神會集中仔女身上或功課上,反而忽略老公需要。 但冇小朋友老公又成日不在身邊,做乜都自己一個,其實孤獨好多,尤其長假期見到商埸餐廳都係一家大小時。

男爵府

其實兩公婆長期分隔異地,感情疏離係好正常,一早決定異地戀時應該預左,唔應該而家係度扮奇怪。
本身你哋諗住有小朋友之後都係分開住?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我在想:
好似樓上話山齋, 解決sex 既方法大把。
我會覺得長期關係未必有,尤其男方咁care 小朋友既, 如果有長期關係,冇理由5要小孩,又如果有既話,冇理由不俾小孩認祖歸宗。
衰D 咁諗, 呢10年, 尚未遇到另一個令男人心動女子, 生小孩共組家庭。咁keep 住樓主,冇壞。

又或者再衰D 咁諗, 當初男既真的想只要樓主,點知最後都係反悔, 但話已出口, 協議已達,惟有啞子食黃蓮。。。

又好老實,如果 day 1樓主冇好強硬咁迫個男面對同傾,今日樓主1哭2鬧男既都未必so 你。試下代入男方,如果我是男,維持現狀,對男方只有好處,至於是否對樓主公道,未必有力考慮。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

唉,人心真係太複雜,如果我老公plan 緊買樓呢?

侯爵府

咁就要睇下男方「plan 緊買樓」呢樣野有冇involve樓主/how involve 樓主啦。同埋plan 姐, 即係10畫未有一撇。
我份人處事好簡單,plan 左就行, 我不會俾自己plan一樣野太耐。我可以打2份工儲錢5去玩供樓做樓奴無怨言. 我見太多case planplanplan 可以plan 幾年.....

男方有冇機會將個事業重心返回香港? 樓主你不會5做野, 如果男方依然保持現在生活方式,你們處境無限loop...

你地2個咁樣long D 法, 有冇sex/小孩 都好, 對關係不算健康。

男爵府

pkc5115 發表於 23-3-23 21:12
唉,人心真係太複雜,如果我老公plan 緊買樓呢?

多口問句,一向都係租樓住?

男爵府

回覆 pkc5115 的帖子

買樓又點?買完都係分開住?

大宅

回覆 Tyasnm 的帖子

公屋,想買居屋

大宅

回覆 kwhkwh 的帖子

同佢傾過,佢暫時都冇轉返HK嘅意願。 佢解釋係佢都就快50歲,而家呢個時勢加上呢個年纪,吾失業已感恩,如要重新在香港揾工好難,呢個我都理解。

男爵府

pkc5115 發表於 23-3-23 16:44
回覆 ivycwl 的帖子

正如前面所講,我最大困惑吾係因為佢冇同我性生活(其實女人好少會好追求性),我吾開心 ...

好惨

侯爵府

pkc5115 發表於 23-3-23 23:27
回覆 Tyasnm 的帖子

公屋,想買居屋
我唔想潑你冷水。

住得公屋好地地,到底有幾「想」買居屋的意願?我假定你打理屋子井井有條,加上你哋50歲,又要預備退休又要買樓,按照我的「人本惡」想法(樓上有人提出「人本善」看法,我不從呢個方向想),在男人眼中,這是comfort zone , 有乜必要自己打破。

我困惑呢個「買樓」plan 有冇你份。簡而言之,將來呢層「樓」有冇你名(我唔知買居屋手續係點)/你要唔要幫手供。呢啲兩人錢財野,你唔使在這裡講,我想提出,你如果對大家關係有疑慮,涉及財產就要萬事小心。我擔心你白出力,出事乜都冇。

你住公屋又有野做,私己錢一定要儲,勿亂花。

大宅

買咗居屋, 係咪要俾番間公屋政府.

大宅

回覆 LokLok1208 的帖子

大宅

你要愛惜自己啊,希望你別介意,感覺你們雙方都在找借口逃避,太耐了, 別再拖拖拉拉,對相方黎講都辛苦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊